1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Uyanık tilki köylüyü perişan etti
Uyanık tilki köylüyü perişan etti

Uyanık tilki köylüyü perişan etti

Tilkilerden bulaştığı belirlenen kuduz mikrobu nedeniyle 6 ay karantinaya alınan Ölçülü Köyü’nde endişeli bekleyiş devam ediyor.

A+A-

Kars merkeze bağlı Ölçülü Köyü’nde kuduz paniği yaşanan kuduz paniğine bir tilkinin neden olduğunun belirlenmesinin ardından 5 aydır karantina altında tutulan köyde ekonomik anlamda büyük sıkıntı çeken köylüler, kuduz tilkinin sebep olduğu karantinanın kaldırılacağı Eylül ayını bekliyor.

Kars merkeze bağlı Ölçülü Köyü, bir gece vakti köye giren kuduz tilkiler yüzünden zor günler geçiriyor. 6 ay karantinaya alınan köye giriş-çıkışların yasak olması nedeniyle hiçbir ihtiyacını karşılayamayan köy halkı ne yapacağını şaşırmış durumda.

Edinilen bilgilere göre; Kars merkeze 15 kilometre uzaklıkta bulunan ve 350 hane 2 bin 800 nüfuslu Ölçülü köyüne 5 ay önce, gece saatlerinde 2 tilki girdi. Köy sakinlerinden Hayrettin Memetoğlu’nun evinin önüne kadar gelen tilkiler evin köpekleriyle boğuştu. Tilkileri boğarak öldüren köpekler, birkaç gün sonra yan taraftaki komşu Kemal Altıalaylar’ın köpeklerine saldırdı. Bir müddet geçtikten sonra kuduz mikrobu bulaşan köpeklerden biri, düvelerden birine saldırarak ısırdı. Ne olup bittiğinin farkına varamayan köylü, en sonunda sürekli kuytu yerlere girmek isteyen köpeklerdeki değişik davranışlardan şüphelenerek veteriner çağırdı.

KUDUZ TEŞHİSİ KESİNLEŞTİ

Köye getirilen veteriner, öldürülen köpeklerin başını keserek araştırmak için laboratuara gönderdi. Kuduz teşhisi kesinleştikten sonra düve ise öldürülerek kireçlenip gömüldü. Tarım İl Müdürlüğü köyün giriş çıkışlarını kapattırarak köyü 6 ay müddetle karantina altına aldı. Kuduz hayvanların sahiplerinden 10 kişi hastaneye başvurarak, kuduz şüphesi ile tedavi altına alındı.

KARANTİNA MAĞDURİYETİ

Köy muhtarı Ferzender Üreyilli, kuduz olasılığının artık kalmadığını iddia ederek köye keşif istedi. Ekin zamanı olması nedeniyle köyde bulunan 200 traktörün ekim için mazota ihtiyacı olduğunu belirten muhtar yetkililerden yardım istedi.

UYANIK KUDUZ TİLKİ MESELESİ

250 traktörü bulunan Kars’ın en kalabalık ve zengin köylerinden Ölçülü’de 6 bin büyükbaş, 2 bin küçükbaş hayvan var. Şu an itibariyle de satılması gereken ortalama 500 baş hayvanın acilen satılması gerekiyor. Köylü buna rağmen halen ne hayvan alabiliyor ne de satabiliyor. Köylüler kendilerini bu hale sokan tilkiyi de bu süre içinde unutamadılar. Bir araya geldiklerinde kuduz ve uyanık tilkiyi konuşan köylüler bu muhabbetleriyle hem sıkıntılarını deşiyorlar hem de eğleniyorlar. Fıkraları aratmayan bu tilki meselesi dilden dile de dolaşıyor. Kars merkez ve diğer köylerde de Ölçülü’nün başından geçen kuduz tilki meselesi konuşuluyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.