
Üniversiteler kitapsızdır?
Laçiner: Türkiye ve Türkiye’deki bütün üniversiteler kitapsızdır?
Kafkas Üniversitesi’nin 2012-2013 eğitim ve öğretim sezonunun açılış törenine katılan 18 Mart Çanakkale Üniversitesi Rektörü ve Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu’nun (USAK) kurucusu Prof. Dr. Sedat Laçiner, öğrencilere verdiği ilk derste, Türkiye’de ve üniversiteleri kitap yoksunluğuna dikkat çekti. Laçiner bunu da Türkiye’de bütün üniversitelerin ve Türkiye’nin ‘Kitapsız’ olduğunu söyleyerek, “Türkiye’nin üniversiteleri kitapsızdır. Ama sadece üniversiteleri değil Türkiye kitapsızdır. Neden biliyor musunuz? Yazmadığı için değil okuyamadığı için değil, her 10 yılda bir kitaplar toplanıp yakıldığı içindir.” şeklinde izah etti.
Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, “Geçmişten Günümüze Ülkemizde ve Üniversitelerimizde Bilim” konulu ilk ders sunumlarını gerçekleştirdi. Okumanın, sorgulamanın ve üretken bireyler olmanın önemine vurgu yapan Laçiner, bilimin önemine değinirken, geçmişten günümüze gelen süreci değerlendirdi.
“KELİMELERİ BİLE AYRIŞMA BÖLÜNME SEBEBİ HALİNE GETİRDİK”
Laçiner, sadece kitabı değil, kelimelerin bile ayrışma, bölünme sebebi haline getirildiğini savunarak, “Bir arkadaşımız olasılık dediğinde bunun sağcı mı solcu mu olduğunu anlardık. İhtimal deyince sağcı olduğunu anlardık; gerçek dediğinde solcu olduğunu anlardık.” dedi.
BU YAŞANILANLAR AHMAKLIKTIR, İNTİHARDIR
Laçiner bunların artık olmaması gerektiğine de vurgu yaparak, “Aslında bu yaşanılanların hepsi ahmaklıktır, intihardır, millete siyasal yaklaşmaktır. Kim aramıza bu fitneyi sokuyor? Bu hastalık nerden geldi bize bulaştı? Bunu tam olarak izah edebilmem mümkün değil. Ne kadar tarihsel geçmişe bakarsak da bunu izah etmekte zorlanıyorum. Ama bugün geldiğimiz noktada iki şey bırakmamız lazım. Birincisi fikirlerde merkeziyetçiliği bırakmamız lazım, özellikle fikirde birbirimize güvenmemiz lazım ve üniversitelerimize güvenmemiz lazım. Bizler üniversite olarak tamam Kars’ın, Malatya’nın, Çanakkale’nin, Sinop’un kalkınmasına katkı sağlayalım, istihdama katkı sağlayalım. Her alanda farklı misyonları üzerimize alalım. Ama bu gerçeği değiştirebilmek için Türkiye’nin geleceğini geçmişteki gibi yaşamamak için akademik özgürlüklere, fikri özgürlüklere geçmişten farklı olarak özen gösterelim, üzerinde titreyelim.” diye konuştu.
SÖYLENECEK ÇOK ŞEY VAR AMA BELKİ BANA DA DOKUNUR DİYE KORKUYORUZ
Türkiye’nin buna rağmen büyük işler başardığının da bilinmesi gerektiğinin altını çizen Laçiner, “Türkiye çok büyük işler başardı. Türkiye’nin geçmişi ile hesaplaştığı bugünlerde bu fırsatı yakaladığı kadar bu fırsatın değerlendirilmesi ve doğru yöne sevk edilmesi şuanda Ankara’da ki büyüklerimize bağlıdır. Onların da çok bu konulara girmesi değil daha çok Ankara’nın bu konulardan çıkarılması lazım. Serbest bırakılması lazım, söylenecek çok şey var ama belki bana da dokunur diye korkuyoruz. Bir örnek vereyim bir milyon kitabı olmayan bir yere kütüphane denmez. Büyük üniversite çapında bir araştırma enstitüsü çapında orası bir iktisas kütüphanesi değil de genel bir kütüphane ise bir milyon kitabı olmalı yoksa oraya kütüphane denmez. Şimdi arkadaşlar soruyordur ‘Kafkas Üniversitesi’nin bir milyon kitabı var mı?’ diye ama bu Kafkas üniversitesinin suçu değil. Türkiye’de bu ülkede bir milyon kitaba sahip bir üniversite yok bu ülkenin üniversiteleri kitapsız. Bizim çocukluğumuzda yani bizim mahallemizde en büyük hakaret kitapsız allahsız yani imansızlık gibi bir şeydi. Din anlamında söylemiyorum yüzde yüz pozitivist iseniz de; yüzde 100 ateist iseniz de kitapsız olunmaz red edeceğin şeyi bilmek lazım.” şeklinde konuştu.
TÜRKİYE ÜNİVERSİTELERİ KİTAPSIZDIR
Üniversitelerin kütüphanelerine çektiği dikkati örneklerle dile getiren Laçiner şöyle konuştu:
“Türkiye’nin üniversiteleri kitapsızdır. Ama sadece üniversiteleri değil Türkiye kitapsızdır. Neden biliyor musunuz? Yazmadığı için değil okuyamadığı için değil, her 10 yılda bir kitaplar toplanıp yakıldığı içindir. Kitabın tehlike olduğu bir yerde kim kitap alır? Aldı diyelim kim evinde tutar? Fikrin tehlikeli olduğu yerde o fikri kim zihinde dilinde tutar? Anne ve babaların uzun bir süredir öğüdüdür ‘oğlum siyasi işlere karışma, siyasi konuları konuşma uzaklaş uzaklaş ordan’ der. Türkiye kitap biriktiremedi ise bunun sebebi şudur: Türkiye bilgi biriktirememiştir demektir. Tecrübe biriktirememiştir demektir. Taş üzerine taş koyamıyor hep yan yana bırakıyor demektir. Yan yana dizilen taşlardan bina çıkmaz, bugün ABD askeri anlamda siyasal anlamda sosyal anlamda, ekonomi alanında gelişmiş sayıyorsanız bir milyon kitabı olan bir üniversite küçük bir üniversitedir, kitap sayıları 3 milyon 5 milyon 10 milyon üzerinde olan üniversiteler büyük olur.”
TÜRKİYE ALTIN BİR FIRSAT BİR ALTIN BİR KAPI YAKALADI
Laçiner daha sonra şunları söyledi:
“Bu açıdan Türkiye bir şans yakaladı altın bir fırsat var, altın bir kapı var önümüzde nedir? Bir geçmişle hesaplaşıyoruz korkularımızla yaşamaktansa onlarla hesaplaşıyoruz onları yenmeye çalışıyoruz bir zihniyet izdüşümü içerisindeyiz. Bu beklide Türkiye Türklük tarihinde bir devrim; ikinci fırsat çağ değişiyoruz dijital çağa geçiyoruz. Bir milyon on milyon kitaba kitaba sahip olmak daha kolay ama bunun yolu daha çok bilgisayar almaktan geçmiyor zihniyeti değiştirmekten geçiyor.”
TERÖR OLAYLARINI KINADI
2012-2013 Akademik yılı açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Rektör Prof. Dr. Özcan ise Üniversitenin sorgulayan ve üreten bireyler yetiştirerek, gerek ülkemiz gerekse de bölgesel açıdan kalkınmanın paydaşlarından biri olmak adına gayret edeceklerini belirtti. Özcan, başka son dönemlerde artan terör olaylarına da vurgu yaparak, bu menfur eylemlerin engellenmesi noktası Kafkas Üniversitesi olarak atılacak her türlü adıma destek vereceklerini ifade etti. Özcan ayrıca, 2012-2013 Akademik yılının, ülkemiz, şehrimiz ve Üniversitemiz için huzur ve barış ortamı içinde geçmesi temennisiyle, akademik ve idari personelimiz ile öğrencilerimize başarılar diledi.
Özcan, “Ülkemizde hain terör son günlerde yine artış göstermiştir. Evlatlarımız şehit edilmekte, milletimize derin acılar yaşatılmaktadır. Kafkas Üniversitesi olarak, Türk Milletinin varlığını, huzurunu, birlik ve beraberliğini hedef alan terörün her türlüsünü, hangi konumda olurlarsa olsunlar, onursuz, asaletsiz hoşgörücü ve destekçilerini şiddetle kınıyor; şehitlerimizin acısını derinden paylaşıyor, ailelerine, silahlı kuvvetlerimize, milletimize başsağlığı diliyor, hain terörün ortadan kaldırılması için alınacak bütün kararları ve uygulamaları destekliyoruz.” dedi.
Programın sonunda KAÜ Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan tarafından Konuk Rektör Prof. Dr. Sedat Laçiner’e katkılarından dolayı plaket ve çiçek takdiminde bulunuldu.
Prof. Dr. Necdet Leloğlu Konferans Salonunda başlayan törene; Vali Eyüp Tepe, AKP’li Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Köylü, Adalet Komisyon Başkanı İbrahim Kayabaşı, KAÜ Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan ve eşi Prof. Dr. Ayla Özcan, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, Emniyet Müdürü Ercan Çakmak, Milli Eğitim Müdürü Yıldırım Alkış, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci ve basın mensubu katıldı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.