1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Türk izleri atlas oluyor
Türk izleri atlas oluyor

Türk izleri atlas oluyor

Anadolu’daki Türk izlerine ait kültürel ve arkeolojik bulguların, yıl sonunda çıkacak atlasla sergileneceği bildirildi.

A+A-

Doğu Anadolu Yüzey Araştırmaları (DYAP) kapsamında yapılan çalışmalarda ortaya çıkarılan Anadolu'daki Türk izlerine ait kültürel ve arkeolojik bulguların, yıl sonunda çıkacak atlasla sergileneceği bildirildi. Anadolu'daki Türk izlerini ortaya çıkarmak için 12 yıldır arazide çalışan Atatürk Üniversitesi'nden Prof. Dr. Alparslan Ceylan, "Yapılan çalışmalarda bulunan figür, mezar, damga ve yazılara ait resimler ve bilgiler 'Doğu Anadolu'daki Türk İzleri' atlasında yer alacak. Böylece M.Ö. binli yıllarda Anadolu'ya gelen Türklerin izleri günümüze aktarılacak" dedi.

 

Devlet Planlama Teşkilatı ve Güneş Vakfı tarafından bastırılacak olan atlasta Doğu Anadolu ve Kafkasya'da yapılan çalışmaların yer alacağını kaydeden Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim üyelerinden Prof. Dr. Alparslan Ceylan, Türkler’in Anadolu'daki yaşantısının 1071 Malazgirt Savaşı ile başladığı bilgisindeki eksik bilgiyi yapılan çalışmayla ortaya çıkardıklarını söyledi.

 

Yapılan yüzeysel incelemelerde Türkler’in M.Ö. binli yıllardan önce Anadolu’da yaşadığını ortaya koyan bulgulara ulaştıklarını ifade eden Prof. Dr. Ceylan, “Kars'ın Kağızman, Erzurum'un Karayazı, Hınıs, Horasan, Pasinler ve Karayazı, Iğdır'ın Karakoyunlu İlçeleri ve Ardahan'da mağara duvarlarında ve taşlarda bulduğumuz Orta Asya Türkleri'nde sıkça kullanılan hayat ağacı, at, dağ keçisi, geyik, koç ve koyun figürleri ile damga ve mühürleri ortaya çıkardık. Eylül ayında piyasaya çıkacak olan atlasta yapılan çalışmalarda ortaya çıkan kültürel ve arkeolojik bulguların yanı sıra Asur, Urartu ve Pers kaynaklarında Türklerin M.Ö. burada yaşadığını gösteren bilgilerde yer alacak. Hazırladığımız atlas, yılsonuna bilim dünyasının hizmetine sunulacak” diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.