1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Turizme kazandırılacak
Turizme kazandırılacak

Turizme kazandırılacak

Kars Kültür ve Sanat Derneği tarafından Malakan kültürünü bu bölgede yeşertip, turizm açısından Kars'a bir turizm noktası daha eklemek amacıyla etnografi müzesi kurulması amaçlanıyor.

A+A-

Kars Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Araştırmacı-Yazar Vedat Akçayöz, Kars'a gelerek 1878 yılında yerleşen malakanların, bu bölgeye getirdikleri kültür ve sanat etkinliklerini yeniden canlandırarak Kars turizmine kazandıracaklarını söyledi.

 

Araştırmacı-Yazar Vedat Akçayöz, "Malakanlar dünyanın savaş karşıtında bulunan insanlarıdır. Barış kültürünü bu toplumda, bu coğrafyada koruyan ve yaşayan insanlar olarak bu bölgeye 1878 yılında gelerek yerleşmişler. Kendi çerçeveleri içerisinde malakanların, bu bölgeye getirdikleri kültür ve sanat etkinlikleri var. Bu bölgedeki tarıma, hayvancılığa büyük katkılar yapmışlar. Malakanlar ve dukoborların bu bölgede halen bıraktıkları malzemeler var, tarım aletleri var. Malakanlar da bu bölgeden 1921 yılında askerlik yapmamaları için ayrılıyorlar. 1956 yıllarında ve 1962 yılında bu bölgeden ayrılmak zorunda kalıyorlar" dedi.

 

"MALAKANLARIN BU BÖLGEDE KENDİ İNANÇ VE KÜLTÜRLERİNİ YAYAMAMA PROBLEMLERİ VAR"

 

Kars Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Vedat Akçayöz, Kars'ta uzun yıllar Karslılarla birlikte yaşamış malakanların kendi inanç ve kültürlerini yayma ve yaşatmalarına yardımcı olacaklarını belirtti.

 

Malakan kültürünün bu bölgede yeşertilmesinin sağlanmasıyla birlikte turizm açısından Kars'a çok büyük katkılar sağlayacağını dile getiren Akçayöz, "Malakanlardan bize bir elin parmağını geçmeyecek sayıda insanlarımız kaldı. Bu bölgede az sayıda malakanlar var, fakat onların kendi dinsel inançlarını ve kültürlerini yayamama gibi bir problemleri var. Kendilerinin malakan kadınlarının Türk erkekleriyle evlenmeleri neticesinde birçok malakan bu bölgede var. Fakat onlar kendilerini saklıyorlar halen de saklamaktadırlar. Bizim amacımız Malakan kültürünü bu bölgede yeşertip turizm açısından Kars'a bir turizm noktası eklemek. Bu bölgede çeşitlilik oluşturmak. Çok kültürlülük Kars'ın zenginliğidir. Malakanlar da bu çerçevede yok olmak üzere olan kültürlerini yaşatabilmek için ben onların objelerini yurt dışından Porsuklu köyünden Çakmak köyünden bu gibi malakan ve dukobor köylerinden topladığım objelerle bir müze yapmayı düşünüyorum. Böylece malakan kültürünü yeniden canlandırarak Kars'a, turizmine çok büyük katkılar sağlayacağız" diye konuştu.

 

"MALAKAN KÜLTÜRÜNÜ TEKRAR YEŞERTECEĞİZ"

 

Kars Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Vedat Akçayöz, malakan kültürünü yeniden yaşatmak ve canlandırmak için çalıştıklarını ifade etti.

 

Vedat Akçayöz, "Bizim burada yaptığımız olay yok olmaya yüz tutmuş malakan kültürünü tekrar yeşertmek, turizm noktası yapabilmek. Çünkü uluslararası boyutta malakanların ve dukoborların bu bölgedeki birçok köyün kuruluşunda imzaları var. Onlar bu bölgedeki ilk kuruluşları gerçekleştirmişlerdir. Dolayısıyla bu bölgeden ayrıldıkları için bu bölgeye özlemleri sonsuz. Bu nedenle büyük bir turizm potansiyeli var. Bunun için de Kültür Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunacağız. Bu bölgenin herhangi bir köyünde örneğin Çakmak köyü ve Porsuklu köyünde veya Yalınçayır köyünde birer ev restore ettirebilirsek gelen malakanları otantik seviyede o köylerde bir iki gece misafir edebilirsek turizm açısında ileriye dönük çok büyük bir potansiyeli kazanmış olacağız" şeklinde konuştu.

 

Rusya'da yaşayan malakan ve dukoborların nüfus cüzdanlarında doğum yerlerinin Kars olarak geçtiğini ifade eden Akçayöz, "Bu bölgedeki az sayıda olan malakanların akrabaları şu an Rusya'nın çeşitli bölgelerine gitmişler, bu bölgenin insanları orada adacıklar halinde yaşıyorlar. Bu adacıklarda 65'in üzerinde insanlar Türkçe konuşuyorlar. Nüfus cüzdanları üzerinde doğum yerlerinin Kars olduğu yazıyor. Bu nedenle o bölgedeki 1961'den bu yana aşağı yukarı 50 yıl kalan manileri bu bölgeye ait şarkıları ve hikayeleri onların belleklerinde yer etmiş durumda. Onların söyledikleri manileri Kars için anlattıkları hikayeleri yaşam hayatlarının bu bölgede nasıl geçtiğini ve bu bölgeye özlemle baktıklarını biliyoruz. Bu nedenle bu bölgenin turizm potansiyeli açısından malakanları ve dukoborların eğer yok olmaya yüz tutmuş tarihi sanatsal ve kültürel değerlerini yeniden yeşertebilirsek gelecek kuşaklara aktarabilirsek, korkunç büyük turizm potansiyeli sağlanmış olacak, Kars'ın geleceği hayvancılığın yanı sıra turizm de çok önemli bir olgu olacaktır. İnsanlara kendimizi anlatabilmek için turizm kültür ve sanat tarihi üzerinden anlatabilirsek Kars'ın çok daha iyi noktalara geleceğinizden emin oldukları" ifadelerini kullandı.

 

Kars Kültür ve Sanat Derneği Etnografi Kent Müzesi için eski Vali Konağı'nı düşünüyor.

 

Etnografi Kent Müzesi olarak düşünülen eski Vali Konağı'nda 13 Ekim 1921 tarihinde Ruslar, Gürcüler, Azeriler ve Türkler Kars Antlaşması'nı imzalamıştı.

 

Mustafa Kemal Atatürk'ün de 6 Ekim 1924 tarihinde ziyaret ettiği binanın Etnografi Kent Müzesi olarak değerlendirilmesi için yetkililerin de yardımcı olması bekleniyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.