1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Turizm Potansiyalimiz Yüksek
Turizm Potansiyalimiz Yüksek

Turizm Potansiyalimiz Yüksek

Çamkar Hotel Genel Müdürü Kamuran Eroğlu, gazetecilerle iftar yemeğinde bir araya gelerek bölgenin turizm potansiyelini ve altyapı sorunlarını masaya yatırdı.

A+A-

 Kars’ın Sarıkamış İlçesi’ndeki Çamkar Hotel Genel Müdürü Kamuran Eroğlu, “Sarıkamış özellikleri ile sadece Kars’ın değil Türkiye ve Kafkasların önemli bir kayak merkezidir.” dedi.

 

Eroğlu, yaptığı açıklamada, Sarıkamış kayak tesislerinin yeni açılacak olan Karanlık Dere projesi ile çok daha farklı olacağını belirtti.

 

Eroğlu, “Erzurum’da 2011 Universiad Kış olimpiyatları var. Bu nedenle bölgedeki oteller olarak büyük bir talep bekliyoruz. Bu durumda gelen fazla talepleri de inşallah Kars’taki otellerimize yönlendireceğiz. İlave olarak yapılan iki yeni pistin ortalama uzunluğu 2500 metre ve eğim oranı ise yüzde 38’dir. Sarıkamış özellikleri ile sadece Kars’ın değil Türkiye ve Kafkasların önemli bir kayak merkezidir. Fakat buna rağmen yeteri kadar yatak sayısına sahip değiliz. Burada şu anda bulunan 3 otelin yatak sayısı taleplere tam olarak cevap verememektedir. Bizin asıl amacımız Sarıkamış’ta turizm sezonunu 12 aya yaymaktır. Bunun içinde kamu otoritesi olan devletimizden destek bekliyoruz. Çünkü burada özellikle alt yapıda önemli eksiklikler var. Bunlar, yol, kanalizasyon ve çevre düzenlemesidir. Eğer bunlar olursa özel sektör de bölge de daha çok yatırım yapar” diye konuştu.

 

Sarıkamış’ta, Rusya, İran, Azerbaycan, Gürcistan ve Ermenistan’a Kafkaslara hitap edecek olan büyük bir potansiyel olduğunu ifade eden Eroğlu, “Bakü-Tiflis-Kars ipek demiryolunun faaliyete geçmesi bölgeye çok büyük bir katkı sunacaktır. Bunun yan ısıra 2011 yılında başlayacak olan Nabucco Projesi’nin en büyük ayağı da bu bölgede başlayacaktır. Karadeniz kayak için Uludağ’a gidiyor oysa biz çok daha yakınız. Onun için Sarıkamış’ı cazibe haline getirmek gerekir.” şeklinde konuştu.

 

Kasım ayında Uluslararası Kafkas ve Kars yöresel yemekleri sempozyumu yapmayı da planladıklarını vurgulayan Eroğlu, şöyle konuştu:

 

“Prof. Dr. Oktay Belli hocamız ile birlikte Sarıkamış’ta bir sempozyum gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Onun içinde sponsor arayışlarımız devam ediyor. Eğer sponsor bulursak önümüzdeki Kasım ayında gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Kars mutfağı gerçekten çok güzeldir. Özellikle kaz önemli bir yer tutmasına rağmen kaz ciğeri yeteri kadar değerlendirilmiyor. Çünkü kaz ciğeri dünyada önemli bir yer almaktadır. Bunun içinde çalışmalar başlatacağız. Ayrıca Kars’ın unutulmaya yüz tutmuş kaz ayakbaşı çorbası var. Eskiden Kars’ta kazın ayağından ve başından çorba yapılıyormuş kelle paça gibi. Yeniden Kars’ın önemli ve özel yöresel yemeği olmasını sağlamak istiyoruz. Bu nedenle sempozyuma önemli araştırmacılar, yemek ustaları, şefler, akademisyenler davet edeceğiz. Böylece Kars mutfağının daha iyi tanıtılacağını düşünüyoruz.”

 

Zaman zaman gündeme geldiği gibi spor takımlarının Sarıkamış’ta kamp yapmalarının da önemine değinen Eroğlu, şöyle devam etti:

 

“Bunun içinde Sarıkamış’a futbol sahaları ve antrenman sahalarının yapılması gerekir. Şu anda aramızda bulunan iki milli sporcu da burada kamptalar ve ormanda çalışarak turnuvaya hazırlanıyorlar. Bunların yanı sıra koşu ve yürüyüş yolları da yapılması gerekir. Burada ki rakım 2 bin 200 ve ortalama süresi de 21 gündür. Oksijen yoğunluğu az olduğu için bu süre içerisinde vücut kendini fazlası ile performa ediyor. Bunda sporcu için önemli ve artı etken oluyor. Daha düşük rakımda yarışa girdiği zaman daha fazla performansa sahip olması demektir. Çünkü Dünyada performans kampları 2000 rakım üzerinde yapılmaktadır. Şu anda Türkiye’de performans kampları bin 500 rakım ortalamalarında yapılmaktadır. Bu Sarıkamış’ın önemini bir kez daha gözler önünde sergileye değer bir özeliktir. Bilim adamları da bunu spor kulüplerine öneriyor. Bu nedenle devletimize düşen görev kışın yatak ve ayrıca alt yapı eksikliği nedeni ile geri çevirdiğimiz taleplere karşın yazın ise zararla kapatıyoruz. Bu nedenle Sarıkmış ve Kars’ın bunun gibi bir çok özelliğini yaz ve kış turizminin hizmetine sokarsak yılın 12 ayı bu bölge turizmde bölgede bir numara olur.”

 

İftar yemeğine; Kars Kuzeydoğu Gazeteciler Cemiyeti (KKDGC) Genel Sekreteri Burhan Akyıldırım, Önder Gazetesi Sahibi Cem Daşdelen, Önder Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Serhat Kaya, Önder Gazetesi ve Anadolu Ajansı (AA) muhabiri Ercüment Daşdelen, AHT Muhabiri Tacettin Durmuş, Show TV Muhabiri Levent Karaçay, DHA Muhabiri Mukadder Yardımcıel, Sabah Gazetesi Muhabiri Murat Taşdemirci, İHA Muhabiri Işık Çapanoğlu, Sarıkamış’tan Anadolu Ajansı ve TRT Muhabiri Hüseyin Demirci, Cihan Haber Ajansı temsilcisi Abdulkadir Erzene, Kardelen Haber Gazetesinden Ali Asker Daşdelen, Kafkas Haber Ajansı Sarıkamış Muhabiri Eren Yanar katıldı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.