1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Törenlerle Kutladık…
Törenlerle Kutladık…

Törenlerle Kutladık…

Türkiye Cumhuriyetimizin 87. kuruluş yıldönümü tüm yurtta olduğu gibi Kars’ta da törenle kutlandı.

A+A-

Valilik önünde başlayan törende ilk olarak Vali Ahmet Kara, 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mete Salt, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş halkın ve öğrencilerin bayramını kutladı.

 

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından günün anlamını belirten konuşmayı yapan Vali Ahmet Kara, “Cumhuriyet bayramı kutlanmaya değer bayramdır. Cumhuriyet bu millete en yakışan ve bu milletin en layık olduğu idare biçimidir.” dedi.

 

29 Ekim 1923’te Cumhuriyet ilan edildiğinde Türk milletinin Cumhuriyeti sevinç çığlıklarıyla ve alkışlarla karşıladığını belirten Kara, “Daha sonra Cumhuriyet ve demokrasi bu milletin hayat tarzı haline gelmiştir. Cumhuriyeti ilan etmek oldukça meşakkatli, oldukça çetin mücadele sonucu mümkün olmuştur. 19 Mayıs 1919’da Atatürk’ün Samsun’a çıkmasıyla başlayan ve yaklaşık 3,5 yıl süren milli mücadele yıllarında bir taraftan düşmanı yurttan atmak için savaşılırken, diğer yandan yurt içindeki yokluk, kıtlık ve yoksullukla baş edilmeye çalışılıyordu. Yıkılan bir imparatorluğun külleri üzerinden yeni bir devlet çıkarılıyordu. Bugün Cumhuriyet 87 yaşında. Cumhuriyet tarihi uygarlaşma, özgürleşme, çağdaşlaşma tarihimizdir. 87 yıllık bu temel ülkemizin bölgede ve dünyada kendine güvenilen, itibarı her geçen gün artan bir aktör olarak yerini aldığı bir dönem olmuştur.” diye konuştu.

 

Milli Eğitim Müdürlüğünde görevli Türkçe Öğretmeni Erhan Olcaytuberdi de konuşmasında, Cumhuriyet’in Türk milletine bırakılan en büyük en büyük miras ve vazgeçilmez bir değer olduğunu söyledi.

 

29 Ekim 1923’te hakimiyetin kayıtsız şartsız milletin olduğunu ifade eden Olcaytuberdi, şöyle konuştu:

“Cumhuriyetle birlikte yurttaşlarımız seçme ve seçilme hakkını kazanmış, devletimizin yönetimi sınıfların, kişilerin, ailelerin, zümrelerin elinden alınarak bizzat halkımızın kendi iradesine bırakılmıştır. Milletimizin tüm bireyleri yönetime katılmış, toplumumuz Cumhuriyetle birlikte ulus olma bilincine kavuşmuştur. Cumhuriyetle birlikte her birey bir yurttaştır artık.”

 

Konuşmaların ardından öğrenciler tarafından şiirler okundu, Gülahmet Aytemiz Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri tarafından müzik sunumu yapıldı.

 

Cumhuriyet koşusunda dereceye girenlere ödülleri Vali Ahmet Kara, AK Parti Kars Milletvekilleri Zeki Karabayır, Mahmut Esat Güven, 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mete Salt, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş ve Cumhuriyet Başsavcısı Adem Yazar tarafından verildi.

 

Halkoyunları gösterilerinin ardından kutlamalar, resmi geçit töreniyle sona erdi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.