1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Tıbbi atıklara yönelik Mahalli Çevre Kurulu Kararları açıklandı
Tıbbi atıklara yönelik Mahalli Çevre Kurulu Kararları açıklandı

Tıbbi atıklara yönelik Mahalli Çevre Kurulu Kararları açıklandı

Çevre ve Şehircilik Kars İl Müdürlüğü, tıbbi atıklara yönelik Mahalli Çevre Kurulu Kararlarını açıkladı.

A+A-

Ercüment DAŞDELEN

Mahalli Çevre Kurulunca alınan kararlar şöyle: 
“KARAR NO : 18
KARAR TARİHİ : 30.12.2020
Madde 1 Sağlık kuruluşlarından kaynaklanan tıbbi atıkların üretildikleri yerlerde ayrı toplanması, geçici depolanması, taşınması ve bertaraf edilmesi ile ilgili esasları yeniden düzenleyen Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği, 25.01.2017 tarih ve 29959 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Söz konusu Yönetmelikte MADDE 24-(Atık Bertarafında Mali Yükümlülük Başlığında) "(2) Bu Yönetmelik hükümlerine uygun olmak şartıyla, toplama, taşıma, sterilizasyon ve bertaraf harcamalarına esas olacak tıbbi atık bertaraf ücreti, her yıl tıbbi atığın oluştuğu ilin mahalli çevre kurulu tarafından tespit ve ilan edilerek Bakanlığa bildirilir. Tıbbi atık bertaraf ücretinin tespitinde, oluşan atığın gideceği sterilizasyon ve/veya bertaraf tesisine taşıma mesafesi ile sterilizasyon ve/veya bertaraf maliyetleri göz önüne alınır." hükmü yer almaktadır.
Bu hüküm gereği tıbbi atık üreticileri ve bertaraf edecek kurum ve kuruluş görüşleri de alınarak; 2021 yılı tıbbi atık bertaraf ücretinin Merkez İlçesi ve diğer ilçeler için 4 TL/kg + KDV olarak uygulanmasına;
Madde 2: İlgili Yönetmelik MADDE 20 -" (1) Tıbbi atıklar yakılarak bertaraf edilebilir. Herhangi bir kimyasalla muamele görmüş patolojik atıkların yakılarak bertaraf edilmesi zorunludur..." hükümleri ve Belediyelerin yükümlülükleri Madde 8- "c) Herhangi bir kimyasalla muamele görmüş patolojik atıkların 20 nci maddede belirtilen yöntemle bertaraf edilmesini sağlamakla," "(3) Tıbbi atık işleme tesislerinin bulunduğu illerdeki merkez ve tüm ilçe belediyelerinde oluşan tıbbi atıklar ildeki tıbbi atık işleme tesisine gönderilir. Ancak, tıbbi atık işleme tesisinin kapasitesinin yetersizliği ve uygunsuz coğrafi koşullar gibi sebeplerle tıbbi atıkların bu tıbbi atık işleme tesisine gönderilmesinde zorluklar olması halinde; tıbbi atıklar bir başka ilde bulunan tıbbi atık işleme tesisine gönderilebilir. Bu durumda; öncelikle tıbbi atığın gönderilmek istendiği tıbbi atık işleme tesisinin bulunduğu ilin il müdürlüğünün uygun görüşünü müteakip, her iki ilin mahalli çevre kurulunda olumlu karar alınması kaydıyla ilgili belediye ile sözleşme yapılması gerekmektedir." hükümleri bulunmaktadır. 
İlgili hükümler ve Bakanlığımızın 12.05.20 17 tarih ve 5586 sayılı yazısı ile 'kimyasalla muamele görmüş patolojik atıklar için mahalli çevre kurulunda, yönetmeliğin 8 inci maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen hususlar çerçevesinde karar alınması, fiyat tarifesinin belirlenmesi, bu tarife üzerinden lisanslı tıbbi atık taşıma araçları ile toplama işleminin yapılması, yakma tesislerine gönderilinceye kadar sterilizasyon tesisinde geçici olarak depolanması ve bertaraf için yakma tesislerine gönderilmesi' hususları gereği kimyasalla işlem görmüş patolojik atıklar için 2021 yılı bertaraf ücreti 18 TL/kg + KDV olarak belirlenmiştir.
Tıbbi Atıklar ile ilgili olarak;
a) Kars İlinde oluşan tıbbi atıkların toplanması, taşınması ve bertarafına yönelik usul ve esasların Kars Belediye ile protokol yapan toplama, taşıma ve bertaraf işlemlerini yetki devri verilen Şafak Temizlik İnş. San.ve Tic. Ltd. Şti.  ile tıbbi atık üreticileri arasında yapılan sözleşme ile belirlenmesine, 
b) Kars İli sınırları içerisinde faaliyette bulunan tüm hastanelerin “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği”ndeki şartları sağlayacak geçici atık deposunu faaliyete geçirmeleri, diğer tıbbi atık üreticilerinin ise konteyner bulundurmaları, tıbbi atıkların diğer atıklarla karışmaması için gerekli tedbirlerin alınmasına (Atıklar, bertaraf sahasına taşınmadan önce 48 saatten fazla olmamak üzere bu depolarda veya konteynerlerde bekletilebilir. Bekleme süresi, geçici atık deposu içindeki sıcaklığın 4 °Cnin altında olması koşuluyla bir haftaya kadar uzatılabilir.)
c) Herhangi bir kimyasalla muamele görmüş patolojik atıkları diğer tıbbi atıklardan ayrı toplamakla,
d) Tıbbi atıkların toplanması, taşınması ve bertarafı ile ilgili işlemlerin Belediye Başkanlıklarınca sık sık takip edilmesine, ruhsat veren kurumların bünyelerindeki sağlık kuruluşlarını sıklıkla denetleyerek atıkların uygun bertaraf edilip edilmediğinin kontrol edilmesi ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından Sağlık Kuruluşları ve Belediye Başkanlıklarına denetimler yapılmasına,
e) Tıbbi atıkların teslim edilmesi sırasında tartılması ve kayıt altına alınmasına,                        
f) Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği ve MÇK kararlarına uymayanlar hakkında 2872 sayılı Çevre Kanunu Uyarınca Verilecek İdari Para Cezalarına İlişkin Tebliğ kapsamında idarî para cezası uygulanacağına,  oy birliği ile karar verilmiştir.  Bu karar Kars Valiliğince yürütülür.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.