1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. "Taşın Şiiri Ani" Sergisine yoğun ilgi devam ediyor
"Taşın Şiiri Ani" Sergisine yoğun ilgi devam ediyor

"Taşın Şiiri Ani" Sergisine yoğun ilgi devam ediyor

Kars Kent Konseyi ve Anadolu Kültür işbirliğiyle 6 Aralık 2019’da açılan "Taşın Şiiri Ani: Kültürlerin Kavşağında Bir Mimarlık Hazinesi" sergisine ilgi devam ediyor.

A+A-

Namık Kemal Evi Kültür Merkezi'nde ziyaretçilerini bekleyen sergi, izleyicilerine Ani'nin ihtişamlı kültürel mirasını gösterirken, bir yandan da Ani ve çevresinin sahip olduğu değerli hazinelerin korunması ve gelecek nesillere aktarılması için de gereken desteğe dikkat çekmeyi hedefliyor.

Kars’a gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerin görmeden geçmedikleri serginde yer alan fotoğraflarda, Ani Ören Yeri, tarihi ve kültürel özellikleriyle anlatılıyor.

Kars Kent Konseyinin içerinde faaliyet gösterdiği Namık Kemal Toplum Merkezinde 2020 yılının Ocak ayında da ziyaretçilerini ağırlayacak sergide yer alan fotoğraflar ise Ara Güler, Martin Manukyan, Murat Germen ve Vefat Akçayöz’e ait. Fotoğrafların metin yazarları da Armen Kazaryan, Carsten Paludan - Müller ve Yavuz Özkaya’ya ait.

Proje ekibini de aynı sanatçıların oluşturduğu sergide, Ani Ören Yeri, “Ani, etrafı derin vadilerle çevrili volkanik bir plato üzerinde kurulu bir Ortaçağ kraliyet başkentidir. Bir zamanlar İpek Yolu üzerinde yer alan bu ticaret merkezi yüzyıllar boyunca çeşitli kültürlerin etkileşim içinde olduğu dinamik renkli ve karmaşık bir coğrafyada hayat bulan Ani sunduğu mimari çeşitlilikle ve çok sayıda çok eserlerle bu anlamda bir sanat ve mimarlık hazinesidir.  Sosyal, ekonomik ve mimari açıdan Ani altın çağında çağını 10. ve 11. yüzyıllarda yaşadığı bir Ermeni krallığı olan Bagratuniller’in dizilerin hükümdarlığında Ani benzersiz inşa tekniği, etkileyici alan yaratma başarısı, sağır sıra kemer kullanımı ve zarif süslemeleri ile 10.yüzyılın ikinci çeyreğinden itibaren kendine has bir mimari okul yarattı. Ani’yi mimarlık tarihi açısından eşsiz kılan özellikleri arasında çeşitli özgün mimari tekniklerin kullanımı ve kültürlerin etkileşiminin Ani’ye özlü yansımaları yer alır. 10. yüzyıldan itibaren Ermeni, Gürcü ve İslam mimarisinin özgün eserleri ve etkileşimlerinin izleri Ani’de yer alan yüzlerce etkileyici yapıda hayat bulur.

14.yüzyıl itibariyle yaşanan siyasal ve ekonomik gelişmeler sonucunda Ani yoğun göçler ile terk edilmeye başlandı. Bu yüzyıldan itibaren Ani eski ihtişamlı günlerinden uzakta yüzyıllar boyunca atıl durumda kaldı. Ani yeniden hayata döndüren St. Petersburg Bilimler Akademisi oldu. 1982’de akademi’nin himayesinde Nikolay Marr başkanlığında Ani’ye gönderilen uzman bir ekip 1890 -1893 ve 1904 - 1917 yılları arasında yaptığı kazı belgeleme, kitabelerin tüm tercümesi ve araştırma çalışmaları Ani hakkındaki temel bilgileri oluşturdu.

1921’de askeri sınır bölgesine dönüşen ani bir kez daha bu sefer yarım yüzyılı aşkın sürecek bir uykuya daldı. Ani 2006 yılında askeri bölge statüsünden çıkartıldı ve bu yıldan itibaren Ani için koruma projeleri hazırlandı. İlk etap uygulamaları gerçekleştirildi. 2011 yılından itibaren Dünya Anıtlar Fonu Ani’ye kaynak aktarmaya başladı. 2016 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine alındı. Öte yandan Ani’de ve Ani’nin ihtişamlı surlarının ötesinde şehir merkezi çerçevesinde yer alan tarihi ve mimari açıdan büyük önem taşıyan yapılar çok yakın bir gelecekte tamamen yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.” Şeklide ziyaretçiler bilgilendiriliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.