1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Suni Tohumlamada %200 Artış
Suni Tohumlamada %200 Artış

Suni Tohumlamada %200 Artış

Damızlık Sığır Yetiştiriciliğine Destek Verdi, İki Yılda Suni Tohumlama Sayısında Yüzde 200 Artış Sağladı...

A+A-

BTC Şirketi’nin Toplumsal Yatırım Programı kapsamında Kars Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği ile hayata geçirdiği ortak çalışmalar güçlenerek devam ediyor…

BTC Şirketi (Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı Şirketi) tarafından 2003 yılından bu yana uygulanmakta olan Toplumsal Yatırım Programı kapsamında Kars Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma Projesi’ni yürüten Sürdürülebilir Kırsal ve Kentsel Kalkınma Derneği (SÜRKAL) ve Kars Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (Kars DSYB), ortak çalışmalarını güçlendirmek için 7 Mart 2011, Pazartesi günü yeni bir işbirliği protokolü imzaladılar.

İmzalanan yeni protokol, BTC Ham Petrol Boru Hattı’nın Kars’ın Selim ve Sarıkamış ilçe sınırlarından geçtiği 22 proje köyünde, hayvancılığı geliştirme çalışmaları çerçevesinde başta suni tohumlama, doğan buzağıları soy kütüğüne işleme, küpeleme, kamu teşviklerinin zamanında üreticilere ödenmesi, bakım-besleme eğitimleri ve koruyucu veterinerlik gibi konuları kapsıyor.

Kars DSYB, BTC Şirketi tarafından desteklenen Proje kapsamında çalışma alanını geliştirip üye sayısını artırdı. 2011 yılı için Kars DSYB’nin, projeden talep ettiği desteklerin süre ve miktarlarının artırılması önerisine uygun olarak suni tohumlama çalışmaları Mart ayında başlayarak Eylül ayına kadar devam edecek. Doğan buzağıların kaydı ve küpeleme, hastalıklarla mücadele, üretici eğitimleri konularındaki çalışmalar yıl boyu sürdürülecek. 

Kars DSYB, BTC Şirketi – SÜRKAL Kars Projesi ve Kars Tarım İl Müdürlüğü arasında yapılan ortaklaşa protokol çerçevesinde 2011 yılında her iki ilçede çalıştırılacak eleman ücretleri, yakıt temini, Kars DSYB’nin tanınırlığını artırmak için üye kimlik bilgi kartları, soy kütüğüne kayıtlı üye işletmeler için özel tabelalar yapımı, eğitim amaçlı afiş, broşür üretimi gibi konularda destek verilecek. Sadece 2011 yılında BTC tarafından verilecek suni tohumlama seti, araç, personel katkısı ve benzeri katkılar ile nakdi desteklerin toplam tutarı 100.000 TL’yi geçiyor. 

2009 – 2010 yıllarında Kars Tarım İl Müdürlüğü, Kars DSYB, BTC Şirketi & SÜRKAL Kars Projesi işbirliği ile Selim ve Sarıkamış proje köylerinde suni tohumlama çalışmaları yapıldı. Bu çalışmalarda; BTC Şirketi, her iki ilçede birer şube açılması, suni tohumlama elemanlarına teknik eğitim, köylere ulaşım için akaryakıt desteği, köy içi çalışma organizasyonu konularında Kars DSYB’ye destek verdi. Kars Tarım İl Müdürlüğü, üreticilerin eğitimi ve farklı konularda yayım çalışmaları yanında suni tohumlama için kaliteli spermaların temini, soğutucu azot gazı desteği sağladı. Kars DSYB ilçelerde çalışacak teknik ve idari personellerin istihdamı, suni tohumlama, kayıt, küpeleme ve benzeri işlemlerin zamanında yapılması için teknik ve idari destekler ile gerekli araç desteğini sağladı. Proje kapsamında Selim ve Sarıkamış ilçelerine şube açılması için projeden girdi ve donanım desteği verildi. İki yıl gibi kısa sürede her iki ilçede Kars DSYB’ye 1.500 üye kaydı yapıldı.

KARS DSYB HAKKINDA

Kars DSYB, 2004 yılında ilgili kanun hükümlerince kurulan ve 2010 yılı sonu itibarı ile il genelinde 4.200 üyesi bulunan güçlü bir üretici örgütüdür. Kars DSYB, üstlendiği görev ve sorumluluklarını BTC Şirketi & SÜRKAL Kars Projesi desteği ile Selim ve Sarıkamış ilçelerinde açılan şubeler ve il merkezindeki bürosu aracılığıyla yürütüyor. Kars DSYB, üç büroda 13 kişilik teknik ve idari personel ile tarımsal danışmanlıktan sorumlu 5 personel olmak üzere toplam 18 sürekli çalışanı ve 3 araçla faaliyetlerine devam ediyor. 

BTC ŞİRKETİ EK YATIRIM PROGRAMLARI HAKKINDA

Bakü - Tiflis - Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı, Azeri petrollerinin Gürcistan ve Türkiye üzerinden taşınarak Akdeniz’de bulunan Ceyhan Terminali üzerinden dünya pazarlarına ulaştırmak üzere kurulmuş bir boru hattıdır. BTC Şirketi, bu boru hattı projesinin hayata geçmesi için 2001 yılında kurulmuş olup hattın tamamının inşaatından ve işletmesinden sorumludur. BTC Şirketi’nde, BP liderliğinde, 9 ülkeyi temsil eden 11 katılımcı şirket bulunmaktadır. BP, BTC’yi oluşturan diğer ortakları adına BTC Projesi’nin inşaat ve işletim işlerinin yönetimini üstlenmiştir.

BTC boru hattı 1.076 km yol alarak insanı, doğası ve kültürü ile çok etkileyici bir coğrafyadan geçerek Akdeniz’de Ceyhan Teminali’ne ulaşmaktadır. Böylesine etkili bir coğrafyada yol alırken boru hattının doğal çevresinin korunup geliştirilmesi ve yakın yerleşimlerde yaşayan toplulukların kalkınmasına katkı sağlanması, bölgede önemli bir yatırımcı kuruluş olarak yürüttüğümüz ana faaliyetlerin de ayrılmaz bir parçasıdır.

BTC Şirketi için bu yaklaşım, doğaya ve insana saygılı bir kuruluş olmanın ve sorumlu kurumsal vatandaşlığın da doğal bir sonucudur. Bu vizyondan hareketle, petrolü emniyetli bir şekilde taşıyıp, çevresel ve toplumsal sürdürülebilirliğe gerekli özeni göstermenin yanı sıra BTC güzergâhında "sürdürülebilir toplumsal kalkınma"ya katkı sağlamak için ek yatırım programları geliştirmiş bulunuyoruz.

Bu yatırım programlarından bir tanesi olan Toplumsal Yatırım Programı (TYP), boru hattı güzergâhındaki yerleşim birimleri için "sürdürülebilir kırsal kalkınmaya katkıda bulunmak” amacıyla geliştirilmiş bir programdır. TYP, uygulandığı 330 köyde, temel geçim kaynaklarına yönelik faaliyetlerin iyileştirilmesine ve geliştirilmesine, yeni gelir getirici kaynaklar yaratılmasına ve sürdürülebilir etkiler bırakabilmek için yerel örgütlenmenin geliştirilmesine katkıda bulunmaktadır.

Bir diğer ek yatırım programımız ise Bölgesel Kalkınma Girişimi’dir (BKG). BKG, daha bölgesel düzeyde ortaklıklar ve işbirlikleri temelinde özellikle işletmelerin geliştirmesine ve iyi yönetişim alanlarında kalkınmaya katkıda bulunmayı hedeflemektedir. BKG güzergah üzerindeki KOBİ’lere, girişimcilere teknik ve finansal destek sağlamaya ek olarak mesleki eğitimler yoluyla istihdamın geliştirilmesine katkı sağlanmaktadır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.