1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Stant kurup her organ bağışının yeni bir hayat olduğunu anlattılar
Stant kurup her organ bağışının yeni bir hayat olduğunu anlattılar

Stant kurup her organ bağışının yeni bir hayat olduğunu anlattılar

Kars İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri, il merkezinde kurdukları stantta vatandaşlara organ bağışının önemini ve her bağışının yeni bir hayat olduğunu anlattı.

A+A-

Faikbey Caddesi üzerinde bulunan GAMP Parkında stant açan ekipler, 3 - 9 Kasım tarihlerinin organ bağış haftası olduğunu hatırlatarak, vatandaşlara organ bağışının ne olduğunu anlatan broşürler dağıttı.

Caddeden geçen vatandaşların gönüllü olmak kaydıyla organ bağışında bulunmaları yönünde önerilerde de bulunan İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri, organ bağışının kişi hayatta iken, serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra, doku ve organlara hayat vermesi için kullanılmasına izin vermesi olduğu anlattı.

Görevlilerin dağıttıkları broşürlerde, ‘organ bağışı hayat kurtarır, bağışlanan her Orhan filizlenen bir candır, bir bağış birden fazla hayat, kalbinize bir kez sorun hayat kurtarmak istemi, bir kişinin hayatını kurtarmak suretiyle O’nu yaşatırsa bütün insanları yaşatmış gibi olur’ şeklinde ifadelerin yer alması dikkat çekti. 

Organ bağışı da alan ekipler, organ bağışı ile ilgili işlemlerin yürütülmesi ve organ bağışı ile ilgili olarak vatandaşları bilgilendirmek üzere Sağlık Müdürlüğü ve hastaneler tarafından, Organ Bağış Bürolarının hizmet vermekte olduğu anlatıldı. Ve vatandaşların il sağlık müdürlüklerinde, hastanelerde, TSM, ASM ve emniyet müdürlüklerinde, organ nakli yapan merkezlerde, organ nakli ile ilgilenen vakıf ve derneklerde organlarını bağışlayabilecekleri de ifade edildi.

Türkiye’de, organ ve doku nakli bekleyen hasta sayısının her geçen gün artmakta olduğunu da belirtilen broşürlerde; organ bağışı şu şekilde anlatıldı:

ORGAN BAĞIŞI NEDİR?

Organ bağışı kişinin hayatta iken kendi özgür iradesiyle, organlarının bir kısmını veya tamamını ölümünden sonra başka hastaları n tedavisinde kullanılmak üzere vasiyet etmesidir. 18 yaşını aşmış, akli dengesi yerinde olan herkes organ bağışında bulunabilir.

ORGAN BAĞIŞINDA BULUNAN HERKESİN ORGANLARI KULLANILABİLİR Mİ?

Organ bağışı yapılmış olsa bile her ölümden sonra organ nakli mümkün değildir. Örneğin; kişi evde, sokakta, acil serviste veya hastanelerin herhangi bir servisinde ölmüş ise organları kullanılamaz. Yalnızca yoğun bakım ünitelerinde solunum cihazına bağlı olarak ölen, yani beyin ölümü gerçekleşen kişilerin organları nakledilebilir.

BEYİN ÖLÜMÜ NEDİR, TANISI NASIL KONULUR?

Beyin ölümünde, beyin fonksiyonları tamamen kaybedildiği için geri dönüşü yoktur, tam ve kesin olarak ölüm gerçekleşmiştir, bu durum bitkisel hayatla karıştırılmamalıdır. Beyin ölümü teşhisi konulabilmesi için birtakım testlerin uygulanma zorunluluğu vardır. Bu testlerin sonucunda, alanında uzman dört hekim tarafından, beyin ölümü gerçekleşip gerçekleşmediği kararına varılır daha sonra bu karar aileye bildirilir.

ORGAN BAĞIŞ KARTI OLSUN YA DA OLMASIN AİLELERDEN İZİN ALINIR MI?

Organ bağış kartı olup olmadığına bakılmaksızın beyin ölümü gelişmiş tüm vakaların aileleri ile mutlaka görüşülür. Bu görüşme organ nakil koordinatörü tarafından gerçekleştirilir. Aile onayı olmadan hiç kimsenin organları alınamaz ve kullanılamaz.

HANGİ ORGANLARIMI BAĞIŞLAYABİLİRİM?

Kalp, Kornea, Tendoni Karaciğer, İnce Barsak, Yüz ve Saçlı Deri, Böbrek, Kemik, Ekstremite (Kol, Bacak), Pankreas, Kas dokusu, Ust solunum, Akciğer, Kıkırdak , Üst Sindirim Yolları, Deri  ve Uterus (Rahim)

ALINAN ORGANLAR HERKESE NAKLEDİLEBİLİR Mİ?

Nakil işlemleri Sağlık Bakanlığı bünyesinde UlusalKoordinasyon Sistemi tarafından yürütülür ve yapılantüm işlemler kayıt altına alınıp belgelenir. Organ dağıtımı; ulusal bekleme listelerinde kaydı olanlar arasından, öncelikle tıbbi aciliyeti olan hastalar olmak üzere, kan ve doku grubu uyumuna göre yapılır. Din, dil, ırk, cinsiyet, zengin veya fakir ayrımı gözetilmez. Alıcı ve vericinin kimlik bilgileri ailelerin izni olmadan açıklanamaz. Gizli kalması kanunen esastır.

İLERİ YAŞ VEYA KRONİK HASTALIĞIN OLMASI ORGAN BAĞIŞINA ENGEL MİDİR?

Yaşın ileri olması, kronik bir hastalığın bulunması, alkol veya sigara içiliyor olması ve benzeri nedenler organ bağışı yapılmasına engel değildir.

ORGAN BAĞIŞI YAPILDIKTAN SONRA, VAZGEÇİLEBİLİR Mİ?

Organ bağışından vazgeçildiğinde bu yeni kararın aile ile paylaşılması ve organ bağış kartının imha edilmesi yeterlidir.

DİNEN BİR SAKINCASI VAR MIDIR?

Diyanet işleri Başkanlığı Din işleri Yüksek Kurulu organ bağışını insanın insana yapabileceği en büyük yardım olarak tanımlamıştır. 06.03.1980 tarih ve 396 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu bildirmiştir. Kuran-ı Kerim’de Maide suresi 32. ayet’te “Kim bir kimseye hayat verirse, o sanki bütün insanlara hayat vermişçesine sevap kazanır.” diye buyrulmuştur.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.