1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Sözlü tarih araştırılıyor
Sözlü tarih araştırılıyor

Sözlü tarih araştırılıyor

Münih Üniversitesi akademisyenleri Türkiye-Ermenistan ilişkileri konusunda vatandaşların görüşünü aldı.

A+A-

Son zamanlarda Türkiye-Ermenistan ve Azerbaycan'ın stratejik konumu gündemi korurken, Almanya'nın Münih Üniversitesi'nden de bir grup akademisyen ile öğrenci Kars'ta araştırma yapmaya başladı.

 

Münih Üniversitesi'nin Yakın ve Ortadoğu Bölümü Türkiyat Profesörü Tarihçi Prof. Dr. Christoph K. Neumann ve Münih Üniversitesi Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Derya Özkan, Kars'ta birçok kişi ile görüşerek Ermenistan hakkında görüşlerini aldı. Konuşmalar kaydedildi.

 

Karslıların Türkiye ile Ermenistan arasındaki tarihi ve sosyal olaylar, halkın ortak kültürü, halkın birbirini nasıl değerlendirdiği ve olumsuz değerlendirmelerin temel kaynağı, diaspora ilişkileri ile siyasi bağlantılarına kadar geniş alanda görüşleri alan Prof. Dr. Christoph K. Neumann ile Dr. Derya Özkan, "Biz Kars ile Erivan arasında halkın tesir altında kalmadan görüşlerini belirleyip Münih Üniversitesi'nde rapor hazırlayacağız. Bu zamana kadar hep siyasiler ve farklı kesimlerin görüşleri ele alındı. Ama halk ne diyor, kimden memnun veya rahatsız onları konularına göre tespit etmeye çalışacağım. Her iki toplum birbirini nasıl değerlendiriyor, iyi veya kötü değerlendirmenin nedeni, birbirine kaynaşmış Ermeni veya Türklerin düşüncelerini değerlendirip Üniversite'de değerlendirmeye alacağız" dediler.

 

Bu konuda Kars'ta değişik kesimlerden on iki kişi ile görüştükleri ve yapılan konuşmaları sesli kayıt altına alan üniversite görevlileri, Münih Üniversitesi öğrencilerinin de görüşmeler yapmasını sağlıyor.

 

İstanbul'da yaklaşık olarak 15 yıl kalan ve bazı üniversitelerde de ders veren Prof. Dr. Christoph K. Meumann bir tarihçi olup Osmanlı tarihi üzerine uzmanlaşmış, bölge tarihi ile kültürünü de iyi derecede biliyor. Münih Üniversitesi Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Derya Özkan ve üniversiteden öğrenci Particia Breu, Emanuel Stephan ve diğer öğrenciler grup halinde sesli kayıtlar yaparak geniş araştırma yaptıkları belirtildi.

 

Münih Üniversitesi'nden gelen araştırma grubu, daha sonra Ermenistan'ın Erivan şehrine hareket etti. Grup Erivan'da yapacağı görüşmeleri kayıt altına alarak, bu kayıtların değerlendirmesini Münih Üniversitesi'nde yapacak.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.