1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Sosyal Güvenlik Kurumu Uyardı
Sosyal Güvenlik Kurumu Uyardı

Sosyal Güvenlik Kurumu Uyardı

Sosyal Güvenlik Kurumu SGK Kars İl Müdürü Zeynel Abidin Cengiz, 6552 sayılı kanun kapsamında genel sağlık sigortası borçlarının yapılandırılması ile ilgili bilgiler vererek, işverenlere ve sigortalılara çeşitli uyarılarda bulundu.

A+A-

Genel sağlık sigortalarındaki yapılandırmalar hakkında açıklama yapan Cengiz, “Bilindiği gibi 6552 sayılı kanun kapsamında genel sağlık sigortası ile ilgili vatandaşlarımızın borçlarının yapılandırılması için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’na müracaatlar sona ermiş olup, kurumumuz da bu yapılandırma neticesinde işlemlerini tamamladı. Bu süre içerisinde borcu olan sigortalılarımızın ve vatandaşlarımızın genel sağlık sigortası borcuna bakılmaksızın 31.12.2015 tarihine kadar sağlık hizmetlerinden yararlanmaları konusunda bakanlığımız tarafından alınan bir karar vardı. Dolayısıyla genel sağlık sigortası borcu olmasına rağmen vatandaşlarımız hastanelerdeki sağlık hizmetlerinden yararlanılabilmektedir. Diğer taraftan asıl önemli olan bundan sonraki süreçte vatandaşlarımızın yapılan gelir tespitine göre genel sağlık sigortasıyla ilgili mutlaka çıkacak olan borçlarını düzenli bir şekilde ödemeleridir.” dedi.

“Kurumun dengesini sağlayabilmek adına vatandaşlarımıza sunulan hizmetin kalitesinin artabilmesi için en önemli gelir kaynağımız pirim tahsilatlarıdır.” ifadelerini kullanan SGK Kars İl Müdürü Zeynel Abidin Cengiz, “Özellikle genel sağlık sigortası borçlarımıza, gerekse işverenlerimize primlerini zamanında ve düzenli ödemeleri noktasında bir kez daha uyarılarda bulunmak istiyorum. Zamanında ödemeler işverenlerimize çok ciddi kazanımlar sağlamaktadır. Örneğin primleri düzenli bir şekilde ödeyen işverenlerimiz yasanın getirmiş olduğu yüzde 5 oranındaki prim indiriminden yararlanabilmektedir. Oysa bir gün bile geç ödeme yaptıkları zaman bu yüzde 5’lik indirimden yararlanamamakla beraber yüzde 6’lık bölgesel indirimden de faydalanamamaktadır. Özellikle işverenlerimizin prim ödemeleri noktasında gerekli hassasiyeti göstermelerini rica ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Kaytı dışı istihdam hakkında da önemli konulara değinen SGK Kars İl Müdürü Cengiz, vatandaşların mağdur olacağı konular hakkında da çarpıcı açıklamalarda bulundu. Cengiz konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Ülkemizin en önemli sorunlarından bir tanesi de kayıt dışı istihdamdır. Kayıt dışı istihdam gerek mali açıdan, gerekse sosyal açıdan toplumun en önemli sıkıntılarından biridir. Sosyal güvenlik reformundan önce yüzde 57 seviyelerinde olan kayıt dışı istihdam, şuanda yüzde 35 gibi ciddi iniş seviyesi yakalamış durumdadır. Kayıt dışı istihdamın 3 boyutu var. Bunlardan birincisi çalışan kişilerin sigortalı gösterilmemesi, ikincisi çalışan kişilerin eksik kazanç üzerinden gösterilmesi, üçüncüsü ise hiç çalışmadığı halde sigortalı gösterilmesi. Son zamanlarda bazı sahte şirketlerin kurulduğu ve bu sayede vatandaşlarımızın dolandırıldığını tespit ettik. Sigortalı göstermek vaadiyle para talep ederek kandırılan vatandaşlarımızı tespit ettik. Normal bir sigorta maliyeti 450 TL civarındayken, vatandaşlarımızdan 250 TL karşılığında sigortalı yaptıklarını iddia ediyorlar. Yapılan tespitler sonucu bunların tamamı iptal olmak durumunda ve bu durum karşısında yine vatandaşlarımız büyük mağduriyet yaşamaktadırlar. Dolayısıyla özellikle vatandaşlarımızı bu konuda uyarıyorum. Sigortalı olabilmenin temel koşulu bir işyerinde çalışmak, vergi mükellefiyeti olabilmek, şirket ortağı olabilmek veya ziraat odası kaydının bulunmasıdır. Bu şartlar yerine getirilmediği takdirde, vatandaşlarımızın kendilerine verilen vaatlere itimat etmemeleri konusunda bir kez daha hatırlatmada bulunmak istiyorum.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.