1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Son bir yılda Kars’ta et fiyatları aynı kaldı
Son bir yılda Kars’ta et fiyatları aynı kaldı

Son bir yılda Kars’ta et fiyatları aynı kaldı

2018 yılının son 3 ayında Türkiye genelinde toplamda kırmızı et üretimi 259 bin 672 ton olarak tahmin edilirken, Kars’ta ise son bir yılda et fiyatları 40 TL civarında seyretti.

A+A-

Tacettin DURMUŞ

Buna rağmen Kars köylüsü hayvanlarını hak ettikleri fiyatlara satamadı. Ahırlar dolu olmasına karşın, hayvanını satamayan, borç batağında olan köylü, borcunu borç ve krediler ile kapatmanın derdine düştü.

Hayvan sayısı bakımından ülke genelinde 5’inci sırada bulunan Kars’ta hayvan yetiştiricisi köylü kan ağlamaya devam ediyor. Hayvan sayısının çokluğuna rağmen hak ettikleri fiyatlara satış yapamayan Kars köylüsü, emeğinin karşılığını alamamaktan yakınıyor. Mazot, gübre ve diğer desteklerin yetersiz olduğundan yakınan üretici, neredyese her dakika hükumetin ithal et ve ithal hayvan sevdasına akıl sır erdiremiyor. Üretici, canlı hayvan ve et ithal edileceğine, Kars ile birlikte doğu bölgesine yetiştirilen hayvanların makul fiyatlardan alınarak ülke geneline pazarlanması veya ihraç edilmesi için imkan sağlanmasını istiyor. Her geçen gün göç nedeniyle kan kaybeden Kars’ta temel geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olduğunu ifade eden Kars köylüsü, hükumetin her kesime hitap edecek bir tarım ve hayvancılık politikaları geliştirmesini hasretle bekliyor.

Öte yandan toplam kırmızı et üretiminin kurban bayramı öncesi yüzde 23,5, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 12,1 oranında azaldı. Toplam kırmızı et üretimi içinde sadece kesimhanelerde üretilen kırmızı et miktarının TUİK verilerine göre 185 bin 324 ton olarak gerçekleştiği öğrenildi.Yapılan açıklamada, sığır eti üretiminin bir önceki çeyreğe göre yüzde 21,8, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 7,8 oranında azalmasına karşın koyun eti üretiminin ise 17 bin 902 ton olarak tahmin edildi belirtildi. Koyun eti üretimi bir önceki çeyreğe göre yüzde 37,3, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 31,2 oranında azaldı.

BÜYÜKBAŞ HAYVAN SAYISI 17,2 MİLYON BAŞ OLDU

Yine TUİK’in kamuoyu ile paylaştığı bilgilere göre Türkiye’de büyükbaş hayvan sayısı 2018 yılında bir önceki yıla göre yüzde 6,9 artarak 17 milyon 221 bin baş olarak gerçekleşti. Büyükbaş hayvanlar arasında yer alan sığır sayısı yüzde 6,9 artarak 17 milyon 43 bin baş olurken, manda sayısı yüzde 10,5 artış ile 178 bin 397 baş olarak gerçekleşti.

KÜÇÜKBAŞ HAYVAN SAYISI 46,1 MİLYON BAŞ OLDU

Küçükbaş hayvan sayısı 2018 yılında bir önceki yıla göre yüzde 4,1 oranında artarak 46 milyon 117 bin baş olarak gerçekleşti. Küçükbaş hayvanlar arasında yer alan koyun sayısında bir önceki yıla göre yüzde 4,5 oranında bir artış meydana geldi ve 35 milyon 195 bin baş olarak gerçekleşti. Keçi sayısında ise yine bir önceki yıla göre yüzde 2,7 oranında bir artış meydana geldi ve 10 milyon 922 bin baş olarak gerçekleşti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.