1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Sokak hayvanları kısırlaştırılıyor
Sokak hayvanları kısırlaştırılıyor

Sokak hayvanları kısırlaştırılıyor

Sarıkamış Belediyesi, sokak hayvanlarına yönelik, “Kısırlaştır Aşıla Yaşat” kampanyası başlattı.

A+A-

Sarıkamış Belediyesi, İlçe sokaklarında başıboş dolaşan hayvanları kısırlaştırıp aşılıyor.

Sarıkamış Belediyesi tarafından başlatılan ‘Kısırlaştır Aşıla Yaşat’ kampanyası kapsamında, Belediye ve Denge Veterinerlik Hizmetleri şirketi arasında yapılan anlaşma çerçevesinde İstanbul’dan Sarıkamış’a getirilen uzman bir ekip, gezici hayvan kısırlaştırma aracı ile çalışmalarına başladı.

Sokakları zabıta kontrolünde tek tek dolaşıp başıboş hayvanları toplayan ekip, belediye garajına park edilen mobil kısırlaştırma aracı ve portatif hayvan barınağında ilk günde yakalanan 60 hayvana, kısırlaştırma işleminin ardından ‘kuduz ve parazit’ aşısı da yapıldı. İlçe merkezinde özellikle yaz aylarında vatandaşları tedirgin eden başıboş sokak köpeklerine yönelik yapılan kısırlaştırma ve aşılama çalışmalarını, ekip sorumlusu Varol Yıldız, Veteriner Hekim Buğra Çalışkan, Yakalayıcı Sami Samiyev ve Taner Yüksel’den oluşan 4 kişilik ekip 2 araçla yürütüyor.

İlçe merkezinde bulunan başıboş hayvanları kısırlaştırıp, aşılatacaklarını belirten Belediye Başkanı İlhan Özbilen, “Sokaklarda dolaşan hayvanlar vatandaşlarımızın haklı olarak tepkisine yol açıyordu. Bu hayvanlar için imkanlarımız dahilinde çağımıza uygun yöntemlerle söz konusu sorunu çözmek adına merkezi İstanbul’da bulunan Denge Veterinerlik Hizmetleri şirketi ile anlaşarak gerekli çalışmaları ivedilikle başlattık. Yakalama ekipleri sokakları zabıta kontrolünde dolaşarak, sokak hayvanlarını yakalıyor kısırlaştırma işleminin ardından kuduz ve parazit aşıları yapılıyor. Bu işlemlerden sonra hayvanlar alındıkları doğal ortama tekrar bırakılıyor. Bu hayvanların aşılandığına dair boyunlarına mavi tasma, kısırlaştırıldığına dair de kulaklarına küpe takılıyor. ‘Kısırlaştır Aşıla Yaşat’ kampanyasıyla sokak hayvanlarını rehabilite ediyoruz. Hedefimiz 200 sokak hayvanını kısırlaştırıp aşılamaktır. Çalışmalarımızı 5199 sayılı hayvanları koruma kanunu ve ilgili yönetmeliğin belediyelere yüklemiş olduğu sorumluluk dahilinde yapıyoruz. Kanunun amacı hayvanların rahat yaşamalarını ve hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek, hayvanların acı ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmalarını ve her türlü mağduriyetlerinin önlenmesini sağlamaktır. Buradaki amaç hayvanların üremelerini kontrol altına almak ve bu tür hayvanlardan insanlara geçebilecek hastalıkları önlemektir. İhtiyaç duyulması halinde bu tür çalışmalarımız periyodik zamanlarda devam edecektir” dedi.

Kısırlaştırma ve aşılama çalışmaları hakkında bilgi veren Veteriner Hekim Buğra Çalışkan şunları söyledi: ”5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu gereğince, artık hayvanların uyutulmasının yasak olmasından dolayı Bakanlık Kısırlaştırma çalışması başlattı. Kısırlaştırma çalışmaları kapsamında sokaklardan toplanan hayvanlar kafeslere alınarak belediye garajına getirildiler. Kafeslerde genel anestezi uygulanan köpekler ameliyatla kısırlaştırılıyorlar. Kısırlaştırmanın yanında sokaklardan toplanan hayvanlara parazit ve kuduz aşısı da yapılıyor. Hayvanların kısırlaştırıldığına dair kulaklarına küpeler takılıyor. Parazit ve kuduz aşısı yapılan hayvanlara mavi tasma takılıyor. Ameliyat sonrasında Postoperatif Bakım Bölümüne alınan hayvanlar, 3-4 saat bekletiliyor. Bekleme sırasında genel anestezi olan hayvanlar havaların soğuk olmasından dolayı üşemesinler diye bulundukları ortam ısıtıcılarla ısıtılarak üşümeleri önleniyor. Postoperatif Bölümü’nde 3-4 saat bekledikten sonra hayvanlar ayağa kalkıyor ve kendilerine geliyorlar. Daha sonra alt kafeslere alınan hayvanlar burada da iki gün bakılıyor. Herhangi bir Postoperatif komplikasyon oluşmasın veya oluşursa hemen müdahale edilebilinsin diye iki gün alt kafeslerde hayvanların bakımı yapılıyor. Daha sonra bir sorun yoksa hayvanlar alındıkları yerlere bırakılıyorlar.”

Belediye garajına park edilen mobil kısırlaştırma aracı ve portatif hayvan barınağında hizmet veren ekipler bir hafta boyunca çalışmalarına devam edecek.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.