1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Siyasiler Değerlendirdi
Siyasiler Değerlendirdi

Siyasiler Değerlendirdi

İlimizdeki Siyasi Parti Temsilcileri Kars Valiliği’nin 3 Milyon Avro’luk Süt Ürünleri Küme Geliştirme Projesi’ni Değerlendirdi. Ortak Düşünce : “Proje Kars İl Özel İdaresi’ne Devredilmemeli, Bir Danışmanlık Şirketine 500 Bin Avro Ödenmemeli”

A+A-

            Ak Parti Kars İl Başkanı Nevzat Şakiroğlu :

            Kars için son derece önemli bir projeyi hayata geçirecekleri için Vali Ahmet Kara'ya teşekkür ediyoruz.

            AK PARTİ İKTİDARI İLE TARIM ve HAYVANCILIK GELİŞTİ

            Hükümetimizin de tarım ve hayvancılığı geliştirmeye yönelik ciddi desteklemeleri ve projeleri mevcuttur. Ak Parti iktidarıyla birlikte büyük bir kalkınma dönemi başlamıştır. Köylünün ürünü gerçek değerini bulmuş, hayvancılık ve tarım gelişmiştir. Kars'ta da köylülerimizle iç içe olup, onların dertlerine derman olabilmek adına elimizden geleni eksik etmiyoruz.

            PROJEYE DESTEĞİMİZ SONSUZ

            Projede öncelikle süt sektörümüzün sorunlarının tespit edilip, çözüm yollarının belirlenmesi gereklidir. Hükümetimizin ve bizlerin bu projeye desteği sonsuzdur.

***

Milliyetçi Hareket Partisi Kars İl Başkanı Oktay Aktaş :

            Kars Valiliği'nin girişimleriyle ilimizdeki süt ürünleri sektörü ve hayvancılığın geliştirilmesiyle ilgili bir projenin hazırlanmasından dolayı Sayın Valimiz Ahmet Kara'yı tebrik ediyoruz.

            KARS'IN VE KARSLININ YARARINA OLAN HER PROJENİN TAKİPÇİSİYİZ

            Milliyetçi Hareket Partisi olarak Kars'ın ve Karslının yararına olan her türlü projeyi önemsiyor ve takipçisi oluyoruz. Bu anlamda öncelikle projenin somutlaştırılması gerektiğine inanıyor ve yol haritasın çıkarılması gerektiğini düşünüyoruz.

            3 MİLYON AVRO ANLAMLI BİR ŞEKİLDE KULLANILMALI

            Bu önemli miktardaki paranın anlamlı bir şekilde kullanılması gereklidir. Markalaşma için altyapı çalışmaları yapılmalıdır. Karslı üretici tefecinin elinde can çekişiyor. Van'ın Otlu Peyniri 17 Tl, Edirne Peyaz Peyniri  22 Tl'dir. Karsımızın Beyaz Peyniri 3Tl'ye, Kaşarı ise 7 Tl'ye satılıyor. Örnekleri çoğaltabiliriz ama bu iller peynirciliğe daha yeni başlamışlar ve marka olmuşlardır. Kars'ın kuruluşundan bugüne sütçülük ve peynircilik her dönemde Karslının temel geçim kaynağı olmuştur.

            YOL HARİTASI DOĞRU BELİRLENMELİ

            Süt sektörünün geliştirilebilmesi için bu projeyi iyi yönetmek gereklidir. Mandıracılar güç birliği oluşturulabilir, kapsamlı bir laboratuar kurulabilir, arıtma tesisi yapılabilir, peynir çeşitlendirilebilir. Süt yalnızca peynirden ibaret değildir. Süt yan ürünleri de geliştirilebilir. Bu anlamda aslında yapılacak çok iş vardır. Önemli olan doğru bir yol haritası belirlemektir.

            KAFKAS ÜNİVERSİTESİ ve TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN YARARLANILMALI

            Kafkas Üniversitesi'nden ve Tarım İl Müdürlüğü'nden mutlaka faydalanılmalıdır. Bilimsel verilerle yola çıkılmalıdır. Bu proje peynircilik sektörünün önünü açmalıdır. Kars'ın peynirini marka yapmalıdır.

            PROJE, KARS İL ÖZEL İDARESİ'NE DEVREDİLMEMELİ

            Sayın Valimiz projenin yürütücülüğünü Kars İl Özel İdaresi'ne devretmeyi düşündüğünü söylemiştir. Bizce bu son derece yanlıştır. Proje Sayın Valimizin başkanlığında, Valilik bünyesinde, Kafkas Üniversitesi'nden, Tarım İl Müdürlüğü'nden ve ilimizdeki süt ürünleri üreticilerinden bir komisyon oluşturulmalı ve proje bu şekilde yürütülmelidir. Danışmanlık şirketine 500 bin Avro vermeye gerek yoktur.

            KARS'IN BU ŞANSI KAYBETMEYE TAHAMMÜLÜ YOK

            Hayvancılık ve süt sığırcılığı da desteklenmelidir. Bu proje Kars için büyük bir şanstır ve bu şansı Kars'ın kaybetmeye tahammülü yoktur.

***

Demokratik Sol Parti Kars İl Başkanı Hasan Ahmetoğlu ;

            KARSLI GÜLMEYİ UNUTTU

            Ne yazık ki ilimizde ekonomi iflas etmiştir. Kapanan işyeri sayısı artmakta, kredi kartı borçları yükselmekte, memur, esnaf elli yıllık geleceğini bankalarda ipotek altına aldırmıştır. Durum böyle olurken, Karslı gülmeyi unutmuş, umudunu tüketmiştir.

            PROJE KARS'A ve KARSLIYA CANSİMİDİ OLACAK

            Kars Valiliği'nin hayvancılık ve süt sektörünü desteklemeye yönelik bu projesi Kars'a ve Karslıya can simidi olacağını düşünüyorum ve Valiliğimizi tebrik ediyorum.

            KAYBEDECEK ZAMAN YOK, PROJE YATIRIMA DÖNÜŞMELİ

            Bu projenin hiç zaman kaybedilmeden bir an evvel hayata geçirilip, yatırıma dönüştürülmesi gereklidir. Bu yatırım ilimizde işsizliği de azaltacaktır. Kars'ta tarım bitti sayılır, hiç olmazsa hayvancılığı ve süt ürünleri sektörünü kurtaralım. Bu anlamda elimizden gelen her türlü desteği vermeye hazırız.

***

Türkiye Partisi Kars İl Başkanı Emrullah Koman :

            MARKALAŞMAK ÇOK ÖNEMLİ

            Serhat şehrimiz Kars'ın marka bir kent olabilmesini istiyorsak eğer ; Karslı'nın temel geçim kaynağı olan hayvancılık ve tarımın canlandırılması gereklidir. Bugün köylümüzün hali içler acısıdır. Kars süt ve ürünleri açısından oldukça önem arz eden bir ilimizdir. Kars'ın peynirden kazanç elde edebilmesi için öncelikle marka olmalıdır.

            HOLLANDA'DAN FAZLAMIZ VAR EKSİĞİMİZ YOK

            Dünyada bunun birçok örneği vardır. Hollanda değince aklımıza peynir gelir, peynirden kazanç gelir. Karsımızın süt kalitesi ve yapılan peynirlerin özelliği bakımından Hollanda'yı geride bırakabilecek kapasitedeyiz. Burada önemli olan Kars'a ve Kars'ın ürününe sahip çıkmaktır. 

        HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERMEYE HAZIRIZ

            Kars Valiliği aracılığı ile gerçekleştirilen proje son derece önemlidir.  Bu projenin hayata geçebilmesi için elimizden gelen bütün desteği vermeye hazırız. Burada önemli olan ; güç birliği oluşturup, klasik yöntemlerden uzaklaşıp, teknolojinin bütün nimetlerinden faydalanmak olmalıdır. Ferdi yapılaşmanın ötesinde, bütün süt üreticilerinin birlik olduğu dev bir tesis kurulabilir. Burada istihdamın oluşturulmasıyla işsizlik sorunu da çözülebilir. Projenin iyi yapılandırılması halinde proje miktarının artırılabileceğini de öğrendik. Bu anlamda bu proje Kars için büyük bir şanstır. Büyük bir tesis kurmak için mali anlamda bu miktar yetmeyebilirse şayet, iştirakçilerde kendi bütçelerinden belli bir miktar para koyup hissedar olabilirler. Alternatifler çoğaltılabilir tabiî ki ; ama esas olan burada Kars'ın peynirinin markalaşmasıdır. Bu markalaşma ilimizin tanıtımına da büyük katkıları olacaktır.

Kars Valiliğini böylesine anlamlı bir proje gerçekleştirdikleri için tebrik ediyoruz.                             

***

Demokrat Parti Merkez İlçe Başkanı Gültekin Durmaz :

            Kars, Ağrı, Ardahan ve Iğdır illerinde bölgesel rekabet edebilirliğin artırılması ve Doğu Anadolu'da pazar odaklı bir strateji çerçevesinde süt ürünleri küme geliştirme projesi bölgemiz için çok önemlidir. Bu proje  büyük bir şanstır. Projeden gerçek kişiler faydalanmalıdır. Geçmiş dönemlerde ahır kredisi verildi. Kars bir anda ahır kente döndü ; ama ahırların içerisi hiç dolmadı. Bu anlamda çok dikkat edilmeli ve Kars’ın parası, siyasilere devredilmemeli, birileri bu projeden zengin olmamalı. Önemli olan burada gerçek yatırımcılarla işbirliği içerisine girip ciddi anlamda Kars’ın ve Karslının kalkındırılmasıdır, peynirlerimizin çeşitlendirilip markalaşmasıdır. 

***

Türkiye Değişim Hareketi Kars İl Başkanı Erol Bağış:

            TARIM ve HAYVANCILIK GELİŞTİRİLMELİ

            Bölgemizin en önemli gelir kaynaklarının başında gelen tarım ve hayvancılık canlandırılmalı ve desteklenmelidir. Kars Valiliği'nin projesi de bu anlamda büyük önem arz etmektedir.

            YATIRIM HAMLESİ BAŞLATMALIYIZ

            Kars'ın süt ürünlerinin çeşitlendirilmesi, süt inekçiliğinin geliştirilmesi ve istihdamın sağlanması amacıyla bu projenin gerçekleşti rilmesi Kars'ın ve sektörün kalkındırılması noktasında bir milat olur.  Süt ürünleri sektörü ilimizde ciddi anlamda kurumsallaşamamıştır. Küçük mandıralarda üretilen Kars peynirinin, piyasalarda rekabet şansı da kalmamıştır. Yeni bir yatırım hamlesi başlatılarak, bütün mandıracıların birlik olduğu, daha gelişmiş, daha çağdaş, markalaşmış ve rekabet gücü yüksek bir tesis kurulmadır. Proje için herkesin elini taşın altına koyması gereklidir.

           

 

Önceki ve Sonraki Haberler