
SGK basınla buluştu
Kars Sosyal Güvenlik (SGK) İl Müdürlüğü, gazetecilerle kahvaltılı basın toplantısında bir araya geldi.
Sosyal Güvenlik İl Müdürü Fevzi Gökçe, SGK’nın yenilikleri, hizmetleri ve görevleri hakkında detaylandırıcı bilgiler verdi.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürlüğünde gazetecilere açıklamada bulunan Gökçe, 2013 yılı içerisinde başta Genel Sağlık Sigortası olmak üzere hayata geçirilen diğer uygulamaları anlattı.
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun her yıl yeni açılımlar ve uygulamalarla gündeme geldiğine dikkat çeken Gökçe, “SGK’da hayata geçirilen her yeni uygulama vatandaşın lehine alınmış önemli kararlar demektir. SGK bütün toplumumuzun bütün katmanlarına ve bütün fertlerine hizmet eden bir kurumdur. Yine çok önemli birtakım yeni uygulamalar var. Onları siz basın mensuplarına halkımıza duyurmanız için sözlü ve yazılı olarak arz edeceğiz. Bu yeni uygulamaların başında, Genel Sağlık Sigortası Yardımı, bu alanda ortaya çıkan sorunların giderilmesi, vatandaşın lehine olacak bütün kararlar, 2013 yılı içerisinde alınmış bulunmaktadır.” dedi.
GAZETECİLER, SİGORTASIZ İŞÇİLİĞİ SORDU
Bütün yeni uygulamaları, tek tek anlatan Gökçe, daha sonra gazetecilerin çeşitli sorularını cevaplandırdı. Gazeteciler, öncelikli olarak kaçak ve sigortasız işçi çalıştırma, kayıt dışı iççilik, sigortasını kendisi ödeyen fakat yani bir iş yerinde çalışıyor görünüp de çalışmayan işçiler, bir işyerinde çalışıp da haklarını bilmeyen işçiler gibi birçok sorunu, Sosyal Güvenlik İl Müdürü Fevzi Gökçe’ye sordular.
“ALO 170” İ ARAYIN ADINIZI SAKLI TUTALIM
Gökçe, ise kayıt dışı işçilik ile ilgili olarak işçi ve işverenlerin haklarını her şekilde “ALO 170 “ i arayabileceklerine dikkat çekti. Bu yönde mağdur olan vatandaşların haklarını almaları için yapılan ihbarların son derece önemli olduğunu belirterek: “Sigortasız işçi çalıştırmak ve çalışmak yasaktır ve çok büyük de her iki taraf içinde büyük yaptırımları vardır. Bu vatandaşlarımın bizlere sadece bir ihbarı yeterlidir. Eğer isterse bu vatandaşın adını da gizli tutarız. Kaçak iççiliğin oranı Türkiye’de denetimlerimiz sonucunda yüzde 47’lerden 35’lere geriledi. Vatandaşlarımızın talepleri doğrultusunda bütün işyerlerimizi denetliyoruz. Bütün kurumlarda da denetim elemanlarının kontrol ettiği en önemli konuların başında kayıt dışı istihdam gelmektedir. Bu kanunla getirilirmiş bir uygulamadır. Bizlerde kurum olarak bu konuda oldukça hassasız. Vatandaşlarımın bu konuda doğrudan bize başvurmaları yeterlidir.
“Alo 170” hizmetimiz var. Vatandaşımız kumumuza gelmeden işvereniz de dahil sigortasız çalışanlar her türlü ihbar ve şikayetlerini ücretsiz olarak “Alo 170”yi arayarak bildirebilirler. Her kim ararsa mutlak surette o vatandaşımsınızın sorununun çözülmesi için çalışılır. Bu telefonla sadece ihbar değil vatandaşın emeklilik işlemleri, sigorta işlemleri, kurumumuzla ilgili konular, iş ve işveren ilişkileri her sorun bu yöntemle çözülmektedir.” Diye cevaplandırdı.
DENETİM ELEMANLARIMIZ DENETLEMELERİNİ YAPIYOR
“Alo 170”nin dışında denetim elemanlarının çeşitli zamanlarda denetlemeler yaptıkalrını da belirten Gökçe:”Denetleme elemanlarımız yetersiz olduğu için diğer ilerden de denaetim elemanları davet edebiliyoruz. Yıl içerisinde çeşitli meslek guruplarını da denetliyor. Her yıl bir meslek gurubunu sektörsel denetimler yani, fırıncıları, tamircileri, mobilyacıları tek tek denetliyoruz.” diye konuştu.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNUN YENİ VİZYONU
Gökçe daha sonra şu bilgileri verdi:
İnsanların yaşamları boyunca kendi iradeleriyle ya da iradeleri dışında açığa çıkan çeşitli mesleki, fizyolojik ve sosyo-ekonomik risklerin ortadan kaldırılması, bireyler üzerindeki etkilerinin azaltılması veya sonuçlarının onarılması, insanların artan güvenlik ihtiyaçlarına cevap verilmesi ve onlara insan onuruna yaraşır huzurlu ve mutlu bir yaşam sunulması gereksinimlerinden doğan “Sosyal Güvenlik”, genel olarak, toplumun bütün bireylerinin, hiçbir ayrım ve ayrıcalık gözetilmeksizin, hem ekonomik hem de sosyal bakımdan bugünlerinin ve yarınlarının güvence altına alınmasını amaçlamaktadır. Söz konusu amaçların en iyi şekilde gerçekleştirilmesi, sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sistemi oluşturulması ve sosyal güvenlik alanında bir norm birliğinin sağlanması hedefleriyle, Ülkemizde, 2006 yılında kapsamlı bir “Sosyal Güvenlik Reformu” gerçekleştirilmiştir. Günümüz itibariyle bu reform hem kurumsal anlamda hem de norm birliğinin sağlanması anlamında, Sosyal Güvenlik Kurumunun yeni vizyonu; insan odaklı hizmet anlayışı içinde etkin, süratli ve kaliteli sosyal güvenlik hizmeti sunulması, toplumun güvenine sahip ve aktüeryal dengeleri sağlanmış, saygın bir kurum olunması olarak belirlenmiştir.
GENEL SAĞLIK SİGORTASI
Gün geçmiyor ki Sosyal Güvenlik Kurumu Vatandaşımıza sunulan hizmet kalitesinin yükseltilmesi ve bürokrasinin azaltılması noktasında yeni bir yeniliğe ve uygulamaya imza atmasın. Bu kapsamda 2012 ve 2013 yılı içerisinde uygulamaya geçen yeniliklere baktığımızda;
•01 Ocak 2012 tarihi itibari ile zorunlu genel sağlık sigortası uygulamasına geçilmiş olup ülkemizde ikamet eden ve hiçbir sosyal güvencesi olmayan Türk vatandaşları, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 60’ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında re’sen tescil edilmiştir.
Gelir testi işlemlerinin gerçekleştirilmesi amacıyla ikamet adreslerinin bulunduğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yönlendirilen kişilerin gelir testi sonuçlarına göre gerçekleştirilen tescil işlemleri, Kurumumuz tarafından güncellenmiş ve vatandaşlarımıza genel sağlık sigortası primleri tahakkuk ettirilmiştir.
Genel sağlık sigortası tescilleri gerçekleştirilen ve kendilerine genel sağlık sigortası prim borcu oluşturulan bu kişiler, genel sağlık sigortası primlerini ödemeleri halinde Kurumumuz sağlık yardımlarından faydalanacaklardır.
Bu kapsamda 01 Ocak 2012 tarihi itibari ile gelir testi sonucu genel sağlık sigortası tescili yapılan vatandaşlarımızın sağlık yardımından yararlanabilmeleri için 60 günden fazla genel sağlık sigortası prim borcu bulunmaması gerekmektedir.
MEDULA SİSTEMİ
•Sağlık hizmet sunucularının sistemleri üzerinde, hekimler tarafından, Kurumun duyurduğu ve tanımladığı şekilde MEDULA sistemine elektronik ortamda kaydedilerek, elektronik reçete numarası verilmiş olan reçeteler e-reçete (elektronik reçete)olarak tanımlanmakta olup , 01.07.2012 tarihi itibariyle e-reçete uygulaması başlanmış ve 15/01/2013 tarihi itibariyle de tüm doktorlarımız tarafından kullanılmaya başlanmıştır.
• İhale konusu iş veya özel bina inşaatlarını tamamlayan işverenlerce ilişiksizlik belgesinin verilmesine ilişkin başvuruların e-Sigorta kanalıyla yapılmasına imkan sağlayan düzenlemeler tamamlanarak işletime açılmış bulunmaktadır.
•Bilindiği üzere, 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalılar için, Kurumumuzla anlaşmalı özel ve resmi sağlık tesislerince düzenlenen geçici iş göremezlik belgeleri ile sağlık kurulu raporlarının elektronik ortamda işverenlere ve Kurumumuza gönderilmesini sağlayan E-Ödenek programının tamamlanmış olup 16.07.2012 tarihi itibariyle tüm illerde gerçek ortamda uygulamaya açılmıştır.
•İşverenlerin 4/a kapsamındaki sigortalılarına verilen istirahat raporları için çalışılmadığına dair bildirim girişi yapılması hakkında Kurum tarafından kendilerine gönderilen e-maillerin ulaşacağı e-posta adreslerini ve cep telefon numaralarını 31.12.2012 tarihine kadar açılan menülerden Kuruma bildirmeleri gerekmekte olup bu uygulama sonucunda daha kısa sürede daha kaliteli hizmet sunulmaya başlanarak bu anlamda ki sorunlar giderilmiştir.
•Hizmet sunumunda vatandaşların kimliğinin geleneksel yöntemler ile doğru olarak saptanamamasının getirdiği sorunların önlenmesi amacıyla; kişilerin TC kimlik numarası bulunan nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport veya evlilik cüzdanı ve/veya biyometrik yöntemlerle kimlik tespit işlemleri tamamlandıktan sonra sağlık hizmeti sunucusundan sağlık hizmeti almalarına ilişkin 1/3/2012 tarihli ve 6283 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle 5510 sayılı Kanunun 67’nci maddesinin 3 üncü fıkrasında düzenleme yapılmıştır. Böylece, genel sağlık sigortalılarının, sağlık hizmet sunucularına sağlık hizmeti almak amacıyla müracaat etmeleri halinde biyometrik yöntemlerle de kimliklerini tespit edilmesine ilişkin Kurumumuza yetki verilmiştir.
•Yönetim Kurulumuz, avuç içi damar izi sistemiyle biyometrik kimlik doğrulama uygulamasının tüm illerde hayata geçirilmesi ve bu yöntemle provizyon verilmeye başlanılmasının uygun ve yerinde olacağına almış olduğu karar doğrultusunda tüm illerde 01/04/2013 tarihinde söz konusu uygulamaya geçilecektir.
HASTA SEVK FORMU
•Hastaların yerleşim yeri dışına, EK-4/A Hasta Sevk Formu kullanılarak yapılan sevklerinin, elektronik ortamda yapılabilmesine yönelik Kurumumuzca yürütülen E-Sevk uygulamasına ilişkin yazılımların tamamlanarak tüm sağlık hizmeti sunucularının kullanımına açılmış bu çerçevede, Kurumumuzla sözleşmeli tüm sağlık hizmeti sunucularının kendi otomasyonları içerisinde bu sistemi en geç 17.01.2013 tarihine kadar hazırlamaları gerektiği talimatllandırılmış Bu itibarla bugüne kadar pilot olarak Sinop, Samsun, Çankırı ve Ankara illerindeki bazı hastanelerde uygulanmakta olan E-Sevk işlemlerinin tüm sağlık hizmet sunucularınca elektronik ortamda yapılması uygulaması başlatılmıştır. Ancak uygulamada yaşanabilecek teknik sorunlar, hekimlerin sisteme uyum sorunları ve hastane bilgi sistemi yazılımlarında yaşanabilecek muhtemel sorunlar ve benzeri nedenlerle hasta mağduriyetleri oluşmaması için 01.03.2013 tarihine kadar E-Sevk yapılamama sebebi de belirtilmek şartı ile manuel sevkler de kabul edilecektir.
•En son olarak 19/01/2013 tarihli ve 28533 sayılı Resmi gazetede yayımlanan “Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile Sosyal Güvenlik alanında hayatımızda yeni uygulamalar ve yeni düzenlemeler getirilerek vatandaşlarımıza yeni kolaylıklar sağlanmıştır ki bunlardan en önemlileri
SARI BASIN KARTLILARIN YIPRANMA PAYI
5510 sayılı Kanunun Fiili Hizmet Süresi Zammı Başlıklı maddesine eklenen düzenleme ile “Basın ve Gazetecilik Mesleğinde Basın Kartı Sahibi Olanlar, Türkiye Radyo Televizyon Kurumunda Basın Kartı Sahibi olup Haber Hizmetinde fiilen çalışanlar ile Türkiye Büyük Millet Meclisi Yasama Organı üyeleri ile dışarıdan Bakan atananlara” 360 günlük çalışmalarının karşılığında 90 gün Fiili Hizmet Süresi olarak eklenir.
2008 yılı Ekim ayı başı ile 19/01/2013 tarihini takip eden ay başına kadar geçen süre içinde bu Kanunun bu maddeyi ihdas eden Kanunla değişik 40 ıncı maddesi gereğince fiili hizmet süresi zammı süresine tabi işyerleri ve işlerde çalışanlar için 5510 sayılı Kanunun 86 ncı maddesine göre verilmesi gereken ek prim belgelerinin 19/01/2013 tarihini takip eden ay başından itibaren üç ay içinde verilmesi halinde idari para cezası uygulanmaz.
19/01/2013 tarihini takip eden ay başından itibaren sigortalılarca; üç aylık süre içinde Kurumca istenecek belgelerle başvurulması ve altı aylık süre içerisinde hesaplanacak fiili hizmet süresi zammına ilişkin prim tutarının ödenmesi halinde gecikme zammı ve gecikme cezası alınmaz.”
5510 Sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı sayılmasını gerektirir nitelikte çalışması nedeniyle ilgili mevzuatına göre sosyal güvenlik destek primi ödemesi gerekenlerin, tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan sosyal güvenlik destek primi borçları ve ferîleri, ilgililerin dört ay içinde başvuruda bulunmaları halinde 13/2/2011 tarihli ve 6111 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun ilgili maddelerine göre yapılandırılır.
Sosyal güvenlik kanunlarına göre emeklilik veya yaşlılık aylığı almakta iken 5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinin ikinci fıkrası kapsamına giren kurum ve kuruluşlara ait işyerlerinde çalışmaları nedeniyle aylıkları kesilmesi gerekenlere, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden ödeme dönemine kadar yersiz olarak ödendiği tespit edilen aylıklara ilişkin asli ve ferî borçlar, ilgililerin dört ay içinde başvuruda bulunmaları halinde 6111 sayılı Kanunun ilgili maddelerine göre yapılandırılır.
Lise ve dengi öğrenim görülmesi sebebiyle bakmakla yükümlü olunan kişi veya hak sahibi sıfatıyla sağlık hizmetinden yararlandırılan çocuklar, 20 yaşını dolduracakları tarihi aşmamak kaydıyla bu öğrenimlerini bitirmelerini izleyen tarihten itibaren 120 gün süreyle aynı kapsamda sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam ederler.”
01/09/2013 tarihinden itibaren %1 ila %6,5 olan Kısa vadeli sigorta kolları prim oranı, sigortalının prime esas kazancının %2’si olarak değiştirilmiş bulunmaktadır. Bu primin tamamını işveren öder. Bu oranı %1,5 oranına düşürmeye ya da %2,5 oranına artırmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir.
Gaziler ve Şeref aylığı alanlar Özel Hastanelere sevksiz olarak gidebilecekler ve kendilerinden herhangi bir fark ücreti alınmayacaktır.
Sosyal Güvenlik Kurumu, bilginin güvenli ve ilk elden hızla iletilmesi, vatandaş memnuniyetinin artırılması, zaman ve işgücü kayıplarının önlenmesi amacıyla, gerekli altyapıyı tamamlayarak, SMS bilgilendirme servisini kullanıma açtı. Kurumun teşkilat kanununun numarası yani 5502 servis numarası olarak belirlendi. Artık, tüm operatörlerden (Avea - Turkcell - Vodafone) 5502 SMS Bilgilendirme Servisine belirlenen konularda ve yine belirlenen şekle uygun olarak SMS gönderilebilecek.
BİLGİ ALINABİLECEK KONULAR VE MESAJ GÖNDERME ŞEKLİ
• ADIMA EN SON “NE KADAR PRİM” YATIRILDI?
Cep telefonunun mesaj bölümüne:
“P” yaz boşluk bırak “T.C. Kimlik Numaranı” yaz boşluk bırak “AİLE SIRA NO”nu yaz 5502’ye kısa mesaj at.
• İLK İŞE GİRİŞ TARİHİM VE TOPLAM HİZMET GÜNÜM NE?
Cep telefonunun mesaj bölümüne:
“PT” yaz boşluk bırak “T.C. Kimlik Numaranı” yaz boşluk bırak “AİLE SIRA N0”nu yaz 5502’ye kısa mesaj at.
• EMEKLİ AYLIĞIM ÖDENİYOR MU?
Cep telefonunun mesaj bölümüne:
“E” yaz boşluk bırak “T.C. Kimlik Numaranı” yaz boşluk bırak “AİLE SIRA NO”nu yaz 5502’ye kısa mesaj at.
EN SON ÖDENEN EMEKLİ AYLIK TUTARIM VE ÖDEMENİN YAPILDIĞI BANKA?
Cep telefonunun mesaj bölümüne:
“A” yaz boşluk bırak “T.C. Kimlik Numaranı” yaz boşluk bırak “AİLE SIRA N0”nu yaz 5502’ye kısa mesaj at.
• SAĞLIK HAK SAHİPLİĞİM VAR MI?
Cep telefonunun mesaj bölümüne:
“S” yaz boşluk bırak “T.C. Kimlik Numaranı” yaz boşluk bırak “AİLE SIRA NO”nu yaz 5502’ye kısa mesaj at.
Cep telefonuna aşağıdaki gibi cevap gelsin:
• MUAYENE KATILIM PAYI BORCUM NE KADAR?
Cep telefonunun mesaj bölümüne:
“MPAY” yaz boşluk bırak “T.C. Kimlik Numaranı” yaz boşluk bırak “AİLE SIRA NO”nu yaz 5502’ye kısa mesaj at.
• NE ZAMAN OPTİK CAM (GÖZLÜK CAMI) ALABİLİRİM?
Cep telefonunun mesaj bölümüne:
“CAM” yaz boşluk bırak “T.C. Kimlik Numaranı” yaz boşluk bırak “AİLE SIRA NO”nu yaz 5502’ye kısa mesaj at.
• NE ZAMAN OPTİK ÇERÇEVE (GÖZLÜK ÇERÇEVESİ) ALABİLİRİM?
Cep telefonunun mesaj bölümüne:
“CERCEVE” yaz boşluk bırak “T.C. Kimlik Numaranı” yaz boşluk bırak “AİLE SIRA NO”nu yaz 5502’ye kısa mesaj at.
FİZİK TEDAVİ HİZMETLERİNDEN YARARLANABİLİR MİYİM?
“FTR” yaz boşluk bırak “T.C. Kimlik Numaranı” yaz boşluk bırak “AİLE SIRA NO”nu yaz 5502’ye kısa mesaj at.
• DİŞ PROTEZİ HAKKIM VAR MI?
Cep telefonunun mesaj bölümüne:
“DIS” yaz boşluk bırak “T.C. Kimlik Numaranı” yaz boşluk bırak “AİLE SIRA NO”nu yaz 5502’ye kısa mesaj at.
• NORMAL ŞARTLARDA NE ZAMAN EMEKLİ OLABİLİRİM?
Cep telefonunun mesaj bölümüne:
“N” yaz boşluk bırak “T.C. Kimlik Numaranı” yaz boşluk bırak, “İşe Giriş Tarihini” yaz (GG.AA.YYYY) boşluk bırak ve “hangi kapsamda çalıştığını” yaz *(4A, 4B, 4C) 5502’ye kısa mesaj at.
(* 4A: Sigortalı Çalışan (SSK – İşçi), 4B: Kendi Nam ve Hesabına Çalışan (Bağ-Kur), 4C: Kamu Çalışanları)
SOSYAL GÜVENLİK DESTEK PRİM BORÇLARI
6385 sayılı kanun ile Kumumuza olan Sosyal Güvenlik Destek Prim Borçları olan sigortalılarımıza ödeme kolaylığı getirilmiş olup söz konusu borçlu sigortalılarımızı bilgilendirmek ve getirilen kolaylıktan yararlanmak üzere İl Müdürlüğümüze davet etmek amacıyla aşağıda örneği belirtilen mektup gönderilmiştir.
Yaşlılık, emeklilik veya malullük aylığı bağlandıktan sonra 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında çalışmaya başlayan ve veya çalışması devam edenlerin 01.10.2008 tarihinden önceki ve sonraki sürelere ait ödenmesi gereken fakat herhangi bir nedenle ödenmemiş Sosyal güvenlik Destek Primi borçları ile;
Yaşlılık veya emeklilik aylığı başlandıktan sonra 5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesi kapsamında çalışmaya başlayanların emekli veya yaşlılık aylıkları kesilmesi gerekirken yapılan yersiz ödemelerden dolayı 2013/Şubat döneminden önce tahakkuk ettirilen borçların tamamı,
10.01.2013 tarihli ve 6385 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile borçlarını yeniden yapılandırarak ödeme imkanı getirilmiştir. Söz konusu kanunun getirmiş olduğu kolaylıktan yararlanmak üzere 31.05.2013 tarihine kadar İl Müdürlüğümüz ve Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüklerimize müracaat edilmesi halinde yapılandırılan borçlarını defaten veya ikişer aylık süreler itibariyle olmak üzere altı, dokuz, on iki veya on sekiz eşit taksitle ödenmesi imkanı getirilmiş bulunmaktadır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.