1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. SERKA, tarihi kalıntıya sahip çıktı
SERKA, tarihi kalıntıya sahip çıktı

SERKA, tarihi kalıntıya sahip çıktı

Kars Belediyesi tarafından yürütülen yol ve kaldırım çalışmaları sırasında, Rus döneminden kalma kaldırım aydınlatma direk kaidesi kepçe ile söküldü.

A+A-

Tacettin DURMUŞ

Son aylarda şantiye alına dönen Kars’ta, Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) önünde yapılan kaldırım çalışması sırasında, sökülmekte olan tarihi aydınlatma direğinin kaidesine ajans yetkilileri sahip çıktı.

Direk kaidesinin söküldüğü gören Serhat Kalkınma Ajansı yetkilileri olaya müdahale edince taşlar kaldırıma geri bırakıldı.105x105 santimetre ebadında 36 cm kalınlığındaki yek pare kaideler, aydınlatma direkleri şehirde yaşayan bazı duyarlı vatandaşların arşivlerinde bulunan fotoğraflarından yapılan tespitlerde 3 tane olduğu görülürken, direklerden sadece 1 tanesinin günümüze kadar kaldığı öğrenildi.

Öte yandan birkaç yıl iki tane olan aydınlatma direğine çarpan bir araç tarafından kullanılamayacak hale gelen diğer aydınlatma direği, ajansın bahçesinde muhafaza altına alınıyor. Eski fotoğraflarda da net olarak görülen ve yakın tarihe ışık tutan aydınlatma direk ve kaideleri, şehrin merkez noktasında Atatürk Caddesi ile Karadağ Caddesi kesişiminde ve Kars Belediye Başkalığı karşısında bulunuyor.

Şehrin en merkezinde ve tarihi doku bakımından yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgi gösterdiği ve her kesin önünde hatıra fotoğrafı çekildiği Serhat Kalkınma Ajansı olarak kullanılan tarihi bina önünde bulunan aydınlatma direklerini tekrar tarihi değeri göz önünde bulundurularak, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu yetkililerinin sahip çıkması ve turizme kazandırması önem arz ediyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.