1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Sağlıkta Dönüşüm Çalıştayı
Sağlıkta Dönüşüm Çalıştayı

Sağlıkta Dönüşüm Çalıştayı

Kars’ta Sağlıkta Dönüşüm Projesi Kapsamında Kars İl Çalıştayı Düzenlendi.

A+A-

Kars Devlet Hastanesi ana binası toplantı salonunda Sağlıkta Dönüşüm Çalıştayı yapıldı. Çalıştaya Kars Sağlık İl Müdürü Dr. Hasan Tuncer, Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Mehmet Kan, Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Hasan Arslan, doktorlar ile birimlerin çeşitli kademelerinde görev yapan yetkililer katıldı.

Saygı duruşuna bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasın ardından başlayan çalıştay, Kars İl Sağlık Müdür Yardımcısı Fatma Mercan’ın açılış konuşmasıyla devam etti.

Mercan konuşmasında, Kars’ta sağlık teşkilatın yeni yapısının durumu ele almak ve var olan sorun ve sıkıntılar üzerinde çalışarak bu sorunları en aza indirebilmek için bu çalıştayı düzenlediklerini söyledi. Amaçlarının Kars’ın sağlık alanında ki sorunlarını tüm sağlık yöneticileriyle bir araya gelerek oluşan aksaklıkları nasıl düzeltebiliriz? Ne sorunlarımız var? Noktalarında birlikte çalışıp masaya yatırarak ve sorunları çözmek olduğuna dikkat çekti.

Ülkemizin 2023 hedeflerinde bütün bakanlıklarında olduğu gibi Sağlık Bakanlığı’ın da hedeflerin büyük olduğuna dikkat çeken Mercan, “Bu anlamda amacımız, kişi ve toplum sağlığını en üst düzeyde tutan sağlık da yaşanan sorunları en hızlı ve en etkili çözümler oluşturan bir sağlık sistemi oluşturmaktır.” şeklinde konuştu.

Bu çalıştayda Kars olarak bu hedeflerin neresindeyiz? Bunu görmemiz lazım. Biz ilimizle ilgili hedef çalışmaları yapmalı, eksiklikleri tespit etmeli ve koordineli bir şekilde çalışarak hedefimize ulaşmak zorun olduklarını da belirten Mercan, “2023’teki sağlık turizmi hedefimizde 2 milyon turist hasta ve 20 milyar dolar gibi bir bütçe öngörüyoruz. Türkiye son yıllarda hastane yatırımlarından ciddi bir alt yapı oluşturdu. Almanya, Hollanda ve Fransa’dan gelen çok ciddi hastalarımız var. Bunun yanı sıra Irak, Yemen, Afganistan’dan da ciddi hastalar geliyor. Biz buna kendi açımızdan baktığımızda ”Kars, olarak ne yapabiliriz?” diye düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Önümüzdeki yıl tamamlanacak olan Bakü, Tiflis, Kars Demiryolunun faaliyete geçmesi durumunda Kars’a ciddi anlamda turist geleceğini de vurgulayan Mercan, “Peki biz acaba Kars ili olarak eksikliklerimizi tamamlayıp çalışmalarımızı yapıp, hedeflenene ulaştıktan sonra neden bu hedeflenen bu 2 milyon turist hastanın neden 5 yüz binini Kars’ta ağırlamayalım. Bunun için gücümüz, bilgimiz ve yeteneğimiz var. Sadece çalışmamız eksikliğimizi tespit etmemiz ve buna yönelik ileriye yönelik çalışmalar yapmamız lazım. Ve bu çalıştayın da amacı bugün kurulan yeni sistemde bizler hangi noktadayız? Ne eksiğimiz var? koordinasyon ve paylaşım konusundaki sıkıntılarımız nelerdir? Bu konuda çözümler üretmeye çalışmaktır.” dedi.

Kars Sağlık İl Müdürü Dr. Hasan Tuncer, şunları söyledi:

“Sağlık hizmetlerinin bir ülkeyi yaşanır kılan en önemli kriterlerin başında geldiği ilkesinden yola çıkarak halkımızın etkili, hakkaniyetli, ulaşılabilir ve kaliteli bir sağlık hizmeti alabilmesi için 2003 yılında yürürlüğe konulan Sağlıkta DÖNÜŞÜM Programı bu güne kadar ciddiyet, kararlılık ve titizlikle uygulanmıştır. Sağlık Kurum ve kuruluşlarımız modern hale getirilmiş ve getirilmeye devam ettirilerek çağdaş nitelikli sağlık hizmeti hedeflenmiştir. 2008 yılında Sağlıkta Dönüşüm Programının 5. yılında sağlık hizmetlerindeki gelişim ile halkımızın memnuniyeti artmış, gelişmiş ülkeler tarafından Sağlık yapılanmamız örnek alınan bir modele dönüştürülüştür. Artık sağlık hizmetlerimizde hedeflerimiz revize edilerek 3 yeni başlık eklenmiştir.

1-Daha iyi gelecek için sağlığın geliştirilmesi ve sağlıklı hayat programları

2-Tarafların harekete geçirilmesi ve sektörler arası işbirliği için çok yönlü sağlık sorumluluğu

3-Uluslar arası alanda Ülkenin gücünü artıracak sınır ötesi sağlık hizmetleri

HEDEFLERİMİZ ARASINA KONULARAK SAĞLIK BAKANLIĞI STRATEJİK PLANI HAZIRLANMIŞTIR

Ülkemiz orta gelir düzeyindeki ülkelerde eşi görülmemiş hız ve düzeyde, sağlık çıktılarını iyileştiren bir başarı örneğidir. Sağlıkta Dönüşüm Programı uygulama süresinde Türkiye’de doğumda beklenen yaşam süresindeki iyileşme Avrupa Bölgesinden daha büyük olmuştur. Aynı şekilde etkileyici olan bir başka husus da sağlık sektöründen duyulan genel memnuniyetin 2003’te %39,5’ten 2011 de 79,9’a çıkmasıdır. Bu gelişmede uygulamaya konulan “Aile hekimliği uygulamasının” başlaması ile muayenelerin hastane polikliniklerinden aile hekimlerine yöneldiği ve birinci basamakta hasta memnuniyetinde keskin bir artış olduğu gözlemlenmiştir. Koruyucu sağlık hizmetlerini güçlendirerek, sağlıklı yaşamı teşvik edilmiştir. 02/11/2011 tarihinde yayımlanan 663 sayılı kanun hükmünde kararname ile sağlık hizmetlerinde 2023 yılı hedeflerine ulaşılacak bakanlığımız yapılanması yeniden oluşturulurken sağlık bakanlığının illerde daha profesyonel yönetim anlayışı benimsemiştir. Yeni yapılanmada illerde sağlık hizmetleri İl sağlık müdürlüğü, İl halk sağlığı müdürlüğü Kamu hastane birlikleri tarafından yürütülecektir.

Bu kapsamda 01/11/2012 tarihinde ilimizde kurulan Kars kamu hastaneleri birliğinde kurulması ile ilimzide 663 sayılı kanun hükmünde kararnamenin il teşkilat yapılanması tamamlanmıştır. Bundan sonraki süreçte ilimizde faaliyet gösterecek olan 3 sağlık teşkilatımızın bakanlığımız stratejisine uygun olarak, halkımıza daha kaliteli sağlık hizmetinin sunulması için gerekli çalışmaların birlikte daha güçlü bir yapı ile yürütülmesini sağlamaktır. Sayın bakanımızın Prof. Dr. Recep AKDAĞ’ın büyük önem verdiği Kars’ın sağlık hizmetlerinde bölgeye hizmet veren bir merkez olması için gerekli çalışmaların sağlık hizmetlerinde bölgeye hizmet veren bir merkez olması için gerekli çalışmaların yürütülmesinde herhangi bir aksaklığa mahal verilmemesi açısından, bu gün ilimizde görev yapan tüm sağlık yöneticilerimizle yapılacak olan çalıştaysa ilimizin her bir beldesine kadar sağlık verileri tartışılacak çözüm önerileri planlanarak uygulamaya konulacaktır. İlimizde 2012 yılı sonu itibari ile inşaatı tamamlanan Sarıkamış Devlet Hastanesi inşaatı ile adeta ilimizde sağlık şantiyesi oluşturulmuştur. Bundan sonraki çalışmalarımızla bu yatırımların doğru işletilmesini sağlayarak hem bölge halkına etkin sağlık hizmeti sunulması aynı zamanda yakın gelecekte sağlık turizminde söz sahibi olmamız için bu günkü ve bundan sonraki yapacağımız çalış taylarımız, sağlık hizmeti yapılanmamızın doğru bir şekilde yürütülmesini sağlayacaktır.” dedi. 

Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Hasan Arslan da, şöyle konuştu:

“Aslında önceki zamanlarda bu işi hem halk sağlığı müdürlüğü, genel sekreterlik, hem kamu hastaneler birliği ve şuanda sizin yaptığınız işi sağlık müdürlüğü tek yapıyor ve yürütüyordu. Sağlıktaki dönüşüm projesi çerçevesinde bakanlık artık son noktayı koymak ve yapılan işleri daha profesyonelce ve daha denetlenebilir ve hiçbir kör nokta olmadan en son noktasına kadar görülebilir kırma için böyle bir planlama yaptılar. Sağlık müdürlüğü devam ediyor, halk sağlığı müdürlüğü devam ediyor birinci basamak ve kamu hastaneler birliği illerde de yataklı tedavi kurumlarının yönetilmesi, denetlenmesi işletilmesi anlamında yeni bir iş birliği yapıldı. Bu çok profesyonelce bir yaklaşım. Bu kurumlar kendi içerisinde bu yaklaşımın kendi hizmetleri anlamında en verimli hale gelmesi için yine bir iş bölümü paylaşımı yapıyorlar zaten. Profesyonel bir mantık ben inanıyorum ki bu süreç içerisinde bakanlığın gerçekten sağlıkta dönüşüm projesi çerçevesinde yapmış olduğu en büyük işlerden birisi bu olacaktır. Ve bu vakte kadar yapılanlardan çok daha güzel sonuçlar alacağını düşünüyorum.”

Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Mehmet Kan ise, “Bundan böyle Kars’ta çalışmalarımız, sinerji ve kombinasyon içerisinde devam edecektir. Palan ve programlarımız devam edecek. Kars’ın Doğu bölgesi olması hasebiyle Kafkasya ya yani Türki Cumhuriyetlerine açılan bir bölgede olması açısından bölgemizin bir sağlık bölgesi ve sağlık turizmi alanı haline gelmesi içinde çalınmalarımız devam edecek. Daha sağlıklı ve daha kaliteli bir hizmet için hep birlikte çalışacağız.” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.