1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Prim borçlarına tefeci faizi
Prim borçlarına tefeci faizi

Prim borçlarına tefeci faizi

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, Ekim ayı içerisinde parlamentoya sunulması beklenen prim borçlarına dair yeniden yapılandırma teklifinde, prim faizlerinin revize edilmesinin sağlanması gerektiğini ifade etti.

A+A-

Palandöken, “Hükümet bizim dediğimizi yaparsa esnafın yüzde 70’i borcunu nakit öder” dedi.

 

KARS ve İSTANBUL BİR TUTULURSA BU YARA SARILMAZ

 

Prim borçlarının yeniden yapılandırılması ile ilgili görüşlerini dile getiren Palandöken, Sosyal güvenlik priminin bölgeler arasında ayrılması gerektiğini ifade etti. Palandöken, “İstanbul ve Ankara ile bugün Erzurum ve Kars’a aynı primi tutturduğunuz sürece alamazsınız. Bu yarayı kapatamazsınız” dedi.

 

“ZAMANINDA ÖDEYENE YÜZDE 3 İNDİRİM YAPILSIN”

 

Palandöken, prim borçları zamanında yatıranlara teşvik sisteminin getirilmesi gerektiğini ifade ederek, “1’i ile 30’u arasında yatırana yüzde 3 indirim yapacak, tahsilatı daha da kolaylaştıracaksınız. Yeni yapılandırmada da reel faiz uygulayacaksınız. 2 yıl evvel yüzde 30, bir yıl evvel ki yüzde 30 faizle olmaz, adamın gerçek boru 100 TL olmuş bu sana 130 TL” dedi.

 

Bankalar arası faizin yüzde 5 olduğunu dile getiren Palandöken, “Bankalar arası faiz yüzde 5, sen niye yüzde 25 fazla alıyorsun. Tefeci faizi bu. Bunu kaldır. Yeniden yapılandırmaya git, af yok bunda yeniden yapılandıracaksın ama ödenebilir bir seviyeye getireceksin. Diyelim ki, esnaf bu parayı yatıramadı bir sene işi bozuldu. İşte siz ekonomik bir krize soktunuz ülkeyi, adam 20 yıl yatırdığı primi bir ay aksattı diye sağlık hizmetinden 60 gün yararlanamıyor. Ama sen almadığı hizmetin bedelini faizi ile istiyorsun” diye konuştu.

 

Sosyal Güvenlik ile ilgili yeniden bir yapılandırmanın şart olduğunu ifade eden Palandöken, “Sadece Sosyal Güvenlik ile ilgili değil. Çarkın daha iyi dönebilmesi için ülkenin genelini kapsayacak bir yapılandırma lazım. Şimdi düşünün insanlar yanında bir tane kalfa bir tane çırak çalıştırdığı zaman işsizlik yüzde 30 inecek diyoruz. Çünkü işletmelerin yüzde  98’i küçük işletme. Onun için vergi borcunu kredi kartı borcunu taşıt vergi cezasının borcunu sen yeniden yapılandır. Biz borcumuzu ödeyelim” dedi.

 

“FAİZLERİN TAMAMININ SİLİNMESİ DİYE BİR BEKLENTİMİZ YOK”

 

Palandöken, prim borçlarının gecikme faizlerinin bugünkü faizden hesaplanması gerektiğini belirterek, “Sen faizi bugünkü faizden, tahsil edeceğin faizden hesapla diyoruz. Sayın Başbakan’ın talimatı da bu şekilde.  Değişim, dönüşüm, destek projesi var. Başbakan’ın talimatı vardı bu şekilde, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun da dahil olduğu ekonomik kurul toplantısında Başbakan bunu söyledi ve kurumda çalmaya başladı” dedi.

 

Esnafta, gecikme zamlarının ve faizlerin tamamının silinmesine dair bir beklenti olmadığını ifade eden Palandöken, “Esnafta böyle bir beklenti yok. Ama zamanında ödeyen arkadaşlarımızın mağduriyetleri önlensin. Bunlara da yüzde3-5 bir indirim yapılırsa, artık insanlar elinde parası olan götürür gününde öder. Şimdi gününde yatıranların sayısı yüzde 20’lere indi. Yüzde 60’ıda ödeyemiyor. Ekim’in ilk haftalarında bu yeniden yapılandırma çalışması yapılacak. Yoksa sistem tıkanır. Dediğimiz şartlarda bir sistem geliştirilirse, yüzde 70’i parayı nakit öder” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.