1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Prenses Anne'ye Gravyer
Prenses Anneye Gravyer

Prenses Anne'ye Gravyer

Doğum gününde prensese Kars'tan gravyer peyniri hediye edildi...

A+A-

İngiltere’nin en prestijli çevre ödülü "Whitley Altın Çevre Ödülünü", Kars-Kuyucuk Gölünün korunması için yaptığı çalışmasıyla Prenses Anne’in elinden alan Stanford Üniversitesi Çevre Bilimleri Merkezi’nde görevli Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, bu kez de Prensesin doğum günü davetine katılmak için Londra’ya geldi.

 

İki yıl önce ödülü aldığı törende İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’in kızı Prenses Anne’e Kars’tan getirdiği kaşar peynirini hediye ettiğini söyleyen Şekercioğlu, bu seferki doğumgünü davetinde ise Prensese, yine Kars’ın ünlü gravyer peyniri ile babasının yaptığı Kuyucuk’un simgesi olan angıt ördeğinin maketini hediye etti.

 

Biyolog olan Şekercioğlu A.A muhabirine yaptığı açıklamada, Kuyucuk Gölü çalışmasının, geçen yıl sonunda Whitley Vakfı tarafından son birkaç yılın en başarılı projesi seçildiğini ve bunun ardından Prenses Anne’in bu yılki doğumgünü resepsiyonu için Buckingham Sarayı’na davet edildiğini söyledi.

 

Çağan Şekercioğlu, 2008 yılındaki "Whitley Altın Çevre Ödülü"nün ardından projenin finansmanında kullanılmak üzere verilen para ödülünün bir kısmıyla arazi aracı aldıklarını, kalanının da başkanlığını yürüttüğü "KuzeyDoğa Derneği’nin" son iki yıldaki maaş, arazi çalışmaları ve diğer masrafları için kullanıldığını kaydetti.

 

Devamlı fon kaynağı bulmanın çok vakit ve çaba gerektirdiğini, yine de gerekli olduğunu hatırlatan Şekercioğlu, "Basın aldığımız ödüle çok ilgi gösterdi, ancak Türkiye’den bir kişi bile derneğimize bağış yapmadı" diye konuştu. Çalışmalarını devam ettirebilmeleri için "Kuzeydoğa Derneğinin" desteğe ihtiyacı olduğunu belirten Şekercioğlu, dernek hakkında internet sayfasından (www.kuzeydoga.org) bilgi alınabileceğini söyledi.

 

Kuyucuk Gölü’nün, Doğu Anadolu Bölgesinin ilk ve tek dünya çapındaki önemli sulak alanı, yani "ramsar alanı" seçildiğini ifade eden Şekercioğlu, "Ancak Kuyucuk’un Türkiye’de 13. ramsar alanı ilan edildiği hafta, Meksika 114. ramsar alanını ilan etti. Bu da Türkiye’nin çevre hassasiyeti konusunda kat edeceği daha çok yol olduğunu gösteriyor" dedi.

 

Şekercioğlu, 2008 yılında ödülü aldığında Prenses Anne’e Kars’ın kaşarını hediye ettiğini, bu sefer ise yine Kars’ta üretilen bir diğer peynir olan gravyeri hediye olarak sunduğunu belirtti. Şekercioğlu, bu hediyeleri vermesinin en önemli nedeninin, Kars ve Doğu Anadolu’nun doğasını ve kültürünü tanıtmak olduğunu söyleyerek, şöyle konuştu: "Bu doğumgünü partisine dünyanın ileri gelenleri çağrılıyor. Bilim adamı ve doğa insanı olunca, takım elbiseye pek alışkın değilim. Bunaltıyor. Aynı takımı en son 2 yıl önceki ödül töreninde giymiştim. Prensesten prensese yani."

 

"PRENSES, ANGITLAR ARTTI MI DİYE SORDU"

 

Çağan Şekercioğlu, Prenses Anne’in doğumgünü resepsiyonunda yanına geldiğini ve Şekercioğlu’nun kendini hatırlattıktan sonra Prensesin kendisine, "Angıtlar arttı mı" diye sorduğunu ifade etti. Şekercioğlu, angıt ördeklerinin artmadığını, ancak sayılarının da azalmadığını söylediğini ifade ederek, "Başka kimse hediye getirmediğinden, Prensesin doğumgünü partisindeki tek hediye Türkiye’den gelmiş oldu" dedi.

 

Doç. Dr. Şekercioğlu, 2008 yılında 11 finalist arasından Kars-Kuyucuk Gölü’nün korunması, sazlık bitki örtüsünün ekolojik restorasyonu, kuşların korunması ve bölgede doğa turizminin geliştirilmesi alanında yaptığı çalışmayla, İngiltere’de "Çevre Nobeli" sayılan "Whitley Altın Çevre Ödülüne" layık görülmüştü.

 

Robert Koleji’nin ardından Harvard Üniversitesinde biyoloji ve antropoloji okuyan Çağan Şekercioğlu, doktorasını Stanford Üniversitesinde biyoloji ve ekoloji alanlarında tamamladı.

 

Stanford Üniversitesi Biyoloji Bölümü Çevre Bilimleri Merkezi’nde çalışan, yılın 3 ayını ise Kars’ta geçiren ve aynı zamanda doğa fotoğrafçısı olan Şekercioğlu, aslen Balıkesirli bir ailenin oğlu. Babası model uçak üreten bir firmanın sahibi, annesi ise THY emeklisi olan 35 yaşındaki Çağan Şekercioğlu, doğaya ilgisinin doğuştan geldiğini söylüyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.