1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Osmanlı Eserleri Çoğunlukta
Osmanlı Eserleri Çoğunlukta

Osmanlı Eserleri Çoğunlukta

Kars Valisi Ahmet Kara tarafından çoban heykeltraş diye bilinen Metin Doğrukartal’a yaptırılan Kars Kalesi minyatürü tamamlandı. Vali Kara ; ‘Sadece Rus Evleri Değil Kars’ta Osmanlı Eserleri de Çoğunlukta" dedi.

A+A-

Yaklaşık üç ay önce yapımına başlanan Kars Kalesi maketi bitirilerek Vilayet Konağı girişinde yerini aldı.

 

Kars Valisi Ahmet Kara, Kars’ın 6 K’sının meşhur olduğunu, bunlardan ilk sırada Kars Kalesi’nin bulunduğunu ifade etti.

 

Kars Valisi Ahmet Kara, Çoban Ressam Metin Doğrukartal, tarafından yapılarak vilayet konağına getirilen dev Kars Kalesi minyatürünü çok beğendiğini söyledi.

Vali Ahmet Kara; “Evet ben hep söylüyordum Kars’ı 6 K ile tanıtırken, hep Kars Kalesi diyordum bir numara. Kars Kalesi Türkiye’de hakikaten benzeri fazla olmayan, hatta hiç olmayan önemli bir kaledir” dedi.

 

KARS’TA SADECE RUS EVLERİ DEĞİL OSMANLI ESERLERİ DE ÇOĞUNLUKTA

 

Kars Valisi Ahmet Kara, Kars’ı dışarıdan tanıyanların burada sadece Rus evleri olduğunu düşünmesinin yanlış olduğunu belirtti.

Vali Ahmet Kara; “Biz hep Kars’ı sadece Rus evlerinden başka tarihi eserimiz yokmuş gibi tanıyoruz. Halbuki bizim Selçukludan kalma eserimizde var. Osmanlıdan kalmada çok eserimiz var. Mesela kalemiz ile birlikte bütün tabyalarımız Osmanlıdan kalmadır. Hepsi bizim için önemli eserlerimizdir. Beylerbeyi Sarayı’ndan, Ulu camiye kadar, Ama Ulu cami Selçuklu eseridir. Diğer Osmanlı eserlerinden fazlaca vardır. Eski Kars dediğimiz, o kalenin eteklerindeki bütün mahallelerde Osmanlı eserleri vardır. Gece kondular ile taş yapıtlarıyla bozulduğu için fazla görülmemektedir. Yoksa hanlar, hamamlar ve köprüler Osmanlı eserlerimiz fevkalade güzeldir. Ama güzelliğin enteresan olanı da bu arkadaşımız çok güzel bir heykel traş, bu mimariyi bize yansıtmış. Gazi Kars’ın Kalesi’ni Kars’ın Vilayet Konağı’nda sergilemekten büyük memnuniyet duyacağım” dedi.

 

KARS İKİ SENE SONRA TURİZİM ALANINDA COŞACAKTIR

 

Kars Valisi Ahmet Kara, Kars’ın Türkiye’de tarihi eserleriyle önemli bir turizm merkezi olduğunu vurguladı.

 

Vali Kara; “Kars’ın minyatürlerinin hediyelik eşya olarak bulundurulması gerekiyor. Hediyelik eşyaya yönelmek lazım. Kars’ta turistik hediye mutlaka olması lazım. Kars çünkü turizm konusunda bir iki sene sonra uçacaktır. Coşacaktır yani, dolayısıyla hediyelik eşya eksiğimiz vardır. Onları da inşallah yapar heykeltıraş arkadaşımız. Şu anda fevkalade güzel bir eser ortaya çıkarttı. Diğer tarihi eserlerimizi de bir yapsın, biran önce Vilayet Konağımızın girişinde Kars’ın bir minyatürü olsun. Kars’ın minyatürünü burada gördükten sonra inşallah onların daha küçük minyatürlerini hediyelik eşya şeklinde yapar ve eserlerin satışı yapılarak Kars ekonomisine önemli katkı sağlanır” diye konuştu.

 

Kars Belediyesi’ne ait Namık Kemal Evi’nde bulunan atölyede yapılan dev Kars Kalesi minyatürü 3 ayda tamamlandı. Çoban Ressam Metin Doğrukartal tarafından büyük titizlikle en ince hatlarına kadar işlenen Kars Kalesi maketi 2 metreye 1 metre ebatlarında yapıldı. Vilayet Konağı’na getirilen maket konakta yerini aldı.

 

Kars Valiliği tarafından Vilayet Konağı’nın girişi Kars’ın tarihi eserlerinin minyatürlerinin yer aldığı müze haline getirilecek.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.