1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. “Organ Nakli” konferansı
“Organ Nakli” konferansı

“Organ Nakli” konferansı

Kars Devlet Hastanesi Organ ve Doku Koordinatörü Op. Dr. Tülay Diken, “Organ Nakli Haftası” konulu konferans verdi.

A+A-

Birinci ve ikinci basamak sağlık personelinin katılımı ile gerçekleştirilen konferansta; organ nakli hakkında birtakım istatistiki bilgiler verildikten sonra, bu konuda ülkemizin geldiği nokta ve ülkemiz imkanları ile dünya ülkeleri imkanlarının kıyası konularına değinildi. Organ ve Doku Koordinatörü Diken’in, ülkemizde nakli mümkün olan tüm organların ve dokuların nakli, organ bağışının nerelere yapılabileceği ve sistemin amacı konularına derinlemesine yer verdiği konferans, katılımcılar tarafından yoğun ilgiyle karşılandı.

 

Organ ve Doku Koordinatörü, tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıkların tüm dünyanın olduğu gibi ülkemizin de önemli sağlık sorunlarından biri olduğunu, organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısının her geçen gün arttığını bildirdi. Özellikle kalp ve karaciğer nakli bekleyen hastalara uygun organ bulunamadığı takdirde bu hastaların yaşamlarını kısa sürede kaybettiklerini söyleyen Op. Dr. Tülay Diken, ülkemizde bugün 18 bin 500 kronik böbrek yetmezliği hastasının diyaliz cihazlarına bağlı olarak bir gün böbrek nakli olabilmek umuduyla yaşamakta olduğunu kaydetti.

 

Op. Dr. Diken, Ülkemizde 28 Karaciğer Nakli Merkezi, 56 Böbrek Nakli Merkezi, 21 Kemik İliği Nakli Merkezi, 15 Kalp Nakli Merkezi, 2 Akciğer Nakli Merkezi,11 Göz Bankası gibi yeterli donanıma sahip nakil merkezleri ve deneyimli bilim adamlarının mevcut olmasına rağmen, organ bağışının yetersiz olması nedeniyle nakil sayılarının yetersiz kaldığının altını çizdi. Diken, “Ülkemizde yapılan toplam organ ve doku nakil sayıları her geçen yıl artmakla birlikte henüz istenen seviyeye ulaşmamıştır” diye konuştu.

 

Organ ve doku nakil hizmetlerinde yaşanan en önemli sorunun, organ ve doku bağışının temini olduğunu ifade eden Diken, “Organ ve doku bağışının temininde halkı bilgilendirmek ve bilinçlendirmek önemli bir rol oynamaktadır. Bu konuda Sağlık Personeline özel ve önemli görevler düşmektedir.” şeklinde konuştu.

 

Diken organ nakli için çağrıda bulunarak şunları söyledi: “2238 sayılı ‘Organ ve Doku Alınması, Saklanması ve Nakli Hakkında Kanun’da: ‘18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes organlarının tamamını veya bir bölümünü bağışlayabilir.’ denmektedir. Organ bağışında bulunabilmek için; 18 yaşını doldurmuş, organ bağış senedini iki tanık huzurunda doldurup imzalamak yeterlidir. Hayati önem taşıyan organ bağışı, İl Sağlık Müdürlüğünde, hastanelerde, Emniyet Müdürlüklerinde (Ehliyet alımı sırasında), Organ nakli yapan merkezlerde, Organ nakli ile ilgilenen Vakıf, Dernek vb. kuruluşlarda yapılabilir.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.