1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Öncelikli Sorunu İçme Suyu
Öncelikli Sorunu İçme Suyu

Öncelikli Sorunu İçme Suyu

Kars’ta yapılması planlanan yatırımlara yönelik düzenlenen Koordinasyon toplantısında konuşan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Kars’ın öncelikli sorunu olan içme suyunun en kısa zamanda Karslıların hizmetine sunulacağını söyledi.

A+A-

Devlet Su İşleri Toplantı Salonu’ndaki toplantıya; Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Vali Ahmet Kara, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, İl Genel Meclis Başkanı Muzaffer Yağcı, AK Parti İl Başkanı Av. Ensar Erdoğdu, Vali Yardımcıları, Kaymakamlar, İlçe Belediye Başkanları ve ilgili kurumların daire müdürleri katıldı.

 

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Hükümetin Kars’a son derece önem verdiğini belirterek, “Benim Devlet Su İşleri Genel Müdürü olduğum zaman Ak Parti Kars Milletvekili Zeki Karabayır bana “İstanbul’un su sorununu kaç ayda çözdün?” diye sordu. Bende “8 ayda İstanbul’da su kesintilerini kaldırdık” dedim. 1 Ocak 1995 gününden itibaren İstanbul’da artık su kesintisi olamayacağını ile etmiştik. Karabayır, daha sonra İstanbul’un nüfusunu sordu. Ben de “13 milyon” dedim. Bu soruların üzerine ben de bu soruları neden sorduğunu merak ettim. Bunu üzerine Sayın milletvekilimizde “Kars’ta su yok” dedi. Buna göre İstanbul ile Kars’ın nüfusunu kıyaslar isek hesap ettim ve Kars’a 135 gün içerisinde su ihtiyacını halletmemiz gerektiğini söyledim. Ben de Karabayır’ın bu önerisi üzerine “neden olmasın” diye düşündüm. 13 milyon nüfuslu İstanbul’un suyunu 8 ayda çözebiliyorsak, 325 bin nüfuslu Kars’ın da su sorununu 135 günde çözeriz diye işe koyulduk ve 23 kilometre uzakta bulunan özel kaynaktan Kars’a 135 gün 6 saatte içime suyunu getirdik.” dedi.

 

BAYBURT BARAJI DEĞİL SELİM BARAJI

 

Bakan Eroğlu daha sonra, “Tabi ki su ihtiyacı son bulmadı ve bu kez de dedik ki Kars-Selim Barajı’nı yaparak Kars’ın 50 yıllık su ihtiyacını çözelim. Aslından bu baraj Bayburt Köyü sınırları içerisinde olduğu için ve DSİ kayıtlarında Bayburt Barajı olarak adlandırılıyor. Bu nedenle halkımız Bayburt’ta zannediyorlar. Kars’ın Selim ilçesinde olduğu için bundan sonra ben Kars Selim Barajı olarak adlandırılmasını istiyorum. Netice de 2050 yılına kadar Kars’ın su sorunu kalmasın dedik. Çünkü Serhat Kent Kars büyüyor ve gelişiyor. Çünkü Kars Ardahan ile birlikte bölgede yıldızı parlayan bir ile olarak geleceğe koşuyor. Ayrıca İstanbul’da yaptığımız gibi son derce modern bir içme suyu arıtma tesisi ve isale tesisi yaptık ve kıza bir zaman sonra Kars’a içme suyunu vermeye başlayacağız. Kars’ta ayrıca taşkın koruma çalışmaları son derece önemli idi. Burada ki basın mensuplarımızın da bildiği gibi 13 adet dere ıslahı gerçekleştirdik. Bunların yanı sıra sulama işlerinde önem verdik.” diye konuştu.  

 

KARS’TA HAVA KALİTESİ AÇISINDAN BİR SORUN YOK

 

Bakan Eroğlu, Kars’ta bulunan ölçüm istasyonlarından alınan verilere göre, 2007–2008 ve 2008–2009 kış dönemi ortalamaları ve 2009 yılı ortalamalarının sınır değeler arasında ölçüldüğünü söyledi.

 

3 Milyon 545 Bin Adet Fidan Dikildi

 

Ağaçlandırma çalışmalarına da değinen Eroğlu, “Bakanlığımızca; 2003-2009 yılları arasında 15 bin 124 hektar alanda ağaçlandırma çalışmaları yapılmıştır. 2009 yılı içerisinde 3 bin 350 hektar olup, 3 bin 381 hektar alanda çalışma yapılmış ve 3 milyon 545 bin adet fidan dikilmiştir. 2010 yılı içerisinde ise 3 bin 500 hektar alana 4 milyon 407 bin adet fidan dikilmesi planlanmaktadır. Alım garantili fidan alımı çerçevesinde; 2010 yılında 750 bin adet üretim programı verilmiştir. 2008-2012 yıllarını kapsayan 5 yıllık dönmede toplam 18 bin 150 hektar alada çalışma yapılması ve 24 milyon 236 bin adet fidan dikilmesi planlanmaktadır.” şeklinde konuştu. 

 

DOĞA KORUMA VE MİLLİ PARKLAR

 

Kars’ın Sarıkamış ilçesinde Allah-u Ekber Dağları Mili Park’ının bulunduğunu da hatırlatan Bakan Eroğlu şunları söyledi:

 

“Kuyucuk Gölü ve Kağızman Sarıkamış yaban hayatı geliştirme sahası bulunmaktadır. Korunan alanlar ise Aygır Gölü, Çengili Gölü, Turna Gölü, Kuyucuk Gölü, Çallı gölü. Ayrıca halkın reraksiyon ihtiyacını karşılamak için Sarıkamış Soğuksu Mesire Yeri bulunmaktadır.

 

2003-2009 döneminde 3 adet Meteorolojik Gözlem İstasyonu kurulmuştur. Kars Havaalanı’na Otomatik Meteorolojik Bilgi Ölçüm ve raporlama sistemi kurulmuştur. Ayrıca 3 yerde aynı şekilde Meteoroloji Gözlem İstasyonu kurulmuştur.”

 

Kars Valisi Ahmet Kara da, Çevre ve Orman Bakanlığı’nın bölgeye yapacağı yatırımlar nedeni ile Kars halkı adına Bakan Eloğlu’na teşekkür ederek, “Büyük barajlar, küçük su işleri, taşkın koruma ve artıma tesisleri tamamlandığında ilimize 4 tane baraj kazandırılmış olacak. Aras Nehri ve Kars Çayı üzerinde ise tamamı tamamlandığında 36 adet Hidroelektrik Santrali olacağını söyledi. Kars’ın en önemli özelliği Hayvancılık, tarım ve turizmdir. Kars “6 K” ile meşhur bir kenttir. Bunlar Kars kalesi, kaz, kaşar, kayak, çoban köpeği ve Kuyucuk Gölüdür. Bunlar “K”lar ile ifade edilir” dedi.

 

Konuşmaların ardından basına kapalı olan bölümde başta Kars Valiliği ve Belediye olmak üzere Çevre ve Orman Bakanlığına bağlı kurumlar hazırladıkları raporları slayt eşliğinde Bakan Eroğlu’na sundular. Toplantı soru, cevap ve önerlilerin ardından son buldu.

 

Bakan Eroğlu karayoluyla Iğdır’a hareket etti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.