1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Nisa Gül’den Kutuplardaki bilim insanlarına öneri!
Nisa Gül’den Kutuplardaki bilim insanlarına öneri!

Nisa Gül’den Kutuplardaki bilim insanlarına öneri!

6 aylık çalışma sonucunda TEKNOFEST Türkiye ikincisi olan Nisa Gül, başarısının sırrını anlattı

A+A-

Volkan KARABAĞ

2022 TÜBİTAK 2204 C Liseler Arası Kutup Araştırmaları Proje Yarışmasında 6 ay üzerinde çalıştığı "VEGAN YALITIM" isimli projesi ile Türkiye 2’incisi olan Nisa Gül Yıldız, başarısının sırrını anlattı.

Temmuz ayında, 611 projenin başvurduğu 2022 TÜBİTAK 2204 C Liseler Arası Kutup Araştırmaları Proje Yarışması 31 Ağustos - 4 Eylül 2022 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Yarışmaya proje danışmanı Öğretmen Dr. Engin Yalmancı ile birlikte katılan Kars Fen Lisesi 11’inci sınıf ve Prof. Dr. Fahrettin Kırzıoğlu Bilim ve Sanat Merkezi (F.K. BİLSEM) öğrencisi Nisa Gül Yıldız (16), hazırladığı "VEGAN YALITIM" isimli projesi ile finalde Canlılar Bilimi Ana Alanı / Karasal Ekosistem Tematik Alanında Türkiye 2'incisi oldu. TEKNOFEST Karadeniz final töreninde, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal'ın elinden ödülünü alan Yıldız Kars’a gururla döndü.

Resim ve müzik alanında Prof. Dr. Fahrettin Kırzıoğlu Bilim ve Sanat Merkezi’nde eğitim gören Arzu ve Baykan çiftinin ikinci çocukları olan Yıldız’ın Biyoloji bölümü alanında bir proje ile Türkiye ikincisi olmanın kendisini çok mutlu ettiğini söyledi.

2022 TÜBİTAK 2204 C Liseler Arası Kutup Araştırmaları Proje Yarışmasına 6 aylık çalışma sonucunda "VEGAN YALITIM" projesiyle derece alan Yıldız, “Danışman öğretmenimin yönlendirmesiyle bu alanı tercih ettim. Resim ve müzik alanında ders gördüğüm için bu alanda pek ders alamıyorum ancak danışman öğretmenimin yönlendirmesiyle bu alana ilgi duydum ve proje başladık. Projenim adı "VEGAN YALITIM", benim bu projedeki amacım Kutup bölgelerinde bilim insanlarımızın kaldığı konteynırların daha iyi ve doğal bir yalıtım sağlanarak konaklamaları ile kendilerine daha verimli çalışma alanı sağlamaktır. Kars’ta ve Kutuplar bölgesinde yetişen Huş Ağacı’nın yere düşen kabuklarını topladım ve talaş haline getirdim. Daha sonra yaptığımız karışımlar ve fırınlama yönetimiyle kalıplar haline getirdik. Bu kalıpları oluşturduğumuz model evlerin üzerine kapladık ve piyasadaki endüstriyel yalıtım malzemeleri ile kıyasladık ve daha iyi verim aldık. Bu proje ile vardığımız sonuç ise Kutuplar bölgesine kimyasal bir madde sokmadan, zaten orada yetişen bir doğal ağaç türünün adaptasyonlarından yararlanarak yalıtım malzemesi gerçekleştirdik ve bilim insanlarımızın daha sıcak ortamlarda çalışmasına olanak sağladık. Bu bir başlangıçtı ve Türkiye ikincisi oldum ama hedefim Engin hocamla birlikte önümüzdeki sene Türkiye birincisi olmaktır.” dedi.

Finallere kalmanın büyük bir başarı olduğunu ifade eden Yıldız, “Çünkü o ortamı gördüğünüzde gerçekten farklı bir ortama girdiğinizi hissedebiliyorsunuz. Bunun üzerine bir de derece almak gerçekten çok güzel bir duygu, bütün arkadaşlarım ve hocalarım tebrik etti. Kars’a ilk ikincilik dereceyi kazandırdığım için de ayrıca gurur duydum.” ifadesini kullandı.

Kızı Nisa Gül adına onurlu ve gururlu olduklarını söyleyen annesi Arzu Yıldız ise “Türkiye genelinde ikincilik ödülü aldığı için gurur duyduk. Biz kendisi her konuda destekledik, hayalinin gerçekleşmesini sağladık. Prof. Dr. Fahrettin Kırzıoğlu Bilim ve Sanat Merkezi’nde resim ve müzik alanında kendini geliştirdi bu aşamalara da yavaş yavaş geldi.” diye konuştu.

SANAYİSİ OLMAYAN ŞEHİRDEN TÜRKİYE 5’İNCİLİĞİNE

Teknofest 2022 Roket Yarışması’na katılan 289 proje arasından danışman öğretmen Erhan Himmetoğlu’nun önderliğinde “KARoket” ekibi üyeleri Emirhan Samet Karadağ, Onur Altay, Mehmet Burak Urlunç, Bilgehan Akdeniz ve Furkan Özyürek ise 657,21 puan ile Türkiye 5’incisi oldu. Yarışmaya 1.90 metre uzunluğunda 117 milim çapında kendi yaptıkları roket ile girdiklerini söyleyen Urlunç, “Roketimiz belirlenen görevi başarıyla tamamlayarak 1500 metre yüksekliğe çıktı ve tekrar iniş gerçekleştirdi. 299 takım arasından Türkiye 5’incisi olmak bizim için gurur verici ve Doğu’dan bir şehir olan Kars adına çok güzel bir olay. Umarım seneye daha iyi bir dereceyle burada olacağız.” dedi.

Sanayi bölgesi olmayan Kars’ta bazı imkansızlıklar nedeniyle biraz sıkıntı yaşadıklarını söyleyen Altay ise, “Aslında hedefimiz ilk 3’e girmekti, bölgedeki imkanlardan dolayı aslında biraz daha sıkıntı yaşadık, Kars sanayi bölgesi değil tam olarak.” ifadesini kullandı.

“HOPSİİ” PROJESİ İSE TÜRKİYE 10’UNCUSU OLDU

Danışman öğretmenliğini Dr. Engin Yalmancı’nın yaptığı Emretürk Gençler ve Haşim Kutalmış Ağabeyoğlu’nun “HOPSİİ” adlı projesi ise Türkiye genelinde 17 bin 99 proje başvurusunun yapıldığı TEKNOFEST’in İnsanlık Yararına Teknolojiler Yarışması Afet Yönetimi Alanında ilk 10’a girmeyi başardı.

TEKNOFEST Finali sonrası kente dönen öğrenciler Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz ve İl Milli Eğitim Müdürü Aydın Acay’ı makamında ziyaret eden Yıldız’ı ziyaret etti. Öksüz ve Acay başarılarından dolayı öğrencileri tebrik ederek önümüzdeki yıl yapılacak olan TEKNOFEST çalışmalarına destek vereceğini söyledi.

nisa-gul’den-kutuplardaki-bilim-insanlarina-oneri!-(1).jpgnisa-gul’den-kutuplardaki-bilim-insanlarina-oneri!-(2).jpgnisa-gul’den-kutuplardaki-bilim-insanlarina-oneri!-(3).jpgnisa-gul’den-kutuplardaki-bilim-insanlarina-oneri!-(4).jpgnisa-gul’den-kutuplardaki-bilim-insanlarina-oneri!-(5).jpgnisa-gul’den-kutuplardaki-bilim-insanlarina-oneri!-(6).jpgnisa-gul’den-kutuplardaki-bilim-insanlarina-oneri!-(7).jpgnisa-gul’den-kutuplardaki-bilim-insanlarina-oneri!-(8).jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.