1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Mera sorunu büyüdü
Mera sorunu büyüdü

Mera sorunu büyüdü

Kars’ın Arpaçay ilçesine bağlı üç köy, mera sorunu yüzünden karşı karşıya geldi.

A+A-

Arpaçay’a bağlı Göldalı, Aydıngün ve Çanaksu köyleri yayla sınırlarında bulunan mera için anlaşmazlığa düştüler.

 

Çanaksu köyü eski muhtarı Zeki Topçu, Ağustos ayında yayla hudutları dahilindeki doğal suyu, Arpaçay Kaymakamlığından temin edilen araçla köye getirmek için kanal açtırmaya başladıklarını ancak; Aydıngün köy muhtarının suyun kadastro çalışmalarında kendi alanları içerisinde olduğunu söyleyerek ve ellerindeki belgeleri göstererek suyun gelmesini engellediklerini belirtti. Topçu alınan 3 ayrı mahkeme kararı olduğunu ve mevcut mera alanının köylerine ait olduğunu iddia etti.

 

Topçu konuyla ilgili olarak şunları söyledi :

 

“Tapu Sicil memurluğundan ve Kars Kadastro Müdürlüğünden almış olduğumuz resmi belgelerden yerimize tecavüz edildiğini öğrenmiş bulunuyoruz. Göldalı eski ve yeni muhtarı, Aydıngün köyü eski ve yeni köy muhtarı ile Kadastro Müdürlüğünün çalışanlarının yaptıkları gizli işbirliği sonucunda 60 hanelik ve yaklaşık 400 nüfuslu bir köy göçe zorlanmaktadır.

 

Haziran 2007 tarihinde Göldalı, Aydıngün, Çanaksu Köyü Muhtarı ve azaları yaylaya Kadastro memurları ile birlikte çıktık. Ayrıca Kadastro Mahkemesince yeminli, üç köyün Kadastrodaki bilirkişileri de bu üç köyün muhtar heyeti ile söz konusu olan yayla sınırlarını belirlemek için yaylaya geldik. Ben Çanaksu köyü eski muhtarı ve yeminli bilirkişi olarak Aydıngün ve Göldalı köy muhtarı ve yeminli bilirkişiler bir araya geldik. Her iki köy muhtarı olan Göldalı Muhtarı ile Aydıngün köy muhtarı ve bilirkişiler birlikte Kadastro memurlarına mevcut olan sınırları birlikte ve alanı ölçtürdük.

     

Çanaksu köyü muhtarı Nazım Ateş ve üyeleri 1960/34 nolu Sulh Hukuk Mahkemesi kararını Yargıtay’ca onanmış kararları kadastro çalışanlarına sunduk. Aramızda daha sonra çıkan itilaflardan dolayı tekrar Çanaksu köyü muhtarlığı mevcut belgelerle mahkemeye baş vurmuştur. 2004 yılında yeniden Asliye Hukuk Mahkemesince verilen karar görevliler huzurunda çalışmalara katılan memur ve arkadaşlarına çalışmalar sırasında gösterildi. Daha sonra 03.2004 tarih ve 1999 tarih /64 nolu 2004-178 sayılı karar Çanaksu köyü muhtarlığınca Yargıtay 14. Hukuk idaresinin 25.10.2005 günü de oy birliği ile verildiği karar elimizde bulunuyor. Kadastro çalışmalarında Aydıngün ve Göldalı köy muhtarları yeminli kadastro üyelerine ve memurlarına sınırları tespit sırasında bahsettiğimiz karar gösterildi, incelendi. Bunun sonucunda köyün yayla sınırları tespit edildi. Kastro çalışmalarında her üç köyün kadastro mahkemesince seçilen yeminli bilirkişileri ve muhtar heyeti itiraz etmedi, aramızdaki sınırlar böylece tespit edildi.

    

Hal böyleyken bizden sonra Göldalı köyü muhtarı Mehmet Karakaya ve Kadastro memurları mahkemece seçilen bilirkişi heyeti Çanaksu köyü yayla biçeneklerini ve marsını yaklaşık 3000 dönümlük alanı Göldalı tüzel kişiliği adına yazdırdıklarını resmi kayıtların incelenmesinden ve avukatımızın Arpaçay Tapu Sicil memurluğundan almış olduğu  belgelerden öğrenmiş bulunuyoruz.

 

Çanaksu köyü halkı olarak bu durumdan dolayı mağdur edilmişiz. İlgililerin görevini kötüye kullanan memurlar ve her iki köy muhtarı ile yeminli kadastro üyelerinin hakkında gerekli işlemlerin başlatılmasını beklemekteyiz. Bizim yukarıda bahsettiğimiz hususlar yazılı belgelere dayanmaktadır. Bundan sonra olabilecek gelişmelerden Çanaksu halkı olarak sorumlu değiliz. İlgililerin gereğini yapmalarını talep etmekteyiz.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.