
Lojistik ve Şeker’i TBMM’ye taşıdı
BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane Lojistik ve Şeker’i TBMM’ye taşıdı...
BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, Kars’ta kuruluacak olan Lojistik Merkez ve özelleştirme kapsamındaki Şeker Fabrikasıyla ilgili; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na soru önergesi sundu.
Birnate’nin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği önerge şöyle:
1993’de işletmeye açılanKars Şeker Fabrikasında şu an yaklaşık 400 kişi istihdam ediliyor. İlde faaliyette olan fabrikaların içinde en önemlisi olan Şeker Fabrikasının özelleştirilmesi, olmazsa kapatılması gündemdedir. Fabrika mevcut durumda üretim yapıyor ve birçok aile için istihdam alanıdır.İlde işsizlik oranı %80’leri aşmış durumda. İstihdam alanı oluşturmaya dönük tek proje yok. Üstelik halkıngeçim kaynağı oluşturma çabaları devletten hiç bir şekilde destek görmüyor. İlin fabrikalara ve istihdam alanına ihtiyacı var. İstihdam alanı açılamıyorsa en azından mevcut istihdam alanlarının ayakta kalması için destek verilmesi gerekir. Kars Şeker Fabrikasının özelleştirilmesi ya da kapatılması orada çalışarak geçimini sağlayan vatandaşları ekmeğinden edeceği gibi il sanayisine de büyük darbe vuracaktır. Fabrikanın şu an en büyük sıkıntısı ise hammaddedir. Çünkü ilde pancar yetiştiriciliği son derece az. Bunun çeşitli sebepleri var tabi. Şeker pancarı yetiştiriciliği desteklenmediği gibi pancar yetiştiriciliği yaptığı tespit edilen kişilerin yeşil kartları ellerinden alınıyor. Devlet daha çok yem bitkilerine destek verdiği için çiftçiler pancar ekmekten kaçınıyor.
Bu bağlamda;
1-Kars ilinin nadir istihdam alanlarından biri olan Kars Şeker Fabrikası’nın akıbeti ne olacaktır?Kapatılması yönünde kesin bir karar var mıdır?
2-Üretime devam eden fabrikanın hammadde sıkıntısı giderilecek midir? Bunun için pancar yetiştiricilerine destek verilmesi düşünülüyor mu?
3-Pancar yetiştiriciliği yaptığı gerekçesi ile yeşil kart uygulamasından yararlanamayan kişi sayısı kaçtır? Bu uygulamaya son verilmesi için bir girişiminiz olacak mıdır?
4-Kars Şeker Fabrikasını, üretimini artırarak daha geniş bir istihdam alanı haline getirme imkânı yok mudur?
Birnate’nin; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafında yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği önerge şöyle:
Sayın Başbakan, 2011’de Kars ilinde yaptığı bir açıklamasında, ilde "lojistik merkez" kurulacağını ifade etmiştir. Ancak konuyla ilgili kesin bilgi bulunmadığı gibi somut bir gelişme de yoktur. Diğer taraftan Erzurum ilinde böyle bir merkezin kurulacağı ve inşaatına başlandığı iddiaları kafa karışıklığı yaratmaktadır. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Erzurum Şube Başkanı Mustafa Güvenli’nin yaptığı açıklamadan anlaşıldığı üzere Erzurum ilinde benzer bir merkezin yapımına başlanmıştır.
Bu bağlamda;
1-Kars’ta lojistik merkez kurulacağına dair kesin bir karar var mıdır?
2-Böyle bir karar varsa bu merkez nereye kurulacaktır?
3-Proje hangi tarihte başlayacaktır ve ne kadar zamanda bitirilmesi hedeflenmektedir?
4-Proje için ayrılan miktar nedir?
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.