1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kurtbaş, Kars’ın öncelikli sağlık sorunlarını çalıştayda gündeme taşıdı
Kurtbaş, Kars’ın öncelikli sağlık sorunlarını çalıştayda gündeme taşıdı

Kurtbaş, Kars’ın öncelikli sağlık sorunlarını çalıştayda gündeme taşıdı

Kars Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Ejder Kurtbaş, yerel yönetimler ve sağlık çalıştayında yaptığı sunumda, şehirdeki sağlık sorunlarını dile getirdi.

A+A-

Tacettin DURMUŞ

Kars Belediye Başkanlığının düzenlediği Namık Kemal Toplum Merkezinde 3 gün devam eden çalıştayın 2. gününde Moderatörlüğünü Ankara Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Vedat Bulut’un yaptığı oturumda, halkın belediyecilik hizmetlerinden  beklentilerin neler olduğu masaya yatırıldı.

Oturumda Dolunay Derneği Kars Şubesi, Belediye Kadın Çalışmaları Birimi, Belediye Evde Bakım Birimi, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Kars Şubesi, Kars Can Dostlar Derneği, Kuzey Doğa Derneği ve Belediye Veteriner İşleri Müdürlüğü yetkilileri sunumlar yaptı.

Oturumda sunum yapan Kars Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Ejder Kurtbaş, toplum sağlığı ve güvenliğine yönelik çalışmaların devam ettiğini belirterek, bu konuda stratejik hedeflerinin hayvan sağlığına yönelik denetimlerde 2017 yılına göre yüzde 5 oranında sağlanan artışı daha da ileriye taşımayı hedeflediklerini söyledi.

Kurtbaş, Kars Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren hayvan barınağının çevre sağlığı bakımından önemli olduğunu vurguladığı sunumunda; barınakta antiparaziter ilaç uygulamaları, aşı uygulaması, köpek kısırlaştırma (ovario-histerectomi) ameliyatları, küpe ve cip uygulaması ile kimliklendirme gibi faaliyetlerin sürdürüldüğünü anlattı.

Belediyeye ait mezbahada kesimi yapılacak büyükbaş ve küçükbaş hayvanların kesim öncesi ve sonrası muayenelerinin yapıldığını da belirten Kurtbaş, 2018 yılında 2 bin 108 büyükbaş ve 16 küçükbaş hayvan kesiminin gerçekleştirildiğini açıkladı.

Müdür Kurtbaş sunumunda aynı dönemde aşılanan sokak hayvanları sayısının 365, küpelenen sokak hayvanı sayısının 65, kısırlaştırma yapılan hayvan sayısının 65, parazit uygulaması yapılan hayvan sayısının 365 olduğunu da söyledi.

BARINAK VE SOKAK KÖPEKLERİ SORUNU

Şehir merkezinde öncelikli sağlık sorunlarının başında uyuz, kuduz ve paraziter hastalıkların geldiğine dikkat çeken Ejder Kurtbaş, barınak ve sokak köpekleri sorununun da son derece önemli olduğunu ifade etti.

Çevre ilçeler ve köylerden gelişi güzel, bakılmayan, köpeklerin şehre getirilerek sokağa terk edilmekte olduğunu da hatırlatan Kars Belediyesi Veteriner İşler Müdürü Ejder Kurtbaş, yaptığı sunumda yaşanan sorunları ve çözüm önerilerini şu şekilde sıraladı:

KÖPEKLER ŞEHİRDE KOLONİ OLUŞTURUYOR

“Şehir merkezinde terk edilen köpekleri kontrolsüz olarak koloniler halinde şehirde insanlar ile birlikte yaşamaktadır. Şehir merkezine çevre köylerden, yaşlanan ve işe yaramadığı düşünülen köpekler, belirli dönemlerde daha yoğun olmak üzere, iyi bakılacağı düşüncesi ile şehre bırakılmaktadır.

Kars genelinde 100 köyden ayda 1 adet köpek şehre terk edildiği varsayılırsa; yıllık ortalama 1000 köpeğin üzerinde köpek artış göstermekte ve kontrolsüz üremesi sonucu popülasyon artışı problemleri beraberinde getirmektedir.  Bu köpekler aşı ve parazit uygulamalarının yapılamaması sonucu insan sağlığı açısından tehdit oluşturmaktadır.

İLAÇ STOKUMUZ YETERSİZ

Birimimizde yeterli ilaç, ekipman ve personel desteği sağlandığı taktirde kısırlaştırma, aşılama ve antiparaziter uygulama ile işaretleme çalışmaları yapılabilecek, sorunun çözümüne katkı sağlayacağına inanmaktayız.

ÖLEN KÖPEKLERİN GÖMÜLMELERİ İÇİN YER TEMİNİ GEREKLİDİR

Ölen köpeklerin gömülmeleri için de yer temini gereklidir. Elimizdeki imkanlar dahilinde gelen şikayetler sonucu sokak köpekleri çeşitli hayvansever dernek ve grupların yardımıyla şikayetlerin değerlendirilmesi sonucunda bulundukları noktalardan alınarak gerekli tedavi, antiparaziter uygulama, kısırlaştırma ve küpeleme çalışmaları yapılmaktadır.

KARS BELEDİYESİ GEÇİCİ BAKIMEVİ YETERSİZ

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 6. maddesinde belirtildiği üzere ‘Tedavileri yapılan, kısırlaştırmaları yapılıp, küpe numaraları takılan sokak hayvanları alındıkları noktalara bırakılmalıdır’ ibaresi gereğince geri bırakılma zorunluluğu vardır.  Ancak Köpeklerin saldırıları gibi şikayetlerin olması nedeni ile yetersiz kapasiteye sahip olan Kars Belediyesi Geçici Bakımevinde bakılmakta ve bu sayı gün geçtikçe artmaktadır.

2018 yılında proje ile yeni bir ameliyathane ve ihata duvarları yapılmış, barınağın parke döşemeleri yarım kalmıştır. Köpekleri güneşten korumak için saçtan sundurma yapılmış, mart ayının sonunda rüzgar sundurmayı yerinden sökerek duvarların arkasına atmıştır. Tamiri için Fen İşleri Müdürlüğümüz ile çalışmayı yürütmekteyiz.

ÇEŞİTLİ HAYVANSEVER DERNEKLER İLE ORTAK ÇALIŞMA PLANLARI YAPMALIYIZ

Kars genelindeki başıboş sokak hayvanları sorunu ile mücadele etmemiz için çeşitli hayvansever dernek ve gruplar ile ortak çalışma planları yapmalıyız. Acilen kısırlaştırma operasyonları, antiparaziter mücadele, aşılama çalışmaları yapılmalıdır. Operasyonların ivedilikle başlaması için ilaç alımının yapılması gerekmektedir.  Kuduz aşısı temini için Kars Gıda Tarım İl Müdürlüğüne başvuru yaptık. Barınak için bir sosyal medya hesabı açılarak yapılan çalışmaların paylaşımı sağlanmalıdır. Çeşitli ilaç, mama vs. yardımlarının alınması için Mali Hizmetler Müdürlüğü kontrolünde açılacak olan hesap numarası ile ihtiyaçların giderilmesinin sağlanılmalıdır.

İnsan sağlığı konusunda mezbaha problemleri; Kesimi yapılmış hayvanların karaciğer ve diğer iç organ muayeneleri yapılmasından sonra eğer hastalıklı bir durum arz ediyorsa gömülmesi için yer temini gerekmektedir. Kesilen hayvanların kanları ve mezbaha atıkları Kars çayına atıldığı tespit edilmiştir. Kan arıtma sistemi kurulmuş ancak atıl durumdadır.

DESTEK ALINAN KURUM VE STK’LAR

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden Kuduz aşısı temin edilmektedir. Ayrıca sokak hayvanları barınağı için ameliyathane, ofis ve çevre düzenleme için 350 bin TL tutarındaki projeye; Belediyemiz tarafından 70 bin TL kaynak sağlanmıştır. HAYTAP Federasyonundan; ameliyat masası, mini buzdolabı, camlı ilaç dolabı, cerrahi set, sterilizatör gibi ameliyat malzemeleri hibe olarak alındı.

KARŞILAŞILAN SORUNLAR

Barınağın ruhsat işlemlerinin tamamlanamaması sebebi ile ilaç alınamamakta ve ameliyatların süratli yapılamamaktadır.  Şehre bırakılan köpeklerin sayısının kontrol edilememesi, barınağın fiziksel koşullarının yetersizliği ve mezbahanın atık sorunu da don derece önemli sorunlar arasında yer almaktadır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.