1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Bu çiçeğin adını bilen var mı?
Bu çiçeğin adını bilen var mı?

Bu çiçeğin adını bilen var mı?

Kars’ın Digor ilçesi ve çevresinde bahar aylarında ortaya çıkan bazı çiçeklerin endemik olduğu bilinmesine rağmen, bu doğal zenginliklere sahip çıkacak ilgili ve bilgililer aranıyor.

A+A-

Tacettin DURMUŞ

Kars, Ardahan ve Iğdır illerinin her bir köşesi doğal zenginlikleri bağrında barındırırken, bölgedeki Kafkas arı ırkı da yüzlerce çiçekten bal yapıyor.

Kars’ın Digor ilçesinin eski belediye başkanı Muzaffer Kutay da her bahar ayında Digor’un dağ yaylalarında ortaya çıkan çiçeğin nadide ve endemik olduğunu düşündüğünü belirterek, söz konusu çiçeklerden birinin fotoğrafını sosyal medya hesabından paylaştı. Kutay paylaşımında Digor ve yakın çevresinde yetişen bu nadide ve endemik olduğuna inandığı bitkinin adını tam olarak bilen olup olmadığını sordu. Çiçeğin çevrede değişik isimlerle bilindiğini ve bu isimlerin kendisi ile paylaşılmasını istedi.

Öte yandan KuzeyDoğa Derneği tarafından 10 yıl önce düzenlenen bitki çizim kurslarına çizilen Kars bitkilerinin illüstrasyonlarından oluşan 2010 Takviminde yayınlanan çiçekler arasında da benzeri bulunan çiçek, Kars ve çevresinde Nisan ve Mayıs aylarında çıkarak renk cümbüşü sergiliyor.

Bilindiği gibi yöremizde sayısız bitki ve çiçek türü bulunuyor. Kars yüksek bir platoda olduğu için zengin bir bitki örtüsüne sahip olduğu gibi endemik bitki çeşidi yönünden önemli zenginliğe sahip. Mayıs ayının ortasında olmamıza rağmen henüz doğada sadece sarı çiçekler kendini göstermeye başladı. Önümüzdeki birkaç günde her yerde türlü renk ve kokularda çiçeklerle dolup taşacak ve Kafkas arı ırkı da bini aşkın çiçekten polen toplayarak kovanlarını dolduracak. Başta Kafkas Üniversitesi olmak üzere duyarlı her birey ve ilgili kurum yetkililerinin vakit geçirmeksizin Kars’ın çiçekleri üzerine amatör ve bilimsel olarak çalışması gerekiyor.

Öte yana KuzeyDoğa Derneği Bilim Koordanatörü Emrah Çoban, Muzaffer Kutay’ın sosyal medya hesabından fotoğrafını paylaştığı çiçeğin kurt kulağı, Latince adının ise iris iberica ve endemik olmadığını söyledi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum