1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kürdüm bütünlükten yanayım
Kürdüm bütünlükten yanayım

Kürdüm bütünlükten yanayım

Kars Belediyesi Eski Başkan Yardımcısı Saffet Özdemir, çok elit bir kesimin ve diplomatların yakından takip ettiği, Turkish Daily News Gazetesine İngilizce röportaj verdi.

A+A-

“Kürt asıllıyım ama ülkemin ve ulusumun bölünmez bütünlüğünden sonuna kadar yanayım” diyen Saffet Özdemir, önemli tespit ve açılımlarda bulundu.

 

İşte Safet Özdemir’in o röportajı :

 

12 Eylül’de yapılan referandumu takiben yoğunlaşan “yeni Anayasa” tartışmaları ve BDP’nin “demokratik özerklik, bölgesel parlamentoların geliştirilmesi ve belediyelerin Türk Bayrağının yanına başka bayrakları da asmaları” talepleri Türkiye’de yeni bir tartışmaya konu oldu. 

 

Turkish Daily News gazetesinde dün (3 Ekim 2010) İzgi GÜNGÖR imzasıyla yapılan haberde; BDP’nin  demokratik özerklik talebi konusunda Kars Belediyesi Eski Başkan Yardımcısı Saffet ÖZDEMİR,  AK PARTİ’nin Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin TANRIVERDİ, CHP Samsun Milletvekili ve TBMM İçişleri Komisyonu Üyesi Suat BİNİCİ, MHP’den eski Devlet Bakanı Bekir AKSOY, BDP’den Milletvekili Akın BİRDAL ve  Doğuş Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Profesör Hasan Fehmi ÜÇIŞIK ile yapılan röportajlar yayımlandı. 

 

İngilizce olarak yayınlanan ve Türkiye’de ki yabancı büyükelçilikler ile tüm dünyadan Türkiye uzmanlarının takip ettiği Hürriyet Turkish Daily News gazetesine röportaj veren Saffet ÖZDEMİR şunları belirtti:

 

“Türkiye’de yerel yönetimlerin idari ve mali olarak güçlendirilmesi şarttır, Yerel yönetimler halkın oylarıyla seçilmiş kurumlardır. Ancak, mevcut yerel yönetimler yasası bağlamında Türkiye’de yerel yöneticiler, atanmış valiler vasıtasıyla merkezi yönetimin vesayeti altındadır. Türkiye yerel yönetimlerinin halkın taleplerine cevap verebilmesi için daha demokratik yapıya kavuşturulması gerekir. Ama BDP’nin talep ettiği demokratik özerklik ülkemizin ve halkımızın bölünmez bütünlüğünü tehdit eder mahiyettedir. Avrupa Birliği benzeri bir yerel yapılanmadan Türkiye’de söz edilemez, Avrupalılar, kendi sosyal, ekonomik, kültürel ve etnik yapıları bağlamında idari yapılanmaya gitmişlerdir. AB ülkeleri arasında yerel idari yapılanmalar farklılık gösterir. Almanya’daki, Fransa’daki vb ülkelerdeki yerel yapılanmayı Türkiye’ye de uygulamak imkânsızdır. Çünkü Türkiye’nin şartları kendine hastır, zaten demokrasi de her yerde aynı olan tek düz bir yapı değildir.

 

Diğer yandan Türkiye yerel yönetimlerinin mali yapısının da güçlendirilmesi gerekir, örneğin Kars’ta vergileri Kars’ın yollarını yapan, suyunu sağlayan, temizliğini yapan ve benzeri hizmetleri veren Kars Belediyesi toplamalıdır, trafik belediyelere bağlanmalıdır” diyen Saffet ÖZDEMİR, kedisinin de Kürt kökenli olduğunu ama Türkiye’nin bölünmez bütünlüğünden sonuna dek yana olduğunu” belirtti.

 

Aynı yazıda, AK PARTİ’nin Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin TANRIVERDİ ; “yerel yönetimlerin idari ve ekonomik olarak güçlendirilmesi gerektiğini biliyoruz, bu manada 7 kanun çıkardık, ama BDP’nin talep ettiği şekilde bir yapı istemiyoruz, BDP Avrupa şartlarında bir yerel yönetim tarzı istiyor, Türkiye olarak biz o şartnameyi imzaladık, ama o şartname daha çok belediyelerin finansal ve yönetsel olarak güçlendirilmesini öngörmektedir” dedi.

 

CHP’den Samsun Milletvekili ve TBMM İçişleri Komisyonu Üyesi Suat BİNİCİ de “BDP’nin talep ettiği adem-i merkeziyetçi yapının Demokratik özerkliği hedeflediğini ve bu hedefinde Türkiye’yi tehdit ettiğini” belirtirken MHP adına görüş bildiren Eski Devlet Bakanı Bekir AKSOY da “Türkiye yerel yönetimlerinin mali olarak güçlendirilmesi için MHP’nin her tür katkıyı yapmaya hazır olduğunu” söyledi. 

 

BDP Milletvekili Akın BİRDAL ise “partisinin görüşlerinin açık olduğunu, Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Şartname Taslağının Türkiye’nin de üye olduğu 41 ülke tarafından imzalandığını, bu taslakta yerel halk tarafından seçilen parlamentolar vasıtasıyla yerel sorunların çözülmesi gerektiğini, Türkiye’de yerel yönetimlerin yetersiz olduğunu ve günümüzde yerelin aldığı kararların merkezi hükümet tarafından onaylandıktan sonra uygulandığını” söyledi.

 

Doğuş Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Profesör Hasan Fehmi ÜÇIŞIK’ta “BDP’nin önerdiği modelin Federal yapılarda olanlara benzediğini, örneğin Almanya’da ki Bayaria’nın kendi bayrağına sahip olduğunu, BDP’nin önerdiği sistemin ülkemizin üniter yapısına karşı olduğunu” söyledi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum