1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kolin'den Gürcistan'a dev yatırım
Kolinden Gürcistana dev yatırım

Kolin'den Gürcistan'a dev yatırım

Türk şirketi Kolin Gürcistan'ın Tekhuri Nehri üzerinde toplam 105 megavat gücüne sahip 4 hidro elektrik santralinin inşaatı için bugün Gürcistan hükümetiyle bir protokol imzaladı.

A+A-

Gürcistan'da hidroelektrik santralı (HES) kurmak üzere çalışmalar yürüten Türk şirketi Kolin Gürcistan'ın Tekhuri Nehri üzerinde toplam 105 megavat gücüne sahip 4 hidro elektrik santralinin inşaatı için bugün Gürcistan hükümetiyle bir protokol imzaladı.

 

Gürcistan Enerji Bakanı Aleksandre Hetaguri ve Kolin şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Naci Koloğlu tarafından imzalanan protokol, Gürcistan'ın Tikhuri nehri üzerinde 4 kata kadar oluşan bir enerji sisteminde elektrik üretimini öngören toplam 150 megavat gücüne sahip 4 hidroelektrik santralinin inşaatını öngörüyor.

 

Gürcistan'ın başkenti Tiflis'teki Radisson otelinde düzenlenen imza töreninin ardından AA muhabirine demeç veren Kolin şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Naci Koloğlu, Tekhuri nehri üzerinde inşaa edilecek hidro elektrik santrallerinin ilk aşamada 105 megavat güce sahip olacağını, ancak ilerde bu miktarı bir miktar daha artırmayı hedeflediklerini kaydetti.

 

Koloğlu, söz konusu santrallerden yılda yaklaşık 500-550 milyon kilovat enerji üretmeyi hedeflediklerini ifade ederek, burada üretilen elektriğin kış aylarında Gürcistan'a verileceğini, geri kalan aylarda ise üretilecek elektriği Türkiye'ye taşımayı ve dağıtmayı planladıklarını söyledi.

 

Söz konusu projenin yaklaşık 4 sene sonra tamamlanacağını ve ilk hesaplamalara göre projenin toplam değerinin 250 milyon dolara başa geleceğini belirten Koloğlu, ''Bizler imza törenini beklemeden harita ve sondaj çalışmalarına başladık ve işin tamamını 2013'ün sonuna kadar bitirmeyi ve işletmeye almayı planlıyoruz'' dedi.

 

Gürcistan'da hidroelektrik enerji potansiyelinin çok yüksek olduğunu da söyleyen Koloğlu, bu açıdan Gürcistan'ın kendileri için cazip geldiğini ifade ederek, ''Bunun dışındaki enerji projeleriyle de ilgileniyoruz ve ayrıca Gürcistan'a başka ne yapa biliriz diye de bir düşünce içindeyiz'' şeklinde devam etti.

 

İmza törenine katılan Limak şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir de, Gürcistan'ın Türkiye için çok önemli bir ülke olduğunu ve Türk hükümeti ile Gürcü hükümeti arasındaki ilişkilerin çok iyi gittiğini belirterek, bu nedenle bir çok Türk işadamının da bu bölgeye yatırım yapmak istediğini kaydetti.

 

İlk başta düşünülen yatırımın turizm, arkasından da enerji gelmekte olduğunu bildiren Özdemir, ''Gürcistan hidro enerji yönünden şanslı bir ülkedir. Dağlıktır, bol yağış alan ve bu yağışların da hidro elektrik enerjiye dönüşmesi için uygun tabiat şartlarına sahip bir ülkedir, dolayısıyla bir çok Türk iş adamı belkide dünya iş adamları buraya yatırım yapmak istiyordur'' dedi.

 

Özdemir, ''Bizde, Kolin ve Limak şirketleri olarak bir araya geldik ve buradaki ilk başta enerji projeleriyle ilgilendik, çünkü hem Kolin, hem Limak Türkiye'de beraberce enerji dağıtım işleri yapıyor, kendimizin de Türkiye'de enerji üretim yatırımlarımız var, dolayısıyla buradaki bu projeyle ilgilendik ve bu projeyi aldık'' şeklinde konuştu.

 

Tekhuri nehri üzerinde inşa edilecek hidro elektrik santrallerini 2013 yılının aralık ayında devreye sokmaya çalıştıklarını ifade eden Özdemir, söz konusu projeyi bir Türk firmasına ihale ettiklerini, ''Ana hedefimiz nisan ayının başlangıcında burda şantiyede fiili inşaata başlamış olmak ve 2013'ün aralık ayında bitirmiş olmak''dedi.

 

Söz konusu projenin değerinin 250 milyon dolar olduğunu hatırlatan Özdemir, bunun belli bir kısmının yani makine ve ekipmanın yurtdışından getirileceğini, ancak 100 milyon dolar civarındaki bir yatırımın ise Gürcistan pazarına aktarılacağını da sözlerine ekledi.

 

İnşaat süresince yaklaşık 2 bin insanın burada çalışacağını da bildiren Özdemir, çalışanların büyük bir kısmının Gürcistan vatandaşlarından oluşacağını söyleyerek, ''Bu da, bu ülkeye ister istihdam, ister yatırım, isterse de buraya tedarik edeceğimiz malzemeler yönünden Gürcistan'a çok büyük katkısı olacaktır'' dedi.

 

Özdemir, ayrıca ''Bundan sonraki enerji projeleriyle de özellikle ulaşım projeleriyle de ilgiliyiz. Gürcistan'da iş yapmayı Türkiye'de iş yapmış gibi düşünüyoruz yani iki ülkenin bizim görüşümüze göre bir farkı yok, onun için de her iki ülkenin kalkınmasında bir paralellik görüyoruz'' şeklinde konuştu.

 

İmza törenine katılan Türkiye'nin Tiflis Büyükelçisi Levent Murat Burhan ise, Türk firmalarının Gürcistan'daki enerji alanına büyük ilgi gösterdiğini belirterek, bugün imzası atılan bu projenin, Türk firmalarının gerçekleştirdiği en büyük projelerden biri olduğunu kaydetti.

 

Türkiye ile Gürcistan arasındaki ticari ilişkilerin çok yoğun olduğuna da dikkati çeken Burhan, Türkiye'nin Gürcistan'ın bir numaralı ticari partneri olduğunu ama bununla yetinmediklerini ve bu ilişkileri daha da ileriye götürmeyi hedeflediklerini söyledi.

 

Burhan, ''Bunun için Türk firmalarının buraya gelip ve yatırım yapmaları için onları teşfik ediyoruz'' dedi.

 

Burhan sözlerine şöyle devam etti: ''Gürcistan ile bizim enerji alanında stratejik olarak nitelendire bileceğimiz ilişkilerimiz var, çünkü bu sadece elektrik üretimiyle kısıtlı kalmıyor. Gürcistan üzerinden Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol ve Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz boru hatları gibi stratejik boru hatları geçiyor, şimdi de 2012'nin sonu yeva 2013'ün başlarında tamamlanması beklenen Bakü-Tiflis-Kars demir yolu projesi de söz konusu. Dolayısıyla bu alandaki ilişkilerimiz gerçekten stratejik nitelikte ve çok önemlidir, her iki ülkenin de yararınadır . Bu ilişkilerimizi önümüzdeki dönemde çok daha ileri düzeylere çıkartmak için çalışmalarımızı ve gayretlerimizi sürdüreceğiz''

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.