1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Koçköyü Koç’un hakkını verdi
Koçköyü Koç’un hakkını verdi

Koçköyü Koç’un hakkını verdi

Kars’ın Arpaçay İlçesi Koçköyü Beldesi’nde bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Koç ve Kültür Festivali geçmiş yıllara oranla daha az etkinlikle gerçekleştirilse de renkli görüntülere sahne oldu.

A+A-

Festivale adını veren bin 400 nüfuslu Koçköyü’ndeki festivale Arpaçay Kaymakamı Can Aksoy, Arpaçay İl Jandarma Bölük Komutanı Yüzbaşı Bülent Çırağ, Koçköy Belediye Başkanı Esat Aydın, Koçköy Dernek temsilcileri ve çok sayıda Koçköyülü vatandaş katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan festivalde Koçköy Belediye Başkanı Esat Aydın, köyün ve festivalin de adını aldığı koç ve koyunun önemi hakkında bilgi verdi. Koç ve Koyunculuğun ekonomik değeri ve bölgedeki yeri hakkında verilen bilgilerin ardından halk ozanları koç ve koyun üzerine değişler sundu. Koçköyü üzerine de değişler söyleyen Günay Yıldız, Bilal Ersarı, Ensar Şahbazoğlu, büyük ilgiyle izlendi.

ASIRLIK SİNİ ÜZERİNDE YÖRESEL TATLAR!

Festival’in bu yıl dikkat çeken ayağı ise Koçköyü kadınları tarafından hazırlanan yöresel yiyecekler, doğada yetişen besin kaynakları ve el dokuması ile hazırlanarak satışa çıkarılan kilimleri oldu. Yıllardır köylerinden ayrı kalan ve festival için gelen akrabalarına sofraları donatan köy halkı, katılımcılara eşsiz bir damak tadı sundular. Mantı, kete, ayran çorbası, çeçil peyniri ve doğada yetişen ısırgan, kekik, patatya, evelik ve yemlik gibi birçok doğal bitkiyle donatılan sofraların yanında kurulan sobalar üzerinde yapılan çaydan da ikramlar ihmal edilmedi. Koçköyü’nün mutfak kısmında büyük emek sarf edenlerden bir tanesi olan Himaye Vergül, “Milli yemeklerimizi tanıtmak istedik. Soframızda bugün Mantı, kete, ayran çorbası, çeçil peyniri ve doğada yetişen ısırgan, kekik, patatya, yemlik gibi birçok yiyecek var ve amacımız bu yemekleri tanıtmaktır.” derken bir başka mutfak ustası Sevgül Aydın ise kaynanasının kaynanasından kalan 100 yıllık sini (tepsi) üzerinde hazırladığı yiyecekleri misafirlere ikram etti. Yiyecekler kadar dikkat çeken asırlık tepsi ise üzerindeki marifetleri anlatmaya yetti. Sevgül Aydın, “Evde hazırladığımız yiyecekleri buraya getirdik. Buraya gelen eşimiz dostumuzun istekleri üzerine hazırladığımız bu yiyeceklerin arasında özelikle yeşilik türü çok isteniyor. Bu yiyecekleri üzerinde taşıyan tepsi de benim kaynanamın kaynanasının çeyiz sinisi ve bana kaldı. İnşallah benden de gelinime kalacak olan bu tepsiyi özel günlerde, özel misafirlerimiz için çıkarıyoruz.” ifadelerini kullandı.

2 BAYRAM 1 ARADA!

Festival’in olduğu Koçköyü’nde aynı güne denk gelen düğün ise adeta çifte bayram yaşanmasına neden oldu. Gelin ve damat festival alanında büyük bir coşkuyla karşılanırken, köyün adetlerinden olan gelinin tabak kırması, koç kaldırması gibi gelenekler ise birbirinden güzel manzaralar oluşturdu. Festival alanına indiği anda ayağıyla ters çevrilmiş olan çay tabağını tek hamlede kıran gelin Seda Ayaz ardından kendisi için hazırlanan koçu kaldırarak, festivalin kendisi için hazırladığı hediyeyi de hak etmiş oldu.

Unutulmaya yüz tutmuş olan bu gelenekler hakkında konuşan Kocköyü Belediye Başkanı Esat Aydın ise “Bu durum bizler için oldukça alışılmış bir görüntü fakat şimdiki dönemlerde pek yapılmadığını görüyoruz. Bugün burada düzenlenen festivale düğünün da dahil edilmiş olması bu gelenekleri tekrar yaşama fırsatı doğurdu. Bu anlamda yeni evlenen Muhammer Akbaba ve Seda Ayaz çiftine de bir ömür boyu mutluluklar diliyoruz.” dedi.

1’İNCİLER ÖDÜLLERİLDİ!

Bu yıl geçtiğimiz yıllarda yapılan en iyi koç yetiştirici ödülü, en iyi koyun kırkma ödülü yapılmazken, koç ağası yarışmalarına da aday olmayınca tek aday olan İlker Tutar isimli Koçköyü’lü vatandaş 2 bin TL karşılığında bu yılın koç ağası oldu. Bir başka etkinlik olan yün tarama ve eğirme yarışmasında Gülcan Durmuş ve Yıldız Kösem birinciliği elde ederken ödüllerini de Belediye Başkanı Esat Aydın’dan aldılar. Yün eğirme yarışmasında birinci olan Gülcan Durmuş, birinciliği hiç elden bırakmadığını söyleyerek, eşiyle birlikte kilim dokumasının birinci olmasına büyük katkı sağladığını söyledi. “Yapılan bu güzel organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” diyen Durmuş, mutluluğunu da eşiyle paylaştı.

KOÇ BİZE HAKTIR!

Belde Belediye Başkanı Esat Aydın, “Adını koçtan alan Kocköyümüz yerleşim alanı olarak bir cazibe merkezidir. Tarih boyunca da bu özelliğini muhafaza etmeyi başarmıştır. 1’inci derece tescilli sit alanları ile de ispat edildiği üzere M.Ö 1300’lü yıllara dayanan bir yerleşim alanı olup, 3500 yıllık bir geçmişi vardır. Bölgemiz ve özellikle Koçköyümüz Topoğrafik yapı itibariyle de koyunculuğa uygun bir özelliğe sahiptir.zengin bitki örtüsü ve Florası ile de koyunun beslenmesine yün kalitesi üstünlüğünde önemli bir payı vardır. Koyun inançlarımızda haram kabul etmez bir varlıktır. Aynı zamanda imtihan vesilesidir. Hz. İbrahim’in oğlu İsmail’i kurban ederken samimi inanç ve sadakatinin mükafatı olarak “Koç” gönderilmedi mi?” şeklinde konuşurken, Arpaçay Kaymakamı Can Aksoy’da festivalin yöre için önemine dikkat çekerek, emeği geçen herkesi tebrik etti.

Festival Köylülerin davul zurna eşliğinde yöresel halk oyunları oynamalarıyla sonlandırıldı. Program sonunda ise Koçköyü Belediye Başkanı Esat Aydın tarafından katılımcılara plaket takdim edildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.