1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Koçköy’de Koç Festivali
Koçköy’de Koç Festivali

Koçköy’de Koç Festivali

Kars Arpaçay Koçköy Beldesi Belediye Başkanlığı tarafından Koçköy Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin katkılarıyla 1. Koç ve Kültür Festivali Düzenlendi.

A+A-

Koç ağasının seçildiği festivalde şehitlik ziyaret, gelin alayı ve koçla yol kesme, koç kırkma, en güzel koç ve koyun yarışması, koçun açık arttırmayla satılması, koç ve koyun üzerine aşıkların değişleri de yer aldı.

Belediye binası yanındaki arazide yapılan festivale; Kars Vali yardımcısı Murat Demirci, Arpaçay Kaymakamı Fatih Acar, Arpaçay Koçköy Beldesi Belediye Başkanı Esat Aydın, İl Milli Eğitim Müdür yardımcısı Harun Yenice, Milliyetçi Haraket Partisi (MHP) Kars İl Başkanı Oktay Aktaş, Şehit ve Gaziler Derneği Başkanı Muhsin Akçay, Koçköyü Dernek Başkanı İsa İlgüz, İstanbul Marmara Üniversitesinden Dr. Mustafa Aksoy, Erzurum Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Kafkasyalı, Kars Kafkas Üniversitesi’nden Dr. Recai Kulaksız, Kafkas Üniversitesi Araştırma Görevlisi Adem Baklaya ve Koçköy halkı katıldı.

Festivalin açılış konuşmasını yapan Koçköy Beldesi Belediye Başkanı Esat Aydın “İlk kez bu festivali düzenliyoruz. Oldukça heyecanlıyız. Festivalimize katılan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

BASIN OLMASA SESİMİZ SOLUĞUMUZ KESİLİR

Aydın, daha sonra şunları söyledi:

“Bu benim 30 yıldan beri beklediğim rüyamdı. Bugün gerçekleştirildi. Ama geç kalmıştık. Her yerde her güzellikler vardır. Kastamonu sarımsak festivalini yapar, kayısı festivali, kaşar festivali, film festivali gibi herkes festivaller yapar. Fakat Koçköy adıyla, kültürüyle, tapu senediyle, koçla, koyunla, ekonomik ve kültürel folklor yönü ile bütünleşmiştir. Bu festival geç kalmış bir hadisedir. Biz buna başladık. İnşallah bundan sonra da daha güzelleri olacak. Bizim en büyük beklentimiz de bugün bu etkinliklerin bütün noksanlıklarına rağmen basınımız tarafından topluma mala edilmesi, duyurulması ve aktarılmasıdır. Bu böyle olmazsa bizim sesimiz soluğumuz kesilir. Yoksa kendimiz çalıp kendimiz oynarız. Tabi zamanla da bu kaybolur gider. Ama bu etkinlikler basın sayesinde topluma mal olur. Bundan sonra daha iyisini yapmaya çalışacağız.”

FESTİVALLER BİRLİK VE BERABERLİĞİ PEKİŞTİRİR

Festivallerin birlik ve beraberliği, kardeşliği pekiştirdiğini ifade ederek, “Festivalimiz Koçköyü Belediyesi ve Dayanışma Derneği katkılarıyla düzenlendi. İnşallah gelecek yıl iş adamlarımızın ve devletimizin de desteği ile bu festivali şahlandıracağız. Yöre halıcılığımız ölüyor. Birinci derecede köylünün geçim kaynağı olmasına rağmen şu anda Pazar bulamadı, satılamadı. Oysa Kafkas halı ve kilimlerini ünü dünyaca biliniyor. Bu halıların pazarlanması bu işin ticaretini yapanlar bizim zengin floramıza saygısızlık yaptı. Yünümüzü Anadolu’dan hazır teknikleri getirdiler. Bizim halımızın desenini bozdular İstanbul piyasalarında değer bulan Koç Köyü halılarını maalesef şu anda ege illerinde yapıyorlar. Buda bizim elimizde hukuk davası hakkımız oluyor. İnşallah halıcılığımızı canlandırıp marka haline getirirsek hukuk savaşı vereceğiz. Halkımız da yanımızda olursa bu festivallerin daha iyisini yaparız.” diye konuştu.

Koçköy Dernek Başkanı İsa İlgüz de, “Beldemiz ve Belediyemiz için önemli olan bu festivalin desteklenmesi hepimizin boynunun borcu olsun. Değerli köylülerimiz şöyle etrafınıza baktığınız zaman zengin floramızı değerlendiremiyoruz. Bu festival bizim 32 yıllık hayalimizdi. Bugün gerçekleştirdik. 18-20 yaşlarındaki gençlerimiz ile bu festivalin mutluluğunu yaşıyoruz. Baba ocağımızda insanlarımızla yeni misafirlerimizle yöremizin hayvancılığını geliştirip yeniden canlandıracağız. Bu tarihten gelen koç koyun geleneğini yaşatacağız.” diye konuştu.

 

Kars Vali yardımcısı Murat Demirci ise “Bu festival ve şenlikler beli bir amaçla yapılır. Bu festivalin yapılmasında gurbetteki Koçköylüler bugün burada eşleri ile, dostları ile buluşuyor. Bu festival sayesinde markalaşmış bir şekil olarak gelecekte yerini alacak. Koç, koyun festivali geçmiş ve geleceğimizi hatırlatacak, geçmişte hatalarımızı koç ve koyuna vermiş olduğu değerleri anlaşılacak. Bu festivali düzenleyenlere teşekkür ediyorum.” dedi.

Festivale panelist olarak katılan Erzurum Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Kafkasyalı ve Marmara Üniversitesinden Dr. Mustafa Aksoy “Koç ve koyunun kültür ve edebiyatımızdaki yeri”, Kafkas Üniversitesinden Dr. Recai Kulaksız “Koç ve koyunculuğun ekonomik değeri ve bölgemizdeki yeri”, Kafkas Üniversitesi Araştırma Görevlisi Adem Balkaya da “Halk bilimi, kültürümüzde koç ve koyun” konularında bilgiler verdiler. Konuşmalardan sonra Karslı halk ozanları Günay Yıldız, Bilal Esrarı, Ilgar Çiftçioğlu, Ensar Şahbazoğlu ve yöresel sanatçılar sahne aldı. Koç ve koyun üzerine değişler söylendi, atışmalar yapıldı ardından İstanbul’dan gelen Karslı işadamı Engin Kurt koç ağası seçildi. Engin Kurt’a koş ağası kemeri hediye edildi.

 

Daha sonra gelin alayı ve koçla yol kesme geleneği canlandırıldı. Yeni evlenen hakan-Havva Akyol çifti ile Feramuz-Mehtap çiftini taşıyan araçların yolu gelenek gereği koçla kesildi. Festival alanına giren gelin ve damatlar protokol üyeleri ve büyüklerini ziyaret ettiler. Olarda yeni evlenen çiftlere mutluluklar dilediler. Gelinler daha sonra kurbanlık koçlara dokunarak dua ettiler.

 

Gelinler ve damatlar yerlerini aldıktan sonra en iyi koç ve en iyi koyun yarışmayı yapıldı. Ardından da en hızlı koyun kırkma yarışması düzenlendi. İlginç görüntülere sahne olan yarışma büyük ilgi gördü. Yarışmada dereceye girenlere plaketlerinin verilmesiyle birlikte davullu-zurnalı halaylar çekildi.

 

Festivalde son olarak Koçköyün simgesi olan halı ve kilimlerden oluşan sergi gezildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.