1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kent Engellerle Dolu
Kent Engellerle Dolu

Kent Engellerle Dolu

Dolunay Derneği Başkan Yardımcısı ve Engelliler Birim Başkanı Faruk Ocak, engelli rampalarının önünü tıkayan araçlar yüzünden engellilerin engellendiğini söyledi.

A+A-

Kars’ta 2002 de yapılan istatistiklere göre 4 bin 495 engelli vatandaşın varlığına dikkat çeken Engelliler Birim Başkanı Faruk Ocak, “Yani, nüfusun hemen hemen yüzde 12’si engelli.

 

Buna rağmen Kars’ta hiçbir şekilde engellilere hitap edecek koşullar yok.” dedi.

 

Kentte çevre düzenlemelerinin sık sık olmasının sıkıntıları artırdığına dikkat çeken Ocak, “Şehrimizde çevre düzenlemeleri sürekli değişir. Rampalarımız da bundan nasibini alır. Gerçi rampalarımız olsa bile, rampa önlerine araç park edilir engelli insan en az 30 dakika kaldırımda hapis edilir de sorumlu kim olur bilinmez.” diye konuştu.

 

Tekerli sandalye ile hergün cadde ve sokaklarda bir dizi sorunla karşılaştığını hele hele rampaların önüne park eden araçların büyük bir engel teşkil ettiğini de belirten Ocak, “Zaten bu rampalar kullanılmaz. Bunu bu halde kim kullanacak? Park et aracını rahat rahat işini gör “kalan nasılsa “çeyrek insan” ben değilim ki” mantığı insanlarımıza öğretilmiş ve vicdanlarını bu tür duyarlılığa 3 maymunu oynamaya, bir güzel alıştırılmaya çalışılıyor.”

 

Ocak, daha sonra şunları söyledi:

 

“Ne kadar istikrarsız, ne kadar başıboş, ne kadar vurdum duymaz vatandaşla karşı karşıya olduğumuzu fark edebiliyor muyuz?. Tepki gösterilmeye başlandığında, bir şekilde “şöyle veya böyle” denilerek sudan gerekçelerle seslerimiz kestiriliyor. “Sen sus biz biliriz”!!!” gibi. Biz nasıl bir toplum olduk. Yıllarca aynı havayı soluduğumuz insanlar, nasıl bizleri engellilerimizi görmezden gelirler veya gelecekte kapılarını çalacak engelleri. Ya da biz engelli vatandaşlar toplumdan çok şeyler mi bekliyoruz. Naçizane uyarılarım dikkate alınır mı, alınmaz mı bilemiyorum ama, ben yazmaktan, eleştirmekten asla bıkmam, bıkmayacağım da.”

 

Ocak ayrıca, “Toplumdan beklentilerimiz; daha duyarlı, bilinçli olmak ve engellilerin engelini göz ardı etmemeleri yani geleceklerine sahip çıkmaları.” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.