1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kendi kendini muayene eğitimi
Kendi kendini muayene eğitimi

Kendi kendini muayene eğitimi

İl Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi (KETEM), Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması (AÇS-AP) ve Eğitim Şube’nin işbirliğiyle, Kars İl Sağlık Müdürlüğü’nde görev alan tüm bayan çalışanlara Kendi Kendine Meme Muayenesi (KKMM) eğitimi verildi.

A+A-

Teorik ve pratik olmak üzere 2 bölümden oluşan eğitimle, sağlık çalışanlarının meme kanseri konusunda bilgi ve KKMM konusunda beceri kazanmaları amaçlandı.

 

Kars Kanser Koordinatörlüğü görevini yürüten Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Bekir Kaçar başkanlığında 24 Aralık 2010’da toplanan “2010 yılı 2. Kanser Kontrol Danışma Kurulu Toplantısı”nda, toplantıya katılan üyelerin oybirliğiyle kanserle mücadele konusunda birtakım önemli tavsiye kararları alındı.

 

Alınan bu kararların 5. ve 8. maddesi gereğince, başta Sağlık Müdürlüğü çalışanları olmak üzere, Milli Eğitim, Müftülük, Öğrenci Yurtları, İl Tarım, Devlet Su İşleri, Belediye gibi kurumlarda çalışan tüm bayanlara eğitim seminerleri düzenlenecek. Bu sayede, meme kanserinin önlenebilirliği açısından önem taşıyan KKMM konusunda katılımcıların bilinçlenmeleri sağlanacak.

 

Bu kapsamda verilecek eğitimlerin ilki, geçtiğimiz gün Sağlık Müdürlüğü bayan çalışanlarına verildi. 30 sağlık çalışanının katıldığı eğitim seminerinin Danışmanlığını AÇS-AP Şube Müdürü Dr. Demet İmamoğlu, Eğitmenliğini KETEM’den Dr. Nilhan Eryeğen Uzlu, Ebe Gülşah Daşargöl ve Ebe Zümrüt Ağdaş üstlendi.

 

“TEDAVİDEKİ BAŞARI, HASTALIĞIN ERKEN EVREDE YAKALANMASINA BAĞLI”

Kars İl Sağlık Müdürü Dr. Fahri Sevinç, meme kanserinde ölüm oranını düşürmenin ve kaliteli yaşam elde etmenin en iyi yolunun erken tanı ve tedavi olduğunu kaydederek, “Meme kanseri sadece ülkemizde değil, tüm dünyada kadın sağlığını tehlikeye sokan sağlık sorunlarının başında geliyor. Meme kanseri kadınlar arasında en sık görülen kanser türü olmasına rağmen, tanısı erken konduğunda genellikle başarılı sonuçlar elde edilebilen ve bu sebepten dolayı gerçekleşen ölüm sayısı azaltılabilen bir tür. Bu yüzden 20 yaşından itibaren her bayanın her ay düzenli olarak KKMM yapması ve hastalık varsa tanısının erken konması büyük önem taşıyor.” şeklinde konuştu.

 

“EN ETKİLİ YÖNTEMLERDEN BİRİ: KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ”

Meme kanserinde çeşitli tanı yöntemleri yer alıyor. Tanı basit taramalarla kısa sürede konarak hemen tedaviye başlanabiliyor. Bu yöntemler arasında KKMM’nin en etkili yöntemlerden biri olduğunun altını çizen Kars İl Sağlık Müdürü, şunları ifade etti:

 

“Tanı yöntemleri arasında bayanların kolayca öğrenebildiği, kendi ev ortamında rahatça uygulayabildiği, basit ve masrafsız bir yöntem olan KKMM, takip için en etkili yollardan biri. Bu anlamda kadınların bilinçlendirilmesi büyük önem taşıyor. Meme kanseri konusunda eğitim programlarının yaygınlaşması sayesinde kadınların bilinçlendirilmesi ve bu sayede meme kanserinin mümkün olan en erken tarihte belirlenmesi sağlanabiliyor. Biz de bu amaçla ilimizdeki tüm kurum ve kuruluşlarda görev alan bayan personelimize bu eğitim seminerini vereceğiz.”

 

“KKMM İLE TESPİT EDİLEN HER KİTLE KANSER DEĞİLDİR”

Bebek emzirme, ilk çocuğu 30 yaş öncesinde doğurma ve haftada 3 kez egzersiz yapmanın meme kanserine karşı koruyucu faktörler olduğunu ve meme kanseri riskini yüzde 35-40 oranında azalttığını kaydeden Dr. Fahri Sevinç, meme kanseri belirtileri hakkında şunları söyledi:

 

“Memede kitle, ağrı, akıntı, yara ya da portakal kabuğu görünüm; tek memede anormal büyüme ya da sarkma; meme derisinde ya da ucunda meydana gelen değişiklikler, koltuk altında ele gelen şişlik meme kanserinin uyarıcı belirtileridir. Bu belirtiler görüldüğü zaman hemen bir Kanser Tarama ve Eğitim Merkezi’ne ya da bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir. Ancak hemen paniklemek doğru değil. Çünkü bayanların KKMM esnasında elle tespit ettikleri kitlelerin yüzde 90’ı kanser olmuyor.”

 

“ALKOL VE SİGARA KANSER RİSKİNİ YÜZDE 41 ARTIRIYOR”

Annesinde, kardeşinde meme kanseri olanlar, erken adet ve geç menopoz görenler, doğum yapmayanlar ya da geç doğum yapanlar, alkol ve sigara kullananlar, çocukluk döneminde ve 30 yaş altında radyasyona maruz kalanların risk grubunda olduğunu bildiren Dr. Sevinç, şu hatırlatmalarda bulundu:

 

“Unutulmamalıdır ki, 20 yaşına gelen her kadın KKMM yapmalıdır. Çünkü kadın kendi meme dokusunu daha iyi tanır ve değişiklikleri fark eder. Her kadın, ailesinde kanser olmasa dahi 40-49 yaşları arasında bir kontrol mamografisi, 50 yaşından sonra ise 2 yılda bir mamografi çektirmelidir. Şayet ailede meme kanseri varsa, hastalığın ortaya çıktığı yaştan 10 yıl önce mamografi çekimine başlanmalıdır.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.