1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Keklik Deresi'nde Alabalık
Keklik Deresinde Alabalık

Keklik Deresi'nde Alabalık

Kars’ın Sarıkamış ilçesi Keklik Deresi'nde gök kuşağı ve kırmızı benekli alabalık üretimine başlandı.

A+A-

Sarıkamış Orman İşletme Müdürlüğü’ne ait Keklik Deresi bölgesinde, daha önceden askeriye tarafından su deposu olarak kullanılan binaların boşaltılması üzerine, girişimci Ali Osman Aydın, 12 dönümlük araziyi 15 yıllığına kiralayarak, buraya alabalık tesisleri yaptırdı.

 

Yeni yapılan 5 havuzun 3’ünde gök kuşağı kültür alabalığı üretimi yapılırken, 2 havuzda ise Sarıkamış’ta nesli azalan dağalası kırmızı benekli alabalığı üretiliyor.

 

Üretici Ali Osman Aydın, Sarıkamış’ın doğal güzellikleriyle turizm potansiyelinin 12 aya yayılması gerektiğini söyleyerek, bazı alabalık türlerinin neslinin korunması için üretimine uygun olan keklik deresi, Soğanlı, Kızılçubuk ve Kom derelerinin koruma altına alındığını ifade etti.

 

Aydın, şunları söyledi:

 

“Keklik Deresi bölgesinde askeriyeye ait su depoları bulunuyordu. Buralar boşaltıldıktan sonra binalar atıl vaziyette yıkılmaya başlanmıştı. Buranın böyle olduğunu gördük, projelerimizle Orman İşletme Müdürlüğüne müracaat ettik. Projelerimize onay geldi. Derenin kenarlarına alabalık havuzları kurarak, üretime başladık. Suyumuz orman suyudur, içilen sudur. Bu muazzam suyun oluşturduğu bu bölgede aynı zamanda dağalası kırmızı benekli alabalık da yetiştirmeye başladık. Amacımız kırmızı benekli alabalık ve gök kuşağı kültür alabalığının üretimini yaparak bölgemizdeki yaz ve kış turizminde hizmet veren oteller ve sosyal tesislere gelen yerli ve yabancı turistlere bu lezzeti tattırmaktır.”

 

Aydın, yeni üretime başlanan tesislerde bu yıl itibariyle 25 ton civarında balık üretmeyi hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

 

Sarıkamış Kaymakamı Ahmet Altunbaş da Sarıkamış’ın tarihi ve doğasıyla Doğu Anadolu Bölgesi’nin en güzel ilçelerinden biri olduğunu belirtti.

 

Sarıkamış’ın turizmde hak ettiği yere gelmesi için çeşitli projeler hazırladıklarını söyleyen Altunbaş, “Bunlardan biri Sarıkamış'ın etrafında sarıçam ormanları içinde bulunan eşsiz güzelliklere sahip derelerimizde, yetişen dağ alabalığını suni havuzlarda yetiştirerek çoğaltmaktır.” diye konuştu.

 

Altunbaş, derelerin doğal yapısını bozmadan balığın üretimini yapmak için başvuruda bulunan vatandaşlara her türlü desteği verdiklerini ve bundan sonra da bu tür proje yapan girişimcilere gerekli katkı sağlayacaklarını da kaydetti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.