1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kaya Kartalı artık uçabilecek
Kaya Kartalı artık uçabilecek

Kaya Kartalı artık uçabilecek

Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı Kurtarma Rehabilitasyon Merkezi’nde tedavisi tamamlandıktan sonra doğaya bırakıldı.

A+A-

Geçtiğimiz haftalarda Kars Merkez Kayakale Köyü mevkiinde duyarlı bir vatandaş tarafından yol kenarında uçamaz halde bulunarak KuzeyDoğa Derneği’ne teslim edilen kaya kartalı, Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı Kurtarma Rehabilitasyon Merkezi’nde tedavisi tamamlandıktan sonra doğaya bırakıldı.

Yaban Hayatı Kurtarma Rehabilitasyon Merkezi’nde 1 haftalık tedavi ve bakım sonrasında eski sağlığına kavuşturulan kartal, Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı Kurtarma Rehabilitasyon Merkezi, Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğü ekipleri ve KuzeyDoğa Derneği işbirliği içerisinde Sarıkamış’ta ait olduğu doğal yaşama kavuşturuldu.

Muayenede, ishal ve halsizlik saptanan kartalın tedavisi yapıldı ve herhangi bir sağlık sorunu kalmadı. Bir haftalık bir süre içerisinde eski sağlığına kavuşan kaya kartalının bilimsel ölçümleri de yapıldı ve 213 cm kanat açıklığına sahip olduğu ve erişkin olmadığı tespit edildi. Kaya Kartalı, bugün de Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Kars Şubesi yetkilileri eşliğinde uygun doğal ortamına tekrar salındı.

Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi Sorumlu Yaban Hayatı Hekimi-Rehabilitatör Veteriner Hekim Ayşegül Karaahmetoğlu’nun kollarından Sarıkamış Ormanlarına bırakılan kaya kartalı bir müddet sonra gözden kayboldu.

Yaban Hayatı Hekimi-Rehabilitatörü Ayşegül Karaahmetoğlu, “KuzeyDoğa Derneği tarafından teslim alınarak Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’ne getirilmiştir. Yapılan muayenede, ishal ve halsizlik saptanan kartalın tedavisi yapılmış ve herhangi bir sağlık sorunu kalmamıştır. Bir haftalık bir süre içerisinde eski sağlığına kavuşan kaya kartalının bilimsel ölçümleri yapılmış ve yerden yüksekliği 81 cm, kanat çapı 213 cm ve erişkin olmadığı tespit edilmiştir. Kaya Kartalı, 04.03.2013 tarihinde Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Kars Şubesi yetkilileri eşliğinde uygun doğal ortamına tekrar salınmıştır.” şeklinde konuştu.

Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, KuzeyDoğa Derneği ve Kafkas Üniversitesi işbirliği protokolüyle 30 Eylül 2011 yılında Kars Kafkas Üniversitesi Kampüsü’nde kurulan Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde kurulduğu tarihten bu yana 63 yaban hayvanının rehabilitesi yapılarak doğaya başarılı bir şekilde kazandırıldığının altını çizen Karaahmetoğlu, “Ben Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi Sorumlu Yaban Hayatı Hekimi ve sertifikalı yaban hayat rehabilitatörüyüm. Kuzeydoğa Derneği'nde çalışıyorum ve Aynı zamanda dernek ile çeşitli projelerde (kurt, bozayı takibi) yaban hayatı hekimi olarak görev alıyorum. Yaban hayatını korumak ve kurtarmak adına çalışmalar yürütüyoruz, bu çalışmalarımıza da hız kesmeden devam edeceğiz.” dedi.

ABD Wisconsinlı Bret Hellstrom Kars’a KuzeyDoğa Derneği’nin bilimsel çalışmalarına gönüllü olarak yardım etmek, derneğin yürüttüğü, kuş halkalama, yabani memeliler konusunda arazi çalışması, koruma biyolojisi gibi projelerde kendini geliştirmek için Amerika’dan gelen Bret Hellstrom da kaya kartalı salınışına tanıklık etti. Mayıs ayına kadar Kars’ta kalacak olan Bret Hellstrom ABD Utah Eyaleti’nde Utah Üniversitesi Biyoloji Bölümü mezunu olduğunu belirterek, bu ve benzeri çalışmalara katılmaktan büyük zevk aldığını ifade etti.

KAFKAS ÜNİVERSİTESİ YABAN HAYATI KURTARMA VE REHABİLİTASYON MERKEZİ

Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi, T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, KuzeyDoğa Derneği ve Kafkas Üniversitesi işbirliği protokolüyle 30 Eylül 2011 yılında Kars, Kafkas Üniversitesi Kampüsü’nde kurulmuştur. Kurulduğu tarihten bu yana 63 yaban hayvanını doğaya başarılı bir şekilde kazandıran merkezin rehabilite edip doğaya saldığı yaban hayvanları arasında karaca (Capreolus capreolus), kurt (Canis lupus) kızıl tilki (Vulpes vulpes), bozayı (Ursus arctos) gibi yabani memeliler; yırtıcı kuşlardan çeşitli kartal, şahin, doğan, delice, baykuş türleri, su kuşları, sülüngiller ve kargagiler yer almakta..

KAYA KARTALI (AQUİLA CHRYSAETOS)

Kaya kartalı atmacagiller familyasında yer alan, büyük bir kartaldır. Yerden yüksekliği 80-93 cm, kanat çapı 1.9-2.34 metre , ağırlığı ise 3-7 kg’dır. Genellikle, yüksek irtifalı kayalık dağlarda ve dağlık ormanlarda yaşar . 3-4 yaşlarında üremeye başlar. Tek eşlidir. Yuvasını çok büyük ve yaşlı ağaçlara ya da dağların sarp kayalıklarına yapar.

Kaya Kartalı’nın ülkemizde avladığı hayvanlar arasında; tavşan (Lepus europeaus), sincap (Sciurus anomalus gibi kemirgenler, kızıl tilki ( Vulpes vulpes) gibi orta büyüklükte memeli hayvanlar, çeşitli kuş türleri, yılan, kaplumbağa yer almakla beraber bu kuş türü, zor geçen kış aylarında leş yiyerek de beslenir. Türkiye genelinde rastalanması mümkün olan bir türdür ve dünyadaki yayılışı da oldukça geniştir. Kuzey Yarımküre’de yaşayan , özellikle genç bireylerdaha çok göç eder. Tüm Avrupa popülasyonunun 5000-7000 çift civarında olduğu tahmin edilmektedir. Avlanması yasak yabani kuş türlerindendir.

(Kaynaklar: 1-Bird Guide Collins, 2-www.trakus.org, 3-The Birdwatchers’ handbook; A Guide to the Natural History of the Birds of Britain and Europe: Including 516 species that regularly breed in Europe and adjacent parts of the Middle East and North Africa )

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.