1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. KAÜ'de açık kalp ameliyatı
KAÜde açık kalp ameliyatı

KAÜ'de açık kalp ameliyatı

Kars Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi bir ilk yaşandı; Açık kalp ameliyatı yapıldı.

A+A-

Karslıların “Erzurum yollarında ölüyoruz” sözü tarihe karışıyor. Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi, yaşlı bir hastaya açık kalp ameliyatı yaparak bir ilki gerçekleştirdi. Bir gün yoğun bakımda kaldıktan sonra yürümeye bile başlayan yaşlı hasta operasyonu gerçekleştiren uzmanlara teşekkür etti.

70 yaşındaki Sabri Güven, “Baypas ameliyatı oldum. 4 saat sürdü. Doktorlar çok güzel bakıyorlar. Şimdi çok iyiyim. Ameliyattan önce kalbim çarpıyordu, sızlıyordu, merdivenlerden çıkınca rahatsız oluyordum. 2 defa Erzurum’a gittim yapmadılar. Şimdi burada ameliyat oldum. Çok şükür iyiyim. Erzurum’a gitmek için 25-10 bin TL olması lazımdı. Burada beş kuruşumuz çıkmadı. Allah razı olsun. Herkese iki yatak bir tuvalet düşüyor. Bu kadar gelişmiş. Bu da bizi çok mutlu ediyor.” dedi.

Hasta yakınları da Kars’ta böyle ağır bir ameliyatın yapılacağını hiç beklemediklerini fakat yakınlarını böyle sağlıklı görünce şaşırdıklarını söyleyerek Hastane yönetimine, üniversiteye ve ameliyatı gerçekleştiren uzmanlara bol bol dua ve teşekkür ettiler.

Hasta yakını Binali Elkılıç, “Ben İstanbul’da oturuyorum. Orada esnaflık yapıyorum. dolayısıyla bizim yakın ailelerde zaten bu kanser vakaları çok ilerlemiş. Annem bu hastalıktan dolayı vefat etti. Erzurum’da tedavisi görüldü. İşte bunun için diyorum bizim için bir nimet. Biz hep söylerdik; Kars’ta böyle bir tedavi var mı? Kafalarımız da bir soru işaretiydi. Ben dün yoğun bakımda gördüm. Aynı tedaviyi benim amcam Amerika Hastanesinde İstanbul’da geçirdi Baypas ameliyatını. Bir hafta yoğun bakımdan çıkmadı. Çıktıktan sonrada 3 ay doğru dürüst bir hareket yapamadı. Ama ben dün dayımı gördüm. Arda çok fazla bir fark var. hocalarımızın ellerine sağlık.” diye konuştu.

Ameliyatı gerçekleştiren uzmanlarda bu hastanenin bölgede bir şans olduğunu ve bundan böyle sadece Kars’tan değil, bölge illerinden ve Kafkasya ülkelerinden de hasta alabileceklerini ifade ettiler.

Operasyonu gerçekleştiren Dr. Serdar Başbuğ da, “Biz bu ameliyatı bir ekip olarak gerçekleştirdik. Hocamız Prof. Dr. Esat Akıncı ben Serdar Başbuğ ve diğer Yrd. Doç. Dr. arkadaşımız Tolunay Sevingil ile birlikte ameliyata girdik. Hastamız anjiyografisinde 3 damar tıkanıklığı vardı. Kardiyolog arkadaşlarımız bize başvurdular. Biz hastamızı opere etmek için servisimize yatırdık. Ertesi gün başarılı bir baypas ameliyatıyla sağlığına kavuşturduk. Bir gecede yoğun bakımda yatırdık. Bu gün de kendisini servise aldık. Tabiî ki bu bir günlük bir başarı değil... 3 yıldır biz buna çalışıyorduk. Sayın başhekimimiz Mikthat Kaya’nın da bize yoğun destekleriyle biz bu ameliyatı yapmak için gerekli ekipmanı, gerekli malzemeyi alarak gerekli alt yapıyı hazırlayarak bu güne kadar geldik. İnşallah bundan sonrada daha başarılı ameliyatlarla idaremizin, rektörümüzün ve halkımızın yüzünü güldüreceğiz. Hastamızın durumu şuanda; tabi ki çok büyük bir ameliyat geçirdi. Baypas operasyonu dünyada ki en büyük ameliyatlardan bir tanesi ama ona rağmen hastamız, kendinde, sağlıklı, ayağa kalkabiliyor, tuvalete gidebiliyor. Biz bu ameliyatlarda zaten normalde bir hafta hastanede yatırıyoruz. Herhalde hastamızı bir hafta bile yatırmamıza gerek kalmayacak. 3-4 gün sonra taburcu edeceğiz. çok başarılı bir operasyon oldu. Kendisi de bize çok yardımcı oldu, dediklerimizi yaptı, hızli bir şekilde iyi olacak inşallah. Bir belirti vermesi hasta için iyidir. Ama çoğu zaman belirti vermez. Belli bir yaştan sonra özellikle Kafkas ırkı dediğimiz Türk ırkının rutin kontrollerini yapması gerekiyor. Kalp check-up yatırması çok önemlidir. Burada genelde hastalarımızda ki damar tıkanıkları hastaneye geldikleri zaman kazara ortaya çıkıyor. Yani başka bir şey aranırken kalp hastası olduğu ortaya çıkıyor. Esasında bizim istediğimiz durumda bu. Yani kalp zarar görmeden, enfaktuz geçirmeden hastaların bir şekilde yakalanabilmesi...yakalandıktan sonra ameliyatları çok daha rahat oluyor, çok daha kolay oluyor. eğer hastalar enfakduz geçirerek gelirlerse bizim işimizi daha da zorlaştırıyorlar. Kars, Ardahan, Iğdır Bölgelerimizde ilk kez böyle bir ameliyat yapıldı. bu açıdan tabiî ki hastanemiz için çok büyük bir başarıdır. Çünkü burası coğrafi olarak, iklim koşulları olarak hastaların bir yerden bir yere transportunun olduğu çok zor bölgeler. Bunun için burada hastalara lokal olarak ve yerinde hizmet vermek çok önemi. Hasta enfaktus geçirdiği zaman bir kış günü Erzurum’a gitmesi 6 saatini alıyor. hastalar çoğunlukla yolda vefat ediyorlar. Bu yüzden problemi olan hastalara burada acil bir şekilde hizmet verebilmek buranın insanının direk olarak yaşamını kurtarmanıza sebep oluyor. bu yüzden buradaki hizmet, buradaki ameliyat batı da yapılan bir ameliyattan çok daha önemlidir.” şeklinde konuştu.

Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Başhekimi Miktat Kaya ise şunları söyledi:

“Tıp Fakültesi Hastanesi geçen sene kurban bayramında bu binada hizmet vermeye başladı. Bir sene üç aydır hizmete açıldı. Geçen sene kurban bayramında açıldıktan sonra 22 anabilim dalı öğretim üyeleri ile birlikte poliklinik hizmeti vermeye başladık. İki ay önce 5 yataklı karddiovasküler yoğun bakım, 5 yataklı genel yoğun bakım, 5 yataklı da koroner yoğun bakım ünitesini açtık. Bu yğun bakım ünitelerimizi açmayla birlikte; anjiyo ünitemizi aynı anda açtık ve yapılan anjiyolarla birlikte damar hastalıklarını tespit etmeye başladık. Kardiovasküler cerrahlarımız tarafından bu hafta ameliyatlara başlandı. İlk vakamız hastamız Sabri Güven, bir vaka daha doktorlarımız dün yaptılar. Bundan sonra Kars bölge halkının en çok muzdarip olduğu kalp krizi ile birlikte en yakın il olan Erzurum’a gitme ihtiyacını ortadan kaldırdık. Şu anda ameliyathane de bir beyin cerrahı beyin tümörü vakamız var. Oda koroner baypas gibi ciddi bir operasyon. Genel cerrahlarımız tarafından mide kelepçe ameliyatına kadar her tür operasyonlar burada yapılmaya başlandı. Acil servisimizi 10 gün önce hizmete açtık. Kan merkezimizi açtık. Mikrobiyoloji, Patoloji, biyoloji... tüm laboratuarlarımız bronkoskobi ünitemiz, endoskopi ünitemiz hepsi şuanda faaliyete girdi. Allah nasip ederse 2013 senesinin baharında nükleer tıp ve onkoloji hastanesinin binasına başlayıp 6 ay sonra binanın bitirilip içinde ki makine tesisatları ile birlikte hedefimiz 2013’ün 11’inci ayında Kafkas Üniversitesi Araştırma Uygulama Merkezinin bünyesine birde onkoloji yani Kanser Hastalıkları Merkezini ekleyeceğiz. İlk baypas vakamızda başarılı oldu.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.