1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. KAÜ şifa dağıtıyor
KAÜ şifa dağıtıyor

KAÜ şifa dağıtıyor

Kars’ta ilk defa uzatma ve deformite (şekil bozukluğu) düzeltme ameliyatı yapıldı.

A+A-

Kars’ta 2 çocuğun ayağında ki uzatma ve deformite düzeltme ameliyatı Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesinde Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ercan Olcay başkanlığındaki ekip tarafından yapıldı.

Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ercan Olcay, yaptığı açıklamada, Kars’ta ilk defa yapılan uzatma ve deformite düzeltme ameliyatının TÜBİTAK destekli Türk patentli bilgisayarlı fiksatör kullanılarak yapıldığını söyledi.

Kars’ta ilk defa Büşra Nur Çintesun (13) ve Yunus Emre Kaya (8) isimli çocukların ayaklarına uzatma ve deformite düzeltme ameliyatı uygulandığını belirten Olcay, ‘’Poliklinikte gördüğüm çocukların tedavileri için büyük bir gayret gösterdim. Bu tür çocuklarda fazla kısalığın ilerlemesini beklemeden ameliyatları yapmak lazım. Çeşitli yöntemler var. Bende en iyi yöntemi tercih ettim ve ameliyatını bilgisayar destekli fiksatörle yapmaya karar verdim. Ailelerde çok uyumlu. Birçok yere gitmişler ve tedavileri olmamış. Bölgenin insanı olduğum için aldığım bilgiyi ve eğitimi burada paylaşmak, bu gibi hastaların buralarda rahatlıkla tedavi olabileceklerini göstermek hem de buradaki insanlara faydalı olabilmek amacıyla bu zor ve uzun sürecek tedaviyi yapmaya karar verdim’’ diye konuştu.

Bu tür ameliyatların basit olmadığını ifade eden Olcay, şöyle konuştu: ‘’Basit diğer vakalar gibi değerlendirmemek lazım. Ameliyatı yaparken veya sonrasında ciddi komplikasyonlar olabiliyor. Kalçada, dizde uzatma ameliyatları o kadar kolay ameliyatlar değil. Hastaların bu konuda çok uyumlu olması lazım. Bu ameliyatların burada yapılması çok önemli. Eğer bu hastalarımız başka bölgelere gittikleri takdirde oralarda da tedavi olabilirler ama ailelerin hepsi fazla masraf edemeyecek durumdalar. Ben çok mutluyum. Bu tür ameliyatlara da hızla burada devam etmek istiyorum. Üniversitemizde bu konuda olumlu adımlar atıyor. Burayı Kafkasların en iyi üniversitesi haline getirmeyi arzu ediyoruz. Amacımız burada her türlü tedavinin yapılabilir olması. Avrupa’da, Amerika’da yapılabilecek tedavilerin aynısını da biz burada yapıyoruz, yapmakta istiyoruz.’’

Olcay, ortopedide kolda veya bacakta ki kısalıkların travmalar sonrası veya anadan doğduktan sonra ortaya çıktığına dikkati çekerek, ‘’Bunların muhakkak tedavi edilmesi lazım. Bu türlü hastalar genelde çok ciddi ve yakın takiple tedavi edilebiliyor. Bu ameliyatlar çok zahmetli ve hastada psikolojik olarak eğer tedavi edilmediği takdirde büyük problem ve ciddi sakatlıklar oluşturuyor’’ şeklinde konuştu.

İki ayağında deformite bulunan ve ameliyat olan Büşra Nur Çintesun da, ameliyat olmadan önce yürüyemediğini, koşamadığını ve oyun oynayamadığını şimdi ise kendisini çok iyi hissettiğini söyledi.

İyileştikten sonra en çok oyun oymayı istediğini belirten Çintesun, ‘’Şimdi çok mutluyum. Benim gibi yürüyemeyen çocuklarında ameliyat olmasını tavsiye ediyorum’’ dedi.

Anne Aynur Çintesun da, daha önce tedavi için başka illere gittiklerini ancak sonuç alamadıklarını, şimdi ise ailece çocuklarının ayağındaki düzelmeyi gördükçe çok mutlu olduklarını kaydetti.

Uyluk kemiğinde anadan doğma kısalık olan ve uzatma ameliyatı yapılan Yunus Emre Kaya’nın annesi Kezban Kaya da, çocuğunun yürüyemediğini ve koşamadığını belirtti.

İstanbul’da ameliyat yaptıramadıklarını ifade eden anne Kaya, ‘’Memleketimizde bu ameliyatı yaptırdık. Şuanda çok memnunuz. Uzamada başlamış. Yürümesi düzeliyor ve iyiye gidiyor’’ diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.