1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars’tan Kerbela’ya Erbain yolculuğu başladı
Kars’tan Kerbela’ya Erbain yolculuğu başladı

Kars’tan Kerbela’ya Erbain yolculuğu başladı

Hazreti Muhammed’in torunu Hazreti Hüseyin ve 72 arkadaşının Kerbela’da katledilmelerinin 40'ıncı günü olan Matem Günü (Erbain) törenleri için milyonlarca Müslüman Irak’ın Kerbela şehrine akın etmeye başladı.

A+A-

Tacettin DURMUŞ

Matem gününe katılmak üzere Kars’tan da bir grup Hz. Hüseyin aşığı, Kerbala’ya gitmek için yola çıktı.
Erbain ziyaretçileri Hz. Hüseyin ve 72 yareninin Kerbela'da şehit edilişinin 40'ıncı günü ziyareti nedeniyle ilk olarak Irak'ın Necef şehrine gidecek. Oradan da yaklaşık 90 kilometrelik mesafeyi yürüyerek Kerbela’ya geçecek olan Erbain ziyaretçileri, Kars Ehlibeyt Derneği Başkanı Mir Kasım Erdem ve vatandaşlar tarafından dualarla yolcu edildi. 

Kars Ehlibeyt Derneği Başkanı Mir Kasım Erdem, Erbain yürüyüşü olarak bilinen ve geçen yıl Koronavirüs salgını nedeniyle Irak dışından ziyaretçi kabul edilmeyen 90 kilometrelik yürüyüşe dünyanın dört bir yanından yaklaşık 20 milyondan fazla Hz. Hüseyin aşığının katılmasının beklendiğini söyledi. 

Kars’tan Arbain yürüyüşüne gidecek olanları dullarla yola vurduklarını belirten Mir Kasım Erdem gazetemize yaptığı açıklamada ‘Erbain’ hakkında bilgi verdi. 

Arbain’in Hz. Hüseyin’in Aşura günü şehit edişliğinin 40’ıncı günü olduğunu hatırlatan Kars Ehlibeyt Derneği Başkanı Mir Kasım Erdem, “Erbain’de rivayet odur ki; Hz. Hüseyin’in kız kardeşi Hz. Zeynep Kerbala’dan Şam’a esir olarak götürüldükten sonra geri döner. Ve İmam’ın şehit edilişinin 40’ıncı günü yani Hz. Hüseyin’in şehit olduğu günden 40 gün sonra Kerbela’ya varır ve Hz. Hüseyin’in mezarını ziyaret eder. Buna da ‘Erbain’ denilmiştir. Erbain kelime manası olarak 40 gün demektir. Bu bir gelenek olarak kalmıştır. Şu anda Müslümanlar Aşura gününden 40 gün sonra Hz. Hüseyin’in babası Hz. Ali’nin kabrinden Kerbela’ya yürüyerek giderler. 3 gün boyunca 90 kilometre yol yürürler. Yürüyenler için ayrı bir yol yapılmıştır ve o yolun sağı - solu ihsan veren hayırseverlerle doludur. Her tarafta sular, çeşitli içecekler, yemekler verilir. Sağlık hizmetleri verilir. İstirahat etmeleri için yataklar hazırlanır. 90 kilometre yol boyunca ne gerekiyorsa tüm hizmetler ücretsiz sağlanır. Dünyanın her tarafından her yıl bugün yani sefer ayının 20’inci günü insanlar Hz. Hüseyin’in kabrine ziyarete giderler. İlk önce Hz. Ali’nin Necef’te ki kabrini ziyaret ettikten sonra yürüyüşe başlarlar 3 gün sonra da Kerbela’ya varırlar. Bu yıl pandemi dolayısıyla gidenlerin sayısı az oldu. Kars Ehlibeyt Derneğinden dullarla onları yolcu ettik. Allah bütün isteyenlere nasip etsin inşallah” dedi.

kars’tan-kerbela’ya-erbain-yolculugu-basladi-.jpegkars’tan-kerbela’ya-erbain-yolculugu-basladi-.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.