1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars’ta yayla hazırlıkları başladı
Kars’ta yayla hazırlıkları başladı

Kars’ta yayla hazırlıkları başladı

Kars’ta, geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan köylüler, meraları daha verimli kullanmak amacıyla yaylalarda hazırlıklara başladı.

A+A-

Tacettin DURMUŞ

Kars ve çevresinde yüzyıllardır geleneksel şekilde sürdürülen yeni yayla sezonunda, köylüler geçtiğimiz yıl yaşanan kuraklığı hatırlamak dahi istemiyor. Geçtiğimiz yıl son 60 yılın en kurak yazının yaşandığı Kars ve çevresinde yağışlı ve bereketli geçen bu günlerde yüzler gülüyor.

İl genelinde olduğu gibi Arpaçay ilçesine bağlı Bardaklı Köyünde yaşayan büyük ve küçükbaş hayvan yetiştiricileri, uzun süre boş kaldığı için hasar oluşan yayla evlerinde tamirat işlerine başladı.

Yıllardır yayla geleneğini sürdüren Fayıt Adıgüzel, kendisi gibi diğer köylülerinin de geçtiğimiz yıla göre yağışlı ve bereketli günlerin yaşandığı yaylalarına giderek, kış aylarında tahrip olan ev ve ahırlarını tamir etmeye başladıklarını söyledi.

Hayvanlarından daha fazla verimi yaylada aldıklarını de söyleyen Adıgüzel, “Yayla bizim için çok önemlidir. Soğuk geçen ve 6-7 ay boyunca ahırlarda baktığımız hayvanlarımızı yaza çıkardıktan sonra bir süre köyümüzde mera ve çayırlarda otlatıyoruz. Zamanı gelince de yaylaya götürüyoruz. Hayvanlarımızdan köyümüzde aldığımız verimizi yaylada 1,5- 2 ayda alıyoruz. Aynı zamanda da burada doğal ortamda yağ ve peynir satışının yanı sıra kışlık ihtiyaçlarımızı da tedarik ediyoruz. Yaptığımız peynirleri aynı zamanda uzaktaki aile fertlerimize ve diğer yakınlarımıza da gönderiyoruz. Sabah erken saatlerde yola çıktık, yaylamızın tadilat işleri vardı, onları yapıyoruz. Kısa bir süre sonra hayvanlarımızı buraya getireceğiz, o yüzden şimdiden hazırlıklarımızı yapıyoruz, yaklaşık 2 ay burada kalacağız,” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.