1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars’ta “kuzu kestanesi” görücüye çıktı
Kars’ta “kuzu kestanesi” görücüye çıktı

Kars’ta “kuzu kestanesi” görücüye çıktı

Kış mevsiminin vazgeçilmezi olan kestane geleneği Kars’ta damaklara hitap etmeye başladı. Ülkemizde yaşanan orman yangınları kestane fiyatlarının da artışına neden oldu.

A+A-

Volkan KARABAĞ

Hava sıcaklığının düştüğü Kars’ta, Türkiye’nin yanı sıra dünya çapında ün kazanan “kuzu kestanesi” olarak adlandırılan Sinop kestanesi Kars’ta da seyyar tezgahlarda yerini aldı.

Osmanlı ve Türk mutfağında geniş bir kullanım alanı olan, pilavından tatlısına çeşitli tariflerde kullanılan ‘kestane kebap’ seyyar tezgahlarda damaklara doyulmaz bir tat veriyor.

Kars’ta sonbaharın sonuna doğru, köşe başlarında beliren kestane satıcıları kışın geldiğini haber verircesine tezgahlarını açıyor. Üzerinde piştiği kömürün kokusuyla özdeşleşen kestane, bir kese kağıdında vatandaşların hem avucunuzu hem de içinizi ısıtıyor.

Geçen yıl kilosu 45 lira olan kestane fiyatları, bu yıl Ege Bölgesinde yaşanan orman yangınlarının ardından 60 liraya çıktı.

26 yıldır Kars’ın en işlek caddelerinden olan Faikbey ve Kazım Karabekir Caddesinin kesiştiği noktada tezgah açarak kestane satan eşi ev hanımı olan evli, 2 çocuk babası 50 yaşındaki Bülent Bekdemiroğlu, bir yandan kestanesini pişiriyor bir yanda da ‘kuzu kebap, kuzu’ ve ‘kestane kebap, yemesi sevap’ diye bağırarak müşteri topluyor.

Kışın kestane kebap yazın ise mısır satıcılığı yapan Bekdemiroğlu, “Seyyarcılık bir kültürdür. Mekan veya bir iş yeri kiralayıp bu işi yapmak biraz zor. Türkiye genelinde olduğu gibi insanların ayak altında olması lazım. İklimler soğuk, kestane şuan biraz pahalı çünkü ülkemizde yaşanan orman yangınlarından sonra üretim azaldı ve kestane Sinop tarafından geliyor. Ege’de kestane hasadı başlarsa fiyatlar düşecektir.” dedi.

Kars’ta kestanenin kilosunun 60 lira, İstanbul’da ise 150 lira olduğunu kaydeden Bekdemiroğlu, “Kars’ta çoğu illere göre şuan ucuz, İstanbul’da 100 gramı 15 lira yani kilosu 150 liraya veriyorlar. Karslılar kestaneye yine de rağbet gösteriyor, iklim soğudu için ve soğuk havalarda satılan gıda maddesi olduğundan dolayı talepler var.” ifadesini kullandı.

Saat 08:00’de tezgahını açan Bekdemiroğlu, saat 22:00’ye kadar kestane kebap satarak evini geçindirmeye çalışıyor.

kars’ta-“kuzu-kestanesi”-gorucuye-cikti-(1).jpgkars’ta-“kuzu-kestanesi”-gorucuye-cikti-(2).jpgkars’ta-“kuzu-kestanesi”-gorucuye-cikti-(3).jpgkars’ta-“kuzu-kestanesi”-gorucuye-cikti-(4).jpgkars’ta-“kuzu-kestanesi”-gorucuye-cikti-(5).jpgkars’ta-“kuzu-kestanesi”-gorucuye-cikti-(6).jpgkars’ta-“kuzu-kestanesi”-gorucuye-cikti-(7).jpgkars’ta-“kuzu-kestanesi”-gorucuye-cikti-(8).jpgkars’ta-“kuzu-kestanesi”-gorucuye-cikti-(9).jpgkars’ta-“kuzu-kestanesi”-gorucuye-cikti-(10).jpgkars’ta-“kuzu-kestanesi”-gorucuye-cikti-(11).jpgkars’ta-“kuzu-kestanesi”-gorucuye-cikti-(12).jpgkars’ta-“kuzu-kestanesi”-gorucuye-cikti-(13).jpgkars’ta-“kuzu-kestanesi”-gorucuye-cikti-(14).jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.