1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars'ta Fetih Coşkusu
Karsta Fetih Coşkusu

Kars'ta Fetih Coşkusu

Kars'ın Selçuklu Türkleri tarafından fethinin 946. yıldönümü törenle kutlandı. Törenler, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

A+A-

Törene, Kars Vali Ahmet Kara, 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mete Salt, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Cumhuriyet Başsavcısı Adem Yazar, Kafkas Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Salih Otlu, AK Parti Kars Milletvekilleri Zeki Karabayır, Mahmut Esat Güven, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

 

Türk Silahlı Kuvvetleri adına Teğmen Murat Karataş, yaptığı konuşmada, “Anadolu’nun fethi ve Türkleşmenin başlangıcı sayılan kendilerine yeni bir yurt arayan atalarımız güzel Anadolumuzun kapılarını açtıkları ve onu ebedi Türk yurdu haline getirmeye başladıkları gündür bugün. Her Türk için son derece değerli ve kutsal olan Serhat şehrimizin Sultan Alpaslan tarafından fethedilmesinin milli tarihimizde çok önemli yeri vardır. 16 Ağustos 1064’te itibaren 946 yıl boyunca ebedi yurdumuz olan Kars ilinde birçok kanlı savaşların yapıldığı, nice zaferlerin kazanıldığını biliyoruz '' dedi.


Kafkas Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Araştırma Görevlisi Derya Coşkun ise ''Eşine az rastlanan bu fetih o dönemde dünyanın en güçlü imparatorluklarından olan Bizans'ın askeri açıdan da yenilgiye uğratılması nedeniyle Türk gücünün gösterildiği bir olaydır. Ani'de Bizans'ın yenilmesi bu imparatorluğun gerilemesinin başlangıcı olurken, Orta Çağ için bir dönüm noktası ve Türkler için ise bir başlangıç olmuştur'' diye konuştu.


Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Sultan Alparslan’ı büyük yapan şeylerden birisinin Asya, Avrupa ve Afrika’nın strateji hafızalarının kesiştiği Anadolu’yu bu mükemmel toprakları bir Türk Yurdu haline getirmesi olduğunu söyledi.


Başkan Nevzat Bozkuş; “Dünya’ya esenlik yayan medeniyetimizin temelleri Kars’ta atıldı. Bugün karışmanın, kaynaşmanın, kardeşlik kültürünün pekiştiği coğrafya olarak anılan topraklarımızın ilk fotoğrafı çekilmiş oldu. İşte şehrimiz Kars bu destansı fetih hareketinin en kilit hamlelerinden birine ev sahipliği yaptı. Üzerine bastığımız topraklar burada yeni bir tarihin yazıldığına tanıklık etmişti. Kafkas dağlarından Erzurum yaylasına kadar uzanan hatta Anadolu’nun kalbine açılan kapıya hakim durumdaki Kars tarihinin birçok döneminde, birçok devletin olduğu gibi Selçuklularında en stratejik kalelerinden birisi olmuştur. Yeni fetihler ordunun sırtını Kars’a dayamasıyla gerçekleştirilmiştir” şeklinde konuştu.

Tören, öğrencilerin şiirler okuması ve halk oyunları gösterileriyle sona erdi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.