1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars’ta 90. kurtuluş coşkusu
Kars’ta 90. kurtuluş coşkusu

Kars’ta 90. kurtuluş coşkusu

Kars’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 90. yıl dönümü törenle kutlandı.

A+A-

Tören Valilik önünde ki Atatürk anıtı ve Kars Garı’ndaki Kazım Karabekir Paşa anıtına çelenklerin konulmasıyla başladı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Valilik binası önünde, esir düşen Türk gelini temsili olarak bir asker tarafından kurtarılarak Kars’ın esaretten kurtuluşu canlandırıldı. Temsili Türk gelini Türk Bayrağını öperek Vali Ahmet Kara’ya teslim etti. Daha sonra Vali Ahmet Kara, 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Mete Salt ve Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş temsili gelin ve damada hediye verdi. Protokol üyeleri hediye takdiminin ardından da halkın ve öğrencilerin bayramını kutladılar.

 

Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, törende yaptığı konuşmada, takvimlerin 30 Ekim 1920’yi gösterdiğinde Kars ahalisinin 70 yıl boyunca çarpıştığı Ruslardan şehrini geri almasını bildiğini belirterek, “Ne mutlu bizlere ki, 90 yıldır ay yıldızlı al bayrağımız Kars kalesinin tepesinde bizlere gülümsüyor. Varlığımızın, birliğimizin, mutlu yarınlarımızın simgesi gibi dalgalanıyor. Bizlere bu mutluluğu, bu onuru yaşatan kahramanlar kahramanı Kars halkına bu anlamlı günde teşekkür ediyorum. Onları her zaman minnetle andık, bundan sonrada minnetle anmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

 

Türk Silahlı Kuvvetleri adına konuşma yapan 14. Mekanize Piyade Tugayında görevli Üsteğmen Eyüp Akpınar da, “Haydi oğlum, haydi git. Ya Gazi ol ya Şehit” diyen bir millet, canı pahasına bu mücadeleyi vermiş ve esareti hiçbir şekilde kabul etmediğini tüm dünyaya haykırmıştır.” dedi.

 

Kars’ın kurtuluşunun aynı zamanda Türkiye Büyük Millet Meclisi hükümetinin kazanmış olduğu ilk zafer olarak tarih sahnesinde yerini aldığını ifade eden Akpınar, şöyle konuştu:

“Yüce Türk milleti ve onun bağrından çıkan Türk Silahlı Kuvvetleri ulu önder Atatürk’ün gösterdiği yolda, onun ilke ve inkılapların doğrultusunda, çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmak, laik, demokratik ve sosyal hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyetini yaşatmak azim ve kararlılığındadır. Serhat şehrimiz Kars Türkiye Cumhuriyetinin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünün milli birlik ve bütünlüğümüzün simgesidir. Çünkü bu topraklar tarihte Türk’tü, bugünde Türk’tür, yarın ve daima Türk kalacaktır. Milletimizle bütünleşen Türk Silahlı Kuvvetleri bu uğurda her türlü fedakarlığı yapıp hayatını seve seve feda etmeye and içmiştir.”

 

Öğrenciler tarafından şiirlerin okunmasının ardından tören resmi geçitle sona erdi.

 

Törene; Vali Ahmet Kara, 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mete Salt, AK Parti Kars Milletvekili Zeki Karabayır, Cumhuriyet Başsavcı vekili Kenan Alkan, Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Rektörü Prof. Dr. Abamüslüm Güven, daire müdürleri ve öğrenciler katıldı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.