1. HABERLER

  2. TURİZM

  3. Karslı Amatör Dağcıların Keşif Güncesi
Karslı Amatör Dağcıların Keşif Güncesi

Karslı Amatör Dağcıların Keşif Güncesi

Karslı Amatör Dağcıların Keşif Güncesi: (Ani Ören Yeri – Üçbölük Kanyonu)

A+A-

Haber : Tacettin DURMUŞ

Fotoğraflar : Ögen BEŞLİ

Aralarında, doktor, öğretmen, öğrenci, esnaf, rütbeli asker, memur, daire müdürleri ve bazı STK temsilcileri ile fotoğraf sanatçılarından oluşan amatör dağcıların doğa yürüyüşlerinin rotası, bu hafta sonu da, Ani Ören Yeri - Üçbölük Köyü, Kızlar Kalesi, Değirmendere şelaleleri, Mağazbert Kalesi ve bölgede bulunan peri bacaları oldu.

36 Doğaseverden oluşan Karslı kaşifler, 28 Ocak 2018 Pazar günü, Aniören Yeri - Üçbölük Köyü (Kars’ın 50 km Doğusu Ermenistan -Türkiye sınır hattı) hattında 14 kilometrelik yürüyüş gerçekleştirdi.

Grup Lideri ve koordinatör Yıldırım Özerkan, bu haftaki doğa yürüyüşünün güzergahının Ani Ören Yeri’nden başlayarak, İpek Yolu Köprüsü, Kızlar Kalesi, Değirmendere şelaleleri, Mağazbert Kalesi ve Peri bacaları olduğunu belirterek, yürüyüşün Üçbölük köyüne kadar devam ettiğini söyledi. Özerkan, 6 saat süren ve eksi 6 derecede tamamlanan yürüyüşe 36 katılımcının iştirak ettiğini belirtti.

Ani Ören Yeri’nden başlayan yürüyüşün, Üç Bölük Köyünde tamamlandığını da belirten Özerkan, keyifli yürüyüşün yaklaşık 7 kilometre olduğunu da belirterek yürüyüş boyunca Usta Fotoğraf Sanatçısı Özgen Beşli’nin o anları çektiği fotoğraflarla ölümsüzleştirdiği için tüm dağcılar adına teşekkürlerini bildirdi.

Saklı Tarih

Her hafta düzenli olarak doğa yürüyüşleri yaparak Kars’ı yeninden keşfeden doğa yürüyüşçüleri Kars’ı yeniden keşfetmeye devam ediyor. Kars ve çevresi özellikle Türkiye - Ermenistan sınırını çizen Arpaçay Nehri adeta bir açık hava müzesi. Büyük bölümü sınır olduğu ve güvenlik bölgesi içerisinde kaldığı için giriş ancak özel izinle oluyor. Bölgenin her karış toprağı baştan aşağı tarihi, doğal, evrensel kültür varlıklarını ve saklı güzelliklerini bağrında barındırıyor. Her bir alanı geçmişi bin yıllar öncesine dayanan tarihi kalıntılarla dolu. Her bir köşesinde kime ait olduğu tam olarak bilinmeyen Osmanlı, Selçuklu, Ermeni ve önceki uygarlıklara ait mezar ve mezarlıklara rastlamak mümkün. Şunu öncelikle yetkililer çok iyi bilsin ki, Türkiye - Ermenistan sınırını oluşturan Arpaçay Nehri kıyıları baştan aşağı tarihi, doğal, evrensel kültür varlıklarını ve saklı güzelliklerini bağrında barındırıyor. Bölge el atılması gerekirken öncelikli olarak yetkililer başta olmak üzere, her kesin artın Ani Ören Yer için ‘Ani Harabeleri’ şeklinde tabir ve ifadeler kullanmaması gerekiyor. Harabe olması nedeniyle her kesin utanması gerekirken Ani’nin bir an önce ‘Ani Ölen Yeri’ olmaktan kurtarılması ve Türkiye ve Dünyaya tam anlamıyla kazandırılması önem arz ediyor.”

1-054.jpg2-049.jpg3-040.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.