1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars’ın turizm potansiyeli TBMM’de
Kars’ın turizm potansiyeli TBMM’de

Kars’ın turizm potansiyeli TBMM’de

BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, Kars’ın turizm potansiyelinin değerlendirilmesi için Türkiye Büyük Milllet Meclisi (TBMM) Başkanlığına araştırma önergesi ve kadın cinayetlerinde yaşanan artışa ilişkin de soru önergesi sundu.

A+A-

Birtane, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle sunduğu soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

“Türkiye’nin toplumsal yarası olan kadın cinayetleri artarak devam ediyor. Hiç istisnasız her şehirde yaşanan kadın cinayeti, haberlere düşen olaylara göre daha çok Batı illerinde yaşanıyor.

29 Şubat tarihinde Sebahat Gezer adındaki kadın, eski eşi Ahmet Gezer tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Olay İzmir’de yaşandı.

29 Şubat tarihinde Tülin Kaplan, boşanmak istediği eşi Yaşar Kaplan tarafından silahla vurularak öldürüldü. Tülin Kaplan’ın koruma tedbiri olduğu ancak süresinin bittiği yönünde iddialar var. Olay Ankara’da yaşandı.

29 Şubat tarihinde Sahra Macit, İsmail Serbest tarafından silahla vurularak öldürüldü. Olay Bursa’da yaşandı.

29 Şubat tarihinde, Gülsüm Ataman Murat B. tarafından bıçaklanarak öldürdü. Basına yansıyan haberlere göre, Murat B’nin adam yaralama suçundan sabıkası var. Olay Mersin’de yaşandı.

28 Şubat tarihinde Feride Canıbol, eşi Abdullah Canıbol tarafından sokak ortasında kurşun yağmuruna tutularak öldürüldü. Olay İstanbul Ümraniye’de yaşandı.

27 Şubat tarihinde, İnci Önal, boşandığı eşi Ferit Önal tarafından silahla vurularak öldürüldü. Olay Antalya’da yaşandı.

25 Şubat tarihinde Yıldız Yardım, abisi Mevlüt Yardım tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Olay İstanbul Bağcılar’da yaşandı.

24 Şubat tarihinde, Beyza Yılmaz, eşi Sezer Yılmaz tarafından silahla vurularak öldürüldü. Olay İstanbul Pendik’te yaşandı.

20 Şubat tarihinde, Nilüfer Aygüler evinde boğazından kesilmiş olarak bulundu. Olay İstanbul Sultangazi’de yaşandı.

19 Şubat tarihinde, Adem Yıldız, eşi Nadiyne Yıldız’ı bıçaklayarak öldürdü. Olay Kayseri’de yaşandı.

Kadın örgütleri, diğer sivil toplum örgütleri ve Adalet Bakanlığı’nın resmi verilene göre kadın cinayetlerinde ciddi oranda artış var. 2002 yılında öldürülen kadın sayısı 66 idi. 2011 yılının ilk 10 ayında cinayete kurban giden kadın sayısı ise 935 olmuştur. Dikkat çeken bir diğer nokta ise kadın cinayetlerindeki artışın tam da 2002’den sonra yani AKP’nin iktidara geldiği zaman aralığına denk gelmesidir. Bu durum hükümetin, kadın cinayetlerinin engellenmesi ya da azaltılması yönünde ciddi bir politika izlemediğini gösteriyor.

Son olaylardan da anlaşıldığı üzere ve sadece basına yansıdığı kadarıyla 1 günde 4 kadın cinayete kurban gitmiştir.

Bu bağlamda;

1- Kadın cinayetlerindeki artışın neden 2002’den sonraki yıllara denk geldiği ve ciddi boyutlara vardığı konusunda bir araştırma var mıdır?

2- 2002 yılından bu yana yıllar itibarı ile meydana gelen kadın cinayetleri hangi illerde yaşanmış? Sıralama nedir?

3-2002’den bu güne kadar giderek artan ve %1400’lere ulaşan kadına cinayetleri konusunda ve kadına yönelik şiddetin önlenmesine dair alınan önlemler ve yapılan yasal düzenlemeler nedir?

Birtane ayrıca, Kars’ta turizmin geliştirilmesi için alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla Anayasa’nın 98. ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İç Tüzüğü’nün 104. ve 105. maddeleri uyarınca Meclis araştırması açılmasını istedi.

Birtane şu gerekçeleri sundu:

“Kars, tarihi, coğrafi,kültürel ve dini açıdan Türkiye’nin özgün kentlerindendir. Türkiye’nin en eski yerleşim yerlerinden biri olan, tarih boyunca çeşitli kültürlere ev sahipliği yapan, farklı dinlere mensup halkların kendi değerlerini koruyarak yaşayabildiği bir kent olan Kars’ın bu çok yönlü mirasının günümüze ne ölçüde aktarılabildiği tartışma konusudur. Bu durumun temel nedeni devletin resmi politikasıdır. Farklılıkların benimsenmediği bu sistemde Kars’ın çok kimlikli yapısı da uzun yıllardır görmezden geliniyor. Çok kimlikli bu kentte doğal olarak pek çok medeniyete ait kalıntılar bulunuyor. Ancak bu kalıntılar günümüze korunarak gelebilmiş değildir. Aynı zamanda bu kültürel mirasa sahip de çıkılmamıştır. Bu durum ilin turistik potansiyelinin açığa çıkmasını da engellemiştir.

Bölgeler arası gelişmişlik düzeyinin uçuruma dönüştüğünü göstermek açısından en iyi örneklerden biri de Kars’tır. Oysa Kars’ın sahip olduğu turizm potansiyelinin açığa çıkarılması bu farkın kapatılmasında ciddi mesafe alınmasını sağlayabilirdi.Oldukça büyük bir turizm potansiyeline sahip olan Kars,  doğal güzellikleri ve tarihi eserleri ile dünyanın sayılı turistik kentleri arasında yer alabilecekken il bu yönüyle göz ardı ediliyor. Sosyo-ekonomik açıdan en geri kalmış iller arasında bulunan kent dünyaca ünlü Ani Antik Kenti ve Kars Kalesi gibi büyük tarihi miraslara da sahip.Tarihin çok eski devirlerine uzanan antik kalıntıları bulunan kent, Yontma Taş Çağından itibaren kesintisiz bir yerleşim yeridir. Kentte birçok tarihi ev, konak,camii ve Paleolitik Dönem eserleri bulunuyor. Ayrıca Urartulardan, Selçuklulardan, Roma ve Bizans dönemlerinden kalma sayısız taş ve madeni eser mevcut. Ani Antik Kenti yabancı turistlerin merak ve ilgiyle ziyaret ettiği merkezlerden birisidir.Ayrıca, Modern Kars Müzesi günümüzde arkeolojik, etnografik ve taş eserlerin sergilendiği önemli müzeler arasında yer alıyor.Bu zengin tarihi miras ilgisizlik ve bakımsızlık nedeniyle yok olmak üzere. Tarihî ve kültürel varlıkların çoğu tahrip olmuş ve ilin turizme elverişli mekanları hiçbir şekilde değerlendirilmemiştir. Kars’ta tarihi mirası ve kültürel değerleri yaşatmaya ve tanıtmaya yönelik çalışmalar hiç yok. İlde kültür ve turizm alanında kayda değer herhangi bir yatırım bulunmuyor. Tarihi eselerin tanıtımı yapılmıyor. İle gelen turistlere rehberlik edecek bir görevli bile yoktur. Ani Antik Kenti korunmadığı için, kale çevresinde ve içinde altın araması yapılmış, içerde koca çukurlar açılmıştır. Aramalar Kilise duvarında da yapılmış, duvar taşları içi oyularak yerinden çıkarılmış, duvarların hepsi tebeşir ve taşlarla çizilmiştir. Ani Antik Kenti çok geniş bir alanı kaplamakta ve tam olarak gezilmesi için bir günlük bir zaman ayrılması gerekiyor. Buna karşın Antik kentin çevresinde her hangi bir dinlenme tesisinin bulunmamsı ciddi problemlere neden olmakta ve mekân cazibesini yitirmektedir. Kars merkezinde yer alan Kars Kalesi’nde de aynı durum mevcuttur.

Diğer taraftan il Türkiye’nin başlıca kış turizm merkezlerinden birisidir ve yapılacak yatırımlarla bu alan il ekonomisine katkı sağlayacak bir kaynak haline getirilebilir. Sarıkamış kayak sporu için oldukça elverişli ve dünya da sadece Alpler’de bulunan bir kar kalitesine sahiptir. Toz kristal kar olarak adlandırılan bu kar türü Türkiye’de de bir tek Sarıkamış’ta bulunuyor.

Kars ilinin dış hatlar terminali ve kentin altyapısı olmadığından bu durum turizmi olumsuz yönde etkilemektedir. Bir şehrin turizminin gelişebilmesi için öncelikle altyapısının oluşturulması gerekmektedir. Bu altyapıların en önemlileri otoparklar ve tuvaletlerdir. Bunlar da Kars’ta mevcut değildir.

Kars’ın sahip olduğu turistik potansiyeli değerlendirilseydi, kent bu gün marka kent olabilirdi. Ama ne yazık ki Kars hak ettiği değeri hiçbir dönem göremedi. Bu sebeple de kent gün geçtikçe geriliyor ve bir tarih ilgisizlik yüzünden yok olmakla karşı karşıyadır. İlin sahip olduğu potansiyelin değerlendirilmesi ve tarihi değerlerinin korunarak tanıtımı için ciddi bir turizm destekleme projesine ihtiyacı vardır. Bu nedenle sorunun meclis gündemine taşınması gerektiğini düşünüyoruz.” 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.