1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Kars’ın birinci önceliği tarım ve hayvancılık
Kars’ın birinci önceliği tarım ve hayvancılık

Kars’ın birinci önceliği tarım ve hayvancılık

​​​​​​​Kars, 467 bin büyükbaş, 481 bin baş küçükbaş hayvan varlığıyla ülke genelindeki 5. sırasını koruyor...

A+A-

Tacettin DURMUŞ

Meraya dayalı olarak yapılan tarım ve hayvancılık potansiyeli, 404 bin 757 hektar çayır ve mera varlığıyla, 375 bin 225 hektar da tarımsal arazi varlığına sahip olan ilimiz genelinde, Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı 27 bin 979 çiftçi bulunuyor.

Kars Valisi Türker Öksüz, önceki gün Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından organize edilen ilimizin tarım ve hayvancılık potansiyelinin masaya yatırıldığı toplantıda aktardı.

Gerçekleştirilen toplantıda: “Su tutmaya devam eden Kars Barajı ile mevcut tarımsal arazilerin 142 bin 856 hektarı sulanabilir olacak. Sulanacak alanın 27 bin 579 hektarı fiili olarak sulanmakta iken faaliyete geçecek olan Kars Barajının sulama sahasının açılması ile bu alan iki katına çıkacak. İl genelindeki mevcut tarım arazisinin Arpaçay, Selim ve Susuz ilçelerini kapsayan 19 bin 637 hektar ve Kars Çayı Havzasında 47 bin 578 hektar olmak üzere toplam 67 bin 215 hektar alanda DSİ 24. Bölge Müdürlüğünce arazi toplulaştırma çalışmaları yapılıyor. Hükümetimiz son yıllarda başta mazot ve gübre olmak üzere, yem bitkisi ekimi, organik ekim desteği, prim desteklemesi olmak üzere çok çeşitli kalemlerde çiftçilere sağladığı destekler artarak devam ediyor. Milli Tarım Projesi kapsamında havza bazlı destekleme modeline geçilen ilimizde ilçe merkezi ve köylerde yaşayan vatandaş hayatı sadece ve sadece tarım ve hayvancılıkla idame ettiriyor.

Kars, Türkiye'de yem bitkisi desteklemesi açısından en üst sırada yer alırken, fiğ bitkisinde Türkiye sıralamasında 2'nci, korunga bitkisinde 7'nci sırada yer alıyor. Bunun yanı sıra ilimizde buğday, arpa, yulaf, silajlık mısır, patates ile endüstri bitkilerinden şekerpancarı yetiştiriciliği de yapılıyor. Meyve ve sebze yetiştiriciliğinde ise Kağızman ve Digor gibi güney ilçelerimizde elma, kayısı ve ceviz yetiştiriciliği yapılıyor. Bunlardan ceviz ve kayısı ticari çapta üretimi yapılan meyvelerimizdir. Hayvan varlığımıza baktığımızda; ilimiz 467 bin adet büyükbaş hayvana, 481 bin adet küçükbaş hayvana, 600 bin adet de kanatlı hayvan varlığına sahip olup, Kars için ekonomik önem arz eden kaz varlığımız ise bu rakamın 265 binini temsil etmektedir. Bu da önemli bir değerdir. İlimizin başlıca stratejik ürünleri süt, bal, et ve kaşar peyniridir. İlimizde mevcut büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarımızdan yılda 36 bin 500 ton et üretimi, 580 bin ton süt üretimi yapılmaktadır. Bunlar önemli rakamlardır. Yıllık kaşar peyniri üretim miktarımız 12 bin tonun üzerindedir. Süt üretim miktarımız olan 580 bin ton miktarı ile Türkiye sıralamasında 5'nci sırada yer almaktadır. Bunun yanı sıra İlimizde arıcılık önemli bir yer tutmakta olup, 80 bin kovan varlığı ile bin 277 ton üretim gerçekleşmektedir. Sahip olduğumuz bu üretim miktarlarını yeterli göremeyiz. Bu üretimimizi en üst seviyeye çıkarmamız gerekmektedir. Köylümüzün daha çok kazanması ve doğduğu yerde doyması için köyünde kalması için genç çiftçi projesi kapsamında destek sağlanarak koyun, sığır, arı ve kaz hibe olarak verilmesi sağlandı.” Şekilde bilgiler aktarıldı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.