1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars’ın Ahisi Yılmaz İkiz
Kars’ın Ahisi Yılmaz İkiz

Kars’ın Ahisi Yılmaz İkiz

Her yıl 11-16 Ekim tarihleri arasında kutlanan Ahilik Haftası kutlamaları Kars’ta da start aldı. Kutlamalar kapsamında yılların berberi Yılmaz İkiz yılın Ahisi seçildi.

A+A-

Kutlamalar Kars Valiliği önündeki Atatürk Anıtı'na çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı.

 

Törene; Vali Ahmet Kara, İl Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek, Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Adem Burulday, Kars Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Güvensoy, daire amirleri ve oda başkanları katıldı.

 

Kars Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkan Yardımcısı Metin İzgübarlas, Ahilik Haftası ile ilgili bilgi verdi.

 

Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Ayla Öztürk de ahiliğin önemine değinerek günümüze yansımalarını anlattı.

 

Vali Ahmet Kara da, Kars’ta esnafın birlik ve beraberlik içerisinde olması ve dayanışmanın sağlanması gerektiğini ifade etti.

 

PAPUCUNU DAMA ATMAK

 

Vali Kara şunları söyledi: “Gönül arzu ederdi ki, Kars’ta Kars esnafı aslında ahiliğin ahlaki yönünü, ekonomik yönünü iyi bilen, ahiliğin bir dayanışma örgütü olduğunu bilen esnaflar burada olurdu. Çünkü bu tür şeylerde dayanışma yapamaz isek, iktisadi meselelerde de dayanışma yapamayız. Papucunu dama atmak ne demettir biliyor musunuz? Eğer bir ahi, eğer bir esnaf, ahlak kurallarına uymaz ise, hileli mal satarsa, fahiş mal satarsa, çürük mal satarsa, yani her türlü hileyi yaparsa bunu da esnaf odaları, o zaman ki adıyla ahilik teşkilatı duyarsa, bunu çağırıp savunması aldıktan sonra haksız bulurlar ise papucunu dama atıyorlarmış. Papucunu dama atmak bir nevi esnaf odalarının o kişiyle ilgili desteğini tamamen çekmesi anlamına geliyordu. Yeni o adam artık kimseden destek göremez. Bütün destekler çekilmiş anlamına gelirdi.”

 

Konuşmaların ardından yılın ahileri ve çıraklarına protokol tarafından şed bağlandı. Yılın ahisi seçilen yılların berberi Yılmaz İkiz’in şedini ise İl Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek taktı,

 

Kutlamalar, Esnaf ve Sanatkarlar Odası tarafından hazırlanan ahilik sergisinin gezilmesiyle son buldu.

 

karsin-ahisi.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.