1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. KARSİAD’dan ortak akıl toplantısı
KARSİAD’dan ortak akıl toplantısı

KARSİAD’dan ortak akıl toplantısı

KARSİAD’dan ekonomi değerlendirmesi ve ortak akıl toplantısı

A+A-

Kafkas Sanayici ve İşadamları Derneği (KARSİAD), üyelerine yönelik olarak Mobilya sektörü Ortak Akıl Toplantısı gerçekleştirdi. Sektörün avantajları, dezavantajları ve Çözüm önerileri görüşüldüğü toplantıya Koç Mobilyanın sahibi Yasin Koç, Modern Mutfak Banyonun sahibi Tekin Çelik, Gökalp Mobilyanın Sahibi Mehmet Gökalp, Aydınlar Orman ürünlerinin sahibi Köksal Aydın, Süleyman Albayrak, Yener Avcı ve Ertürk Topçu katıldı.

Sektörün avantajlarının araştırıldığı oturumun sonucu:

1.)Öncelikle mesleğimizi seviyoruz. Bu işi yapmaktan zevk alıyoruz ve sonuçta bir eser ortaya koymak bizleri çok memnun ediyor.

2.)Sektörün geleceğinin olması, önünün kapanma ihtimalinin olmaması ve sektörün çok yönlü olması;sektörün avantajı olarak görülmüştür.

3.)İstihdam katkısının olması.

4.)Karlı bir sektör olması.

Sektörün dezavantajları ve problemlerinin görüşüldüğü oturumun sonucu:

1.)Organize sanayi bölgesinin yeterince hizmet verememesi, alt yapısının bozuk olması dolayısıyla iş yükünün artması

2.)Nitelikli eleman eksikliği, Sektör elinde eleman tutamamakta, ağır ve tozlu bir sektör olduğundan halkımız tarafından rağbet görmemekte

3.)İklim şartlarının olumsuzluğu hem hammadde maliyetlerini etkiliyor hem de elemanın çalışmasını olumsuzlaştırıyor.

4.)Nakliye yükünün fazla olması

5.)iş güvenliği mevzuatınca en tehlikeli sınıfta bulunması ve buna mukabil sorumlulukların fazlalığı.

6.)Sektör ; müşteri memnuniyetini önemseme noktasında ilerleme kaydedememesi, satış öncesi ve satış sonrası müşteri memnuniyetinin sektör tarafından algılanamaması Sektörü olumsuz etkileyen ana başlıkları oluşturmuştur. Bu problemlere binaen  çözüm önerileri ortak aklın eseri olarak sektör temsilcilerinden şu şekilde gelmiştir.

1.)Bir an önce organize sanayi ve küçük sanayinin yolları güzelleştirilmeli, Sanayide küçük bir iş kazası çıksa ki çıkıyor en yakın sağlık kuruluşu 7 km uzakta. Ödemelerimizi yapabilmek için şehir merkezine gitmek zorunda kalıyoruz ki kesinlikle sanayimize bir banka şart. Dolayısıyla verilen sözlerimizin aksamasına da katkısı olan yollar ise bir facia.

2.)Her işin başı eğitim. Bu doğrultuda Mesleki alanda yeterlilik kursları olmalı, biz sektör temsilcileri bunlardan yararlanmalıyız.

3.)İklim şartları tarafımızca iyileştirilmesi mümkün gözükmese de ulaşım, nakliye giderlerimizin aza indirgenebilmesi için mevzuat değişikliğine gerek duyulmaktadır. Bizler (KOBİLER) ürün talebi yönüyle, trenle bizlere uygulanan kotaların yeniden düzenlenmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Öte yandan Bakü Tiflis Tren hattı bir an önce faaliyete geçirilmeli.

4.)İş güvenliği mevzuatı ise biz sektör temsilcilerinin eğitilmesi ile bir yol alacağını düşünmekteyiz.

5.)Müşteri memnuniyetsizliği tamamen biz sektör temsilcilerinin eseridir. Bu doğrultuda da gelişim yine eğitimden geçiyor ki, özellikle bu noktada ama karsiaddan ama ticaret odasından destek beklemekteyiz.

Bireysel olarak görüşleri alınan sektör temsilcileri şu şekilde yorumda bulunmuşlardır.

Tekin ÇELİK: Sanayide sosyal hayat yok. Ulaşım sıkıntı. Mesleki eğitim veren okulların şehir merkezinde hiçbir işi yok. Gençlerimiz teorik eğitimi orada görüyorlar ama pratikleri yok. Bunun için sanayi alt yapısına ihtiyaçları var. Bırakın batıyı çevre illerimiz bile bu sıkıntıyı  aşmış ki Iğdır da bile var. Biz hala konuşuyoruz. Sanayinin sosyal hiçbir aktivitesi yok. Her tarafı pislik götürüyor. Bırakın hastaneyi bir sağlık ocağı bile yok. Dışarıdan ne yatırımcı gelir bu bölgeye nede derdi olan girmek istiyor. Oysaki orası bizim yaşam alanımız. Yolu uzun hadi bu kadar olumsuzluğu geçtik. Bir yatırımcı olarak dükkan almak istiyorum dükkan yok. Zamanında Almancısı almış atıl duruyor.

ERTÜRK TOPÇU: Bu ilde eleman sıkıntısı çözülmez. Neden mi çünkü Kars’ta sanata saygı yok. Ayrıca işin zorluğu bakımından çobanlık bizim işimizden daha temiz ve rahat görülüyor. Çırak alıyorsunuz çok işimize yaramadığı için ekonomisi bizi ve çalışanı etkiliyor. Biz çok veremiyoruz. Onlarda beğenmiyor. Halbuki kaliteli eleman olmuş olsalar bu gün bu Kars şartlarında kimse onlar kadar maaş alamaz. Tabi burada ilimizin hayvancılık sektörünün merkezi olması ve o sektörün getirisi de azımsanmamalı. İnsanların hayvancılığa yönelmesi çok normal.

YENER AVCI: Benim yanımda 1300 TL ye çalışmayan eleman görüyorum şu an 700 TL ye kafe de çalışıyor. Ötekine berikine çay veriyor. Bunun tek nedeni işimizin tozlu ve ağır olması. Sanayide Bir sağlık ocağımız yok. Geçenlerde arkadaşımızın 4 parmağı koptu hastaneye yetiştirene kadar hepsi gitti. Belki sağlık ocağı olsaydı önden bir tanpon mu yapardı neyse belki bişeler olabilirdi. Bir postanemiz, bankamız yok.Sanayide arabası olmayan adam 18:00 dan sonra sanayi de çalışamaz.  Ya köpek yer ya kurt yer onları. Erzuruma para havale edeceğim. Karsa gelip geri dönmem en az 2 saat. Nasıl benim işlerim aksamasın ki?

Süleyman ALBAYRAK: Kars’ta haksız rekabet yok. Kayıt dışı firmalar bir elin parmaklarını geçmez. Bu ilde firmalar karlarından feragat ederek rekabet ediyor. Onun için şartlar her ikimiz için de aynı. Firmalar kalitelerine göre fiyatlarını talep ediyorlar. Bu doğanın kanunu da bu. Bu ile gelmemin ana nedeni iş imkanı çok. İklim şartları burada rekabeti engelliyor.  Yatırımcı gelmiyor. Biz de dışarıdan gelen nadir insanlardanız herhalde. Kars mobilya sektörü hizmetinin %50 sini dışarıdan karşılamakta. Biz de bu açığı gördük ve buradayız. Eleman sıkıntısı konusunda ise çözüm çok zor.

KÖKSAL AYDIN: Mobilya sektörü desteklerinden yararlanıyoruz. Özellikle de KOSGEB ve SERKA cihetiyle. Yatırım desteklerinden tutun eleman desteğine kadar veriyorlar. Büyümenin yolu destekten geçiyor. Ben burada tüm arkadaşlara öneririm. Desteklerden yararlanma yollarını öğrenin. Bizim sıkıntılarımızdan biri de üniversite kendi atölyesini kurmuş. Piyasaya iş yapıyor. Devlet özel sektörüne rakip oluyor. Zaten şartlarımız eşit değil. BİZ BUNDAN SON DERECE RAHATSIZIZ.

MEHMET GÖKALP: Bizde SERKA’ya proje hazırlamıştık. Projemiz 61 puan almış 65 alsaymış olacakmış. Burada kurumlarımızın yapıcı olmasını öneriyorum. Keşke 30 puan verseydiler de biz de hatalarımız var demek ki tekrar yazalım derdik. Orada bizim devlet desteği talebimiz sona erdi. Kurum ve kuruluşları küstürmeye gerek yok. Devlet kurumları şimdiye kadar bizlerden bir teklif aldığı olmamış. Bizim kurumlarımız ise dışarıdan teklif alıp işini görüyor. Yav tamam onlar sizin dostunuz da bizde buranın yatırımcısıyız. Bari bizlerden de teklif alın.

YASİN KOÇ: Kars’a giren para 500 milyon lira ama ilimize dönüşümü 100 milyon lira. Nereye gidiyor bu aradakiler. Ulusal firmalara. Bunlarda sektörümüzü olumsuz etkileyen ana şalterlerdendir. DMO2nun malzeme alım ihaleleri de bizleri olumsuz etkiliyor. İşler Ankara’dan çözülüyor. Bizler yanından bile geçemiyoruz. Bizim milli eğitimimiz, tüm kurum ve kuruluşlarımız  kendi ihalesini yapsın dolayısıyla illerimizin esnafları da bunlardan yararlanabilir. Bu şartlarda büyük balık küçük balığı yiyor. Bizim kurumlarımız ise dışarıdan teklif alıp işini görüyor. Bizlere yazık değil mi? Yüksek yapıyorsak ta yaklaşık maliyet alsınlar ona göre teklif sunalım. Trabzon bize niye teklif yollamıyor. Erzurum niye yollamıyor. Biz< kurum ve kuruluşlarımızdan teklif istemeleri cihetiyle şikayetçiyiz. Kurum müdürü nereden geldiyse arıyor oradaki ahbabını teklif ver.

Toplantının sonunda sektör temsilcilerini 2-3 ekim 2013 tarihinde Erzurum da gerçekleştirilecek olan Dakik3 e davet eden KARSİAD Genel Sekreteri Fatih BAŞ 27-28 Kasım 2013 tarihindede TUSKON Dünya köprüsüne  dehep beraber gitmemizde fayda görüyorum dedi.

Mobilya Sektörüne; toplantılara yön verme adına,KarsiadMobilya komitesi oluşturuldu. Bu doğrultuda Mobilya komite başkanlığınaAlibey AYDIN (Köksal AYDIN) ve komite temsilciliğine Yasin KOÇ, Tekin ÇELİK ve Ertürk TOPÇU seçildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.