1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars Şeker’de sevindiren haber
Kars Şeker’de sevindiren haber

Kars Şeker’de sevindiren haber

Kars Şeker Fabrikası Müdürü Abdullah Necli, Arpaçay, Akyaka ve Iğdır’ın Tuzluca ilçesinde pancar üreticisinin bu yıl pancara verdiği önem sayesinde üretimin memnuniyet boyutuna ulaştığını söyledi.

A+A-

Şeker Fabrikası Müdürü Abdullah Necli, “Kars Şeker Fabrikası olarak özellikle Akyaka, Tuzluca, Arpaçay’da bulunan pancarımız havaların iyi gidişi ve günlük asit uygulaması ile iyi seviyelere ulaştı. Bu yıl çiftçimizin pancara geçen yıldaki kardan dolayı büyük ehemmiyet vermesi pancarımızın son derece iyi duruma gelmesini sağladı. Tabi çiftçimiz kazandığı için bu sene pancar ekiyor. İnşallah iyi bir haber alır, kampanyamızın bu sene olacağı müjdesini çiftçimize verirsek önümüzdeki yıl 70 binin üzerinde pancar ekileceğini düşünüyoruz. Sulama avansı da çıktı, bunu basına da bildirdik. Bu da çiftçimizin her zaman yanında olduğumuzun bir ispatıdır.” dedi.

Pancar tarımının bu yörenin en verimli bitkisi olduğunu ve fabrika yönetiminin de sürekli bunun arkasında olduğunu belirten Necli, “Özellikle ziraat teşkilatımız pancarın iyi duruma gelmesi için birebir, adam adama markaj yapmak suretiyle pancar çiftçimizi yönlendirmekte. Amacımız; bu kampanyanın yapılması ve bunan sonraki yıllarda da üstün verim alınabilmesini sağlamaktır. Geçen yıl Türk Şeker sanayinde Kars’ta üretilen pancarın igestiyonunun 18 in üzerinde olması, birim fiyatının çiftçimize büyük getiri sağlaması, bununda ileri ki yıllarda diğer bitkilere nazaran pancara yönelmesinin sağlayacağını düşünüyoruz.” diye konuştu.

Necli daha sonra şunları söyledi:

“Bu anlamda 24 Ağustos itibariyle 352 bin TL tutarında çiftçimize sulama avansı ödeyeceğiz. Bununla birlikte bin 861 bin TL çiftçimize para ödemiş olacağız. İnşallah bu sulama avansı ile birlikte dekoltemizi 32 bine çıkaracağımızı düşünüyoruz. Gelecek yıl bu sayıyı 70 bine çıkaracağız. Tabiî ki burada çiftçilerimizin özellikle derdini biliyoruz. Hasatla ilgili işçi bulmaları çok zor, pancar hasatla ilgili makine çalışmamız oldu bizde 12 adet getirdik. Desteklemenin bu yıl olmamasına rağmen çiftçilerimiz pancar hasat makinesini kendi imkanlarıyla temin ettiler. Ama Kars yöresi için pancar tarımın makineli olması lazım. Makineli tarım olduğu takdirde hem işçilik ücretlerinden hem zamandan hem de emekten kazançları olunuyor. Bu da pancar parasının çiftçiye daha karlı yansımasını sağlıyor. Sulama birliklerinden özellikle Akyaka bölgemizde sulama birliği başkanımız Cemal Hasanoğlu üstün gayret sarf etmekte. Hem kişisel olarak hem de ekibiyle birlikte pancar çiftçilerimizin yanındalar. Gerek fiyat olarak gerek emek olarak pancarın Akyaka’da hızlı bir şekilde yayılmasını, çiftçilerin kârının noktasında da fiyatının belirlemesi bizi son derce memnun etmiştir. Cemal beye çok teşekkür ederiz. Sulama Birliği olarak pancar yetiştiricilerine verdiği destekten dolayı. Ayrıca, Akyaka İlçe Sulama Birliği Başkanı Enver Akaya başkanımıza da teşekkür ederiz. Arpaçay’da pancar yetiştiricisine verdiği destek ve üstün gayretten dolayı kendisine minnettarız. Fabrika yönetimi ve çalışanları olarak çok çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.