1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Kars kazı, gravyer ve kavılca neden coğrafi işaret almasın!
Kars kazı, gravyer ve kavılca neden coğrafi işaret almasın!

Kars kazı, gravyer ve kavılca neden coğrafi işaret almasın!

Gıda ve Yem Şube Müdürü Vargın Boy, gravyer peyniri, Kars kazı ve kavılcaya dikkat çekti.

A+A-

Tacettin DURMUŞ

Kars Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürü Vargın Boy, geçtiğimiz günlerde Vali Türker Öksüz başkanlığında gerçekleştirilen, süt işletmelerinin markalaşma ve birliktelik oluşum sürecinin değerlendirdiği toplantıda yaptığı sunumda, ilimizde coğrafi işaret almamış ancak alma potansiyeli olan yöresel ürünleri masaya yatırdı.

Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, SERKA Genel Sekreteri Oktay Güven ve süt üretim sektöründe faaliyet gösteren firma temsilcilerinin katıldığı toplantıda sunum yapan Vargın Boy, Kars’ta coğrafi işaret almamış ancak alma potansiyeli olan yöresel ürünlerin gravyer peyniri, Kars kazı ve kavılca buğdayı olduğunu dile getirdi.

Kars’ta Mevcut Durum

Kars’ta mevcut durumu değerlendiren Boy, ilimizde coğrafi işaret almış bazı ürünlerin olmasına karşın bu ürünlerin coğrafi işaretli olarak satılamamakta olduğuna dikkat çekerek, üreticilerin ise küçük ölçekli işletmelerden oluştuğunu belirtti. İşletmelerde profesyonel soğuk hava ve dinlendirme depolarının bulunmadığını belirten Boy, yeterli reklam ve pazarlama stratejilerinde de yoksun olduklarını söyledi.

Kaşar Peynirinde Mevcut Durum

Kars’ta il genelinde 56 adet süt ve süt ürünleri işleme tesisi bulunduğunu da belirten Gıda ve Yem Şube Müdürü Vargın Boy: “Bu işletmelerin 23 adedi Kars Merkez Organize Sanayi Bölgesinde, diğerlerinin ise köylerde faaliyet göstermektedir. Bunların dışında 6 adet ise yerel marjinal sınırlı faaliyet gösteren süt işletmesi bulunmaktadır. İşletmelerin büyük çoğunluğu Nisan-Temmuz ayları arasında üretim yapmaktadır. Yıllık Kaşar Peyniri üretim miktarının 12 bin ton olduğu tahmin edilmektedir.

Gıda ve Yem Şube Müdürü Vargın Boy, söz konusu ürünler gravyer peyniri, Kars kazı ve kavılcada ilde mevcut güçlü ve zayıf yönleri ise şu şekilde sıraladı:

Güçlü Yönlerimiz

Ürünlerimizin bir kısmı tescillidir. Gravyer peyniri, Kars kazı ve kavılcanın Ülke genelinde bilinirliliği oldukça yüksektir ve bu ürünler doğaldır. Son yıllarda ilimize gelen turist sayısındaki artış bu ürünlerin satışını ve tanınırlılığını arttırmaktadır. İlimizin Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu üzerinde yer alması önemlidir. İlimizin geniş meraları ve zengin bitki örtüsüne sahip olması da son derece değerli bir etkendir.

Zayıf Yönlerimiz

Ürünlerin standartlarının olmayışı önemli bir olumsuzluktur. Üretilen ürünlerin muhafazasının yapılabileceği depoların olmayışı, üreticilerin örgütlenememesi, yeterli tanıtım yapılamaması, tescilli ürünlerin etiketlerinde bu tescili kullanamaması, süt işletmelerindeki sütlerin avans sistemi ile toplanması ve süt toplama merkezlerinin olmaması sebebiyle sütün soğuk zincirde taşınmaması zayıf yönlerimizdir.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.